Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Politika

ODLUKA APELACIONOG SUDA

Ukinuta presuda "šakalima" za Ćušku

Autor: Beta | 31.03.2015 - 15:06:00h | Komentara: 0

Odeljenje za ratne zločine Apelacionog suda u Beogradu, ukinulo je prvostepenu presudu kojom su pripadnici paravojne formacije "Šakali" osudjeni na višegodišnje zatvorske kazne zbog zločina u selima kod Peći, tokom 1999. godine, i predmet vratilo Višem sudu na ponovno suđenje.

Sudijski čekić

Ilustracija | Foto: Profimedia

Kako je saopšteno danas iz Apelacionog suda, prvostepena presuda ima bitne povrede odredaba krivičnog postupka jer su činjenice koje su navedene u presudi nerazumljive i protivrečne same sebi.
Činjenično stanje iz prvostepene presude je ostalo nepotpuno utvrđeno zbog čega je, po oceni Apelacionog suda, ona morala biti ukinuta, a predmet vraćen na ponovno odlučivanje.
Posebno Odeljenje Višeg suda u Beogradu osudilo je 11. februara prošle godine komandanta 177. Vojno-teritorijalnog odreda Peć Toplicu Miladinovića na maksimalnih 20 godina zatvora, zbog ratnog zločina nad više od 100 kosovskih Albanaca.
Maksimalne kazne zatvora od po 20 godina izrečene su i pripadnicima tog odreda Dejanu Bulatoviću i Milojku Nikoliću, Ranko Momić osuđen je na 15 godina zatvora, Abdulah Sokić na 12 godina, Srećko Popović na 10, Siniša Mišić na pet godina, dok su na po dve godine osudjeni Slaviša Kastratović i Boban Bogićević.
Pripadnik teritorijalne odbrane Veljko Korićanin i pripadnik policije Radoslav Brnović su oslobodjeni optužbi.
Prvooptuženi Miladinović je izdao naredbu da se pretresu sela Ćuška, Pavljan i Zahač, 14. maja 1999. godine, kako bi se pronašli pripadnici OVK, iako je, kako je utvrdio prvostepeni sud, bio upoznat sa ponašanjem pripadnika jedinice čiji je komandir pokojni Nebojša Minić zvani "Mrtvi".
Minić i pripadnici jedinice primenjivali su mere zastrašivanja i terora, uništavali civilnu imovinu, palili kuće, otimali novac, nakit i dragocenosti, i vršili pojedinačna i masovna ubistva civila, navodi se u prvostepenoj presudi.
Osuđeni su, prema presudi, uništavali imovinu i pljačkali, a sve u nameri da steknu ličnu imovinsku dobit i sa glavnim ciljem da primoraju stanovništvo albanske nacionalnosti da se iseli u Albaniju.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP