Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Politika

ZBRKA U HAGU

Tužilaštvo i veće zaratili zbog Šešelja

Autor: Srna | 07.04.2015 - 10:33:00h | Komentara: 0

Haško tužilaštvo neprijatno je iznenađeno što sudija Žan Klod Antoneti i Pretresno veće Haškog tribunala još nisu poslali nalog lideru Srpske radikalne stranke Vojislavu Šešelju da se vrati u pritvor u Ševeningenu, pišu današnje "Večernje novosti".

Hag haški tribunal

Hag haški tribunal | Foto: Profimedia

Prema informacijama kojim list raspolaže, glavni sudija u procesu protiv Šešelja nije ni obavestio Tužilaštvo kada će postupiti prema nalogu Žalbenog veća, koji je izdat pre sedam dana, da se lider radikala vrati u Hag.
Pretresno veće nema određen rok do kada mora da odluči, ali je haški tužilac Serž Bramerc, prema izvorima lista, već očekivao da dopis iz Tribunala bude poslat optuženom, tačnije istog dana kada su sudije iz drugostepenog suda to naložile.
Kada Pretresno veće donese odluku, ona se napre šalje Šešelju. Ukoliko on odbije da se dobrovoljno vrati, što je i više puta najavio, Haški tribunal će uputiti dopis i Vladi Srbije sa nalogom da ga isporuči.
Premijer Srbije Aleksandar Vučić poručio je da će na sebe preuzeti odluku o Šešelju, ali da će tražiti od Tribunala i pisane dokaze da se lideru radikala - građaninu Srbije popravilo zdravstveno stanje, pa ga sad traži nazad.
On je podsetio da je Šešelj upravo zbog teške bolesti vraćen da se leči u Srbiji.
Šešeljev lekar Milovan Bojić preporučio je svom pacijentu da prošle sedmice počne hemoterapiju, što je Šešelj odbio uz obrazloženje da terapija ne sme da se prekida, a da ukoliko ga vrate u Hag tamo ne može da nastavi lečenje.
Predsednik SRS-a Vojislav Šešelj vratio se u Srbiju u novembru 2014. godine, nakon skoro 13 godina provedenih u pritvoru Haškog tribunala. Pušten je uz dva uslova, da ne razgovara sa svjedocima i da se vrati u Holandiju čim ga pozovu.
U poslednjoj odluci Žalbenog veća ukazuje se na to da je Šešelj prekršio ova pravila.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP