Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Politika

SKUPŠTINA VOJVODINE

Usvojena Deklaracija!

Autor: Ekipa Alo! | 21.05.2013 - 07:02:00h | Komentara: 3

Skupština Vojvodine usvojila je juče Predlog deklaracije o zaštiti ustavnih i zakonskih prava pokrajine. Za predlog je glasalo 75 poslanika vladajuće koalicije koju čine DS, LSV i SVM, a protiv je bio 21 poslanik opozicije.

Bojan Pajtić

Bojan Pajtić | Foto: Jelena Ivanović

Predsednik vojvođanske vlade Bojan Pajtić rekao je da Vojvodina “neće ćutati” i da će nastaviti da insistira na poštovanju svojih ustavnih i zakonskih prava.

Deklaracija je usvojena pošto je pokrajinska vlada prihvatila pet amandmana SVM i amandman LSV kojim je promenjen drugi stav iz predloga tako da glasi “autonomija Vojvodine je istorijsko i prirodno pravo njenih građana, jer je nastala i potvrđena voljom njenih naroda na Skupštini izaslanika naroda Vojvodine u Novom Sadu 30-31. jula 1945. godine, kada su oni jedinstveno odlučili da se Vojvodina, kao Autonomna Pokrajina, priključi Srbiji”.
U deklaraciji se, između ostalog, konstatuje “pojava višestruke povrede ustavnih principa i zakonskih regulative u odnosu na prava i nadležnosti organa i institucija u AP Vojvodini”.
Poslednji komentari
  • ana Vreme: 21.05.2013 08:21h

    DSS i Dveri su spas za Srbiju jer autonomasima se mora stati na put.

  • ComelVidra Vreme: 21.05.2013 08:59h

    Nepotrebnost Deklaracije se ogleda u tome što su sva prava i obaveze AP Vojvodine jasno uređena Ustavom Republike Srbije i pratećim zakonima, kao i podzakonskim aktima u skladu sa Ustavom, dok je Zakon o prenosu nadležnosti prošao proveru pred Ustavnim sudom Srbije i po odluci Ustavnog suda usklađen je sa važećim Ustavom Republike Srbije, te svako dalje preispitivanje statusnog položaja AP Vojvodine neminovno vodi u konfrontaciju sa Ustavom Republike Srbije i odlukama Ustavnog suda Srbije. Sve institucije čiji su osnivači zajedno lokalna, pokrajinska ili republička vlast imaju svoje statute koji su odobreni od nadležnih organa i funkcionišu na bazi tih i tako uređenih akata. Za eventualne izmene osnivačkih akata ovakvih institucija nadležni su organi koji su ih osnovali tako da je Pajtićeva Deklaracija potpuno nepotrebna i njome samo krade glasove autonomaša za predstojeće izbore. Srećom malobrojni su.

  • DSV Vreme: 23.05.2013 11:01h

    VRACAJTE IMOVINU I MOJ DEO PARA ,a za ostalo ser....kolko ocete! I to ce biti ma koliko se vi trudili !

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP