Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Politika

BORIS TADIĆ IMA REŠENJE ZA PROBLEM SA RUSIMA

Treba da tražimo reviziju sporazuma!

Autor: Tanjug | 04.12.2014 - 13:39:00h | Komentara: 6

Energetski sopazum izmedju Srbije i Rusije je bio dobar i pojedini predstavnici Vlade ne treba da obmanjuju javnost oko toga, izjavio je danas predsednik Socijaldemokratske stranke Boris Tadić.

Boris  Tadić

Boris Tadić | Foto: Nenad Mihajlović

 

Stranka će imati pet potpredsednika: Boris Tadić | Foto: Goran Srdanov

Tadić je naglasio da posle odustajanja od "Južnog toka" treba tražiti reviziju tog energetskog sporazuma.
Tadić je na konferenciji za novinare rekao da zbog odustajanja od "Južnog toka" treba tražiti reviziju energetskog sporazuma tako da se Srbiji kroz različite ugovore sa Rusijom nadoknadi sve ono što je izgubila time što "Južni tok" neće proći preko naše teritorije.
Tadić, koji je kao tadašnji predsednik Srbije potpisao energetski sporazum sa Rusijom, objasnio je da ruska strana nije dozvolila u pregovorima da se ubaci bilo kakva zaštitna klauzula kojom bi se Srbija zaštitila u slučaju da ne dodje do izgradnje tog gasovoda.
Tadić je istakao da ta klauzula nije bila moguća zbog toga što je Srbija bila
slabija strana u pregovarima sa partnerima iz Rusije i zbog toga što je naš naftni sektor bio pred kolapsom i bila nam je neophodna investicija strateškog partnera - "Gasproma".
Odgovarajući na pitanje da li bi sada, da je na čelu države, potpisao takav energetski prorazum, Tadić je rekao da je bilo više razloga "za" nego protiv da se taj sporazum potpiše, jer se radilo o energetskoj bezbednosti Srbije ulaskom strateškog partnera u NIS, koji u tom trenutku niko drugi osim "Gasproma" nije hteo.
A "Južni tok" bez energetskog sporazuma ne bi prošao kroz Srbiju već kraćom trasom preko Rumunije i Bugarske do Austrije, rekao je Tadić i dodao da bi Srbija bez tog sporazuma sada uvozila gorivo, javni dug bi bio veći i ne bi imala nikakve prihode od rudne rente na eksploataciju nafte.
Tadić je rekao da je veoma važno da se zna kakav je tačno stav Vlade Srbije po pitanju energetskog sporazuma sa Rusijom i odustajanja od izgradnje "Južnog toka".

Kako je rekao, "(premijer Aleksandar) Vučić je istakao da je energetski sporazum dobar, a potpredsednica Zorana Mihajlović da je loš, pa je važno da se zna šta vlada misli - da li ono što kaže Vučić ili Mihajlović ili Mihajlović optužuje Vučića".

Tadić je ocenio da je najava raskidanja medjudržavnih sporazuma izmedju Rusije i zemalja članice "Južnog toka" loša i dodao da je teško reći da li se radi o konačnoj odluci ruske strane da odustane od "Južnog toka", jer, kako je istakao, takva odluka ima i odredjenu taktičku dimenziju.

On je ukazao da postoje interesi i Rusije i Evropske unije za sradnju u gasnom sektoru zbog porasta potražnje u Evropi za tim energentom, a ni Rusija, kako je rekao, ne može sav gas da izveze u Kinu.

Tadić je istakao da Srbija osim diverzifikacije pravaca snabdevanja gasom iz Rusije treba da radi i na obezbedjivanju alternativnih gasnih izvora kao što je, na primer, onaj iz Azerbejdžana na koji bi mogli da se priključimo preko gasne konekcije Niš-Dimitrovgrad i zbog toga bi trebalo da se uključi u te pregovore.
Poslednji komentari
  • sumadinac Vreme: 04.12.2014 15:32h

    bolje je da smo uvozili gorivo nego da u kola sipamo ovo djubre...

  • Milisav Vreme: 04.12.2014 18:04h

    Kako ga nije stid da bilo sta kaze,narod ne moze da ga gleda. Nagledao ga se par godina a ispastace zbog njega bar 5-6 godina.

  • mrmrki Vreme: 05.12.2014 12:29h

    Svi neka nalaze resenje, samo nemoj Boris Tadic, on je sa njegovim DS-om sve unistio, celu drsavu, ceo sistem pa je sad on najpametniji kako treba. Bolje bi mu bilo da cuti i da se povuce iz politike!

  • nataly Vreme: 06.12.2014 04:06h

    On ima izgovor i opravdanje za potpisivanje.....strasno,umesto da cuti on se javlja i to sa kakvom izjavom!!

  • biki Vreme: 06.12.2014 04:07h

    Bolje da se nije oglasavao......

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP