Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Politika

POSLANICI ODREŠILI KESU POSLE PISANJA ALO!

Umesto celog, rešili da daju pola paušala!

Autor: B. Rajić | 22.05.2014 - 07:02:00h | Komentara: 9

Nakon dvodnevnog većanja poslanici u Skupštini juče su odlučili da za stradale u poplavama u naredna tri meseca izdvoji oko 15.000 dinara mesečno. Prvobitna inicijativa bila je da se odreknu tromesečnog poslaničkog paušala i doniraju tri puta po 30.354 dinara, ali, kao što je „Alo!“ juče pisao, taj predlog Maje Gojković je odbijen i većina je odlučila da je polovina tog iznosa bolje rešenje.

Zoran Babić  u ime kolega  saopštio odluku

Zoran Babić u ime kolega saopštio odluku | Foto: FoNet

U ime svih poslanika, šef poslaničkog kluba SNS-a Zoran Babić kazao je da su parlamentarci „na ovaj način pokazali solidarnost i sposobnost da se ujedine u nesreći koja je zadesila državu“.


- Pomoć koju upućuju poslanici proizlazi iz dogovora 12 razumnih ljudi koji predstavljaju 250 poslanika - kazao je on, i dodao da „su se sve poslaničke grupe ujedinile u solidarnosti sa građanima“. Babić dodaje da su parlamentarci od plata ukupno izdvojili 11.500.000 dinara, koje ćemo uputiti najugroženijim građanima. Poslanici su juče žustro reagovali na pisanje „Alo!“ da ne žele da izdvoje deo plate za stradale u poplavama, pa je redakcijski telefon zvonio non-stop. Mnogi su pretili da će da tuže i novinare i redakciju, jer, kako su nam kazali, „hoće da pomognu“. Saša Mirković, poslanik SNS-a, za naš list kaže da se „evo, ovog trenutka odričem svog celog paušala na platu“.

- Ne tri meseca, već do Nove godine. Neka ste o tome pisali, narodu mora da se pomogne. Opština Zaječar je četiri puta slala pomoć u Svilajnac i tri puta u Paraćin. Slali smo čamce u Obrenovac, a za Krupanj ćemo iz opštinskog budžeta izdvojiti dva miliona dinara za građevinski materijal - kaže on.
Zoran Živković, poslanik Nove stranke, kaže da njih na sastanak na kom se odlučivalo o izdvajanju novca za postradale niko nije zvao.

- Ne zovu nas na sastanke jer nemamo poslanički klub. Ne bih pravio problem ni da je trebalo izdvojiti više od paušala - kaže Živković za „Alo!“, i dodaje da članovi stranke svakodnevno pomažu građanima na terenu. Slično tvrdi i poslanica Nove Srbije Zlata Đerić, koja za naš list kaže „da svi parlamentarci iz njihovog poslaničkog kluba svakodnevno pomažu građanima, jer ih je zato narod izabrao“.

Aleksandar Senić iz NDS-a kaže da je obezbedio agregat za nasipanje uništenog lokalnog puta u selu Sepci u opštini Rača. Senić dodaje da je organizovao prikupljanje pomoći za prihvatni centar i škole u Sremskoj Mitrovici.

Prosečna poslanička plata sa paušalom, bez dnevnica i ostalih dodataka je nešto viša od 100.000 dinara. Poslanici imaju pravo na plaćen benzin, putarinu i karte, ukoliko putuju vozom ili autobusom, što se gotovo nikada ne događa, dok avionske karte moraju sami da plate. Plaća im se i parking u javnoj garaži ukoliko nema mesta kod Skupštine. Većina poslanika, osim plate u Skupštini, zarađuje tako što ima funkcije u različitim upravnim odborima, a neki su vlasnici i po nekoliko privatnih firmi.

Olgica se odrekla cele plate!

Poslanica Olgica Batić odrekla se juče cele svoje poslaničke plate, i preporučila i svojim kolegama da urade isto, jer bi se na taj način žrtvama poplava sakupilo sigurnih 200.000 evra. Ona je navela da je to dovoljno da se izgrade četiri kuće u Krupnju ili da se reše problemi 10 do 15 porodica u Obrenovcu.

Poslednji komentari
  • Penzionerka13 Vreme: 22.05.2014 09:44h

    Da sam neki faktor sve bih ih zamenila mladim ljudima koji su zavrsili odgovarajuce fakultete, a nesebicno su pomagali i pomazu u ovoj nesreci!

  • Rada Vreme: 22.05.2014 10:18h

    sta znaci pausal na plate?sto bi se odrekli?!njima je taj isti narod bio potreban da glasa za njih da bi postali poslanici a sad ko ih j..e.sit,u ovom slucaju,suv.gladnom,tj.mokrom ne veruje.to im je prilika da zarade jer tesko da ce opet neko od njih postati poslanik.

  • Željko Vreme: 22.05.2014 10:57h

    Kakva razlika između njih,ovih iz SNS,onih ranije Žutih i onih ranije...Zašto sada njihov gazda ne reaguje...

  • Branko Vreme: 22.05.2014 18:25h

    “U ČAST SVIM SIROMAŠNIM POSLANICIMA “ , SVAKA ČAST IZUZETCIMA To i nije toliko velik problem što " Poslaničci" nisu prihvatili predlog da se odreknu celog paušala u korist postradalima u ovoj Srpskoj katastrofi . Problem če da bude veči , pregolem ako sad ta ista gos. Presednica Parlamenta Maja Gojković zajedno sa još nekim ??? ne pokrene inicijativu kod gos. PREMIJERA , Aleksandra Vučića ili nekom drugom , da se u potpunosti ukine društvena kuhinja - menza -restoran u kom ti isti " Poslaničci " krkaju -jedu i piju đaba - za siću , ako se to NE MOŽE za stalno onda bar za vreme Vanrednog Stanja . Pošto su ti " Poslaničci " što ih izbiraše naši postradali , zajedno sa svim ostalim nestradalnicima - nama , " siromasi jadni i b…" pa se neče moči hraniti “ĐABALESKU “ u SKUPŠTINI nastavak ispod

  • Branko Vreme: 22.05.2014 18:26h

    , za Restoran u gradu nemaju pare , sponzora niotkud , ne preostaje im ništa drugo da od kuče ponesu LEBAMASTI ili malo LEBA i SOLI , pa neka im je uzdravlje , možda če na taj način biti i UČINKOVITIJI i na taj način neče biti "paradni licemeri ili ??? " Kako je , več Premijer spominjao , “lepe štiklice , torba i torbica “ te su tako misleči o sebi oni naj bitniji , hvala ti dragi ”Bože” i ovdašnjem Premijeru , koji če sve takve za dobrobit Srbije , malo na čiščenje i saniranje sa četkom i metlom u ruci obnavljati , za golu skromnu platu ??? , bez “Paušala”, ti isti stradalnici sui h birali , toliko su valjda zaslužili . A sve druge kategorije “umišljenih” koji samo dođu , stave svoj potpis u knjigu a potom napuste i odu sa Skupštine , treba srazmerno koliko su se zadržali na sednici odrediti platu I bez paušala , bruka i uvreda za Parlament , koji zjapi polu prazan i iz kog “beže poslanici”.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP