Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Politika

POSLOVNIK O RADU NARODNE SKUPŠTINE

Uvodi se radni kvorum u Skupštini Srbije?

Autor: 021.rs | 30.12.2013 - 10:27:00h | Komentara: 2

Slika prazne skupštinske sale mogla bi da bude uskoro prošlost, ukoliko se u Poslovnik o radu Narodne skupštine ugradi odredba o obaveznom radnom kvorumu.

Uzmi lovu, sedi i ćuti: Skupština Srbije

Skupština Srbije | Foto: Beta

To konkretno znači da bi u svakom trenutku na sednicama, kako plenarnim tako i odbora, najmanje trećina poslanika, ne samo vlasti, nego i opozicije, morala da bude prisutna u sali. Međutim, dok se u vladajućoj koaliciji slažu da bi trebalo uvesti stroža pravila prisustvovanja sednicama, opozicija tvrdi da je za kvorum uvek bila zadužena vlast i zato ne vide potrebu da se novim pravilom dopunjava Poslovnik.
Ideja o uvođenju radnog kvoruma aktuelizovana je posle skandala na javnom slušanju o digitilizaciji u Odboru za saobraćaj i telekomunikacije, kada su članovi Odbora, nakon davanja kvoruma, napustili salu ne želeći da učestvuju.
"Za promenu Poslovnika potreban je politički dogovor svih poslaničkih grupa i verujem da konsenzus o tome neće biti postignut ni lako ni jednostavno. Međutim, zadatak poslanika i vlasti i opozicije je da rade na podizanju ugleda parlamenta, a prvi korak ka tome je puna skupštinska sala. Posao vraćanja ugleda Narodnoj skupštini je posao svih poslanika. One koji ne budu želeli da rade pretpostavljam da će građani adekvatno kazniti", kaže za Danas Zoran Babić, šef poslaničke grupe SNS u Skupštini Srbije i zagovornik ideje o uvođenju radnog kvoruma.
I Momo Čolaković, poslanik Partije ujedinjenih penzionera Srbije, koji je još ranije zagovarao stroža pravila za poslanike, smatra da nije opozicija dužna da obezbeđuje kvorum za početak sednice i glasanje, ali da je "neprimereno da se poslanici mogu izbrojati na prste tokom trajanja sednice".

"Ugled parlamenta unižavaju poslanici vladajuće koalicije"

"Ugled parlamenta ne unižava opozicija, nego poslanici vladajuće koalicije. Dovoljno je da se u popodnevnim satima pogleda skupštinska sala i lako se može uočiti da u njoj sedi opozicija i tek po neki poslanik vlasti. Zato mi se čini da je ideja o izmeni Poslovnika parlamenta samo pokušaj disciplinovanja poslanika vlasti", kaže Milica Vojić Marković, poslanica Demokratske stranke Srbije.
Slično tvrdi i Ivan Jovanović, poslanik DS, koji napominje da se učinak parlamentaraca opozicije lako može izmeriti po broju diskusija i broju amandmana koje podnosi na predložene zakone. "Ideja o izmeni Poslovnika ima za cilj zamajavanje javnosti nekim perifernim temama, a ne onim što je suština i život, na šta opozicija svakodnevno ukazuje", navodi Jovanović.
Danas saznaje da bi ova dva zakonska dokumenta mogla da se nađu u skupštinskoj proceduri već na početku prolećnog zasedanja.
Poslednji komentari
  • Neša Vreme: 30.12.2013 10:45h

    Ništa prostije. Plaćati ih po učinku ili vremenu provedenom u sali. Samo što tada ne bi zaradili ni za burek! Pogotovo ako bi bili plaćeni po rezultatima rada!

  • gago Vreme: 30.12.2013 10:55h

    Kad je DS bila na vlasti bili su kompletni samo u danu za glasanje.Sto se tice ostalog treba uvesti kontrolu i ne placati dan kad poslanik nije bio na radnom mestu.Svi bi hteli da budu zaposleni ,primaju platu i dnevnice a da sede kod kuce ili u kafani.Cak i vreme provedeno u bifeu za vreme zasedanja bi trebalo sankcionisati.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP