Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Politika

MOLBU NAVODNO POSLALI PRE SEDAM DANA

U Unesko nije stigao zahtev Kosova za članstvom

Autor: Tanjug | 24.07.2015 - 08:04:00h | Komentara: 0

U sekretarijat Uneska nije stigao zahtev Kosova da postane član ove organizacije Ujedinjenih nacija, potvrđeno je "Večernjim novostima" u sedištu te organizacije UN, u Parizu.

Unesco

Unesco | Foto: Wikipedia

Priština je još pre sedam dana saopštila da je takva molba poslata, podsećaju "Novosti".
Zbog ove namere kosovskih zvaničnika, piše list, srpska diplomatija poslednjih dana je "na nogama" i pokušava da obezbedi da zemlje koje su neodlučne da li da podrže Prištinu, ipak glasaju protiv i da ne ostanu uzdržane, jer bi i time, posredno, popločale put kosovskom članstvu.

Cilj je da se spreči prolaz u ovu organizaciju, jer bi, u suprotnom, svi srpski spomenici koji su pod zaštitom Uneska, bili "pripisani" Prištini, navodi beogradski dnevnik.

Matematika ovog puta ne ide u korist Beograda, pošto je od 58 članica Izvršnog odbora Uneska, kosovsku državnost priznalo njih 33. Pravila su takva da je dovoljna prosta većina, pa da prištinski zahtev stigne do generalne konferencije Uneska koja se održava sredinom novembra.

U aktuelnom sastavu IO, koji će se saštati u oktobru, Srbija nema svog predstavnika, a od država koje su priznale Kosovo tu su Albanija, Austrija, Francuska, Nemačka, Italija, Japan, SAD...
Ukoliko kosovski zahtev stigne u Pariz, a generalni sekretar Uneska Irina Bokova ga prosledi ka IO, dovoljno će biti da jedna ili dve članice ovog tela zatraže da se kandidatura Kosova uvrsti u dnevni red i da se o njoj glasa na ovom nivou, navode "Novosti".

Sledeći korak je Konferencija, a prema računici Prištine tamo je od 195 članica Kosovo priznalo nih 111, a uzdaju se i u glasove država koje ih ne smatraju državom i koje su im do sada davale podršku za ulazak u druge medjunarodne organizacije, dodaje list.

Tagovi:

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP