Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Politika

MAJA GOJKOVIĆ:

Treba smanjiti broj poslanika!

Autor: Tanjug | 06.06.2015 - 10:45:00h | Komentara: 1

Predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković izjavila je danas da je parlamentarni sistem glomazan i da treba razmišljati o smanjenju broja poslanika, ne samo u republičkom parlamentu, već i u pokrajinskom, ali i odbornika u lokalnim skupštinama.

 

Nekadašnja Šešeljeva saradnica  na čelu Skupštine: Maja Gojković

Maja Gojković | Foto: Emil Čonkić

- Važno je smanjiti broj poslanika, zbog efikasnijeg rada, bližeg odnosa birača i uštede - istakla je Gojković u intervjuu za Večernje novosti.


 - Ako parlament Srbije treba da ima najviše 150 predstavnika, kako Skupština Vojvodine može da ima 120 ili Novi Sad 78 - kaže Gojković, dodajući da su to neka od rešenja koja treba staviti na spisak promena u okviru reforme političkog sistema.

Prema njenim rečima, poslaničke grupe LSV i SVM, u okviru Akcione grupe za izmenu političkog sistema, imaju predloge u vezi izmena nekih zakona, dok će SNS o tome razgovarati na sednici Predsedištva.

 - LSV ima predlog od otprilike 10 zakona, SVM je izašao sa svojim predlozima, a u SNS ćemo o tome razgovarati na Predsedništvu. Za druge političke opcije ne znam. Kad svi dostave predloge, sledi dogovor da li će poslanici pisati zakone ili će se ideje slati vladi - rekla je Gojkovićeva.

Na pitanje hoće li skupština raspravljati o platformi o Kosovu i Metohiji predsednika Tomislava Nikolića, Gojkovićeva je odgovorila da tekst platforme nije videla i da nije "političar opšteg spektra i ne govorim o nečemu što nije pročitala".

  -Kad to budem videla, znaću da li treba da se nađe pred poslanicima. Ali, tekst je upućen predsedniku vlade i za ovo krupno pitanje je potreban konsenzus. Dosad takve teme nisu dolazile u parlament tek tako, nego uz dogovor - podsetila je ona.

Gojkovićeva je odgovorila i na pitanje zašto su u ovom sazivu održane samo dve sednice na kojima poslanici postavljaju pitanja vladi, rekavši da tokom 2008, 2010. i 2012. nije bila nijedna takva sednica.

 - Sada smo za godinu dana imali dve sednice, a premijer je 215 sati boravio u parlamentu. Znači da se stvari i tu popravljaju. Nikada iz vlade nisu tražili da ne bude takvih sednica - dodala je.

Na pitanje da li parlament zaista ima kontrolnu funkciju nad vladom, Gojkovićeva je odgovorila potvrdno, rekavši da se razmatraju izveštaji vlade i da su odbori su vrlo aktivni.

Govoreći o izborima u Vojvodini, Gojkovićeva je podsetila da je SNS u pokrajinskoj skupštini u opoziciji i da prethodno slede lokalni izbori.
 - U Vojvodini smo opozicija. Neverovatno je koliko se u javnosti izgubila ta činjenica. Uverena sam da građani znaju da li je vlast DS doprinela boljem životu ili ne - podvukla je ona.

O eventualnoj rekonstrukciji vlade nije želela da govori. Gojkovićeva je podsetila da premijer odlučuje da li će biti rekonstrukcije i koji će se model primeniti i dodala da nije bilo razgovora o tome.
Poslednji komentari
  • mili Vreme: 06.06.2015 11:32h

    Na šta liči dragi BOŽE.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP