Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Politika

ISTRAŽIVANJE

Većina Srba za EU

Autor: Beta | 10.07.2015 - 13:38:00h | Komentara: 7

U Srbiji bi 49 odsto građana podržalo učlanjenje u Srbije u EU na referendumu o tome, što je rast od pet odsto u odnosu na prethodno istraživanje u decembru, saopštila je danas Kancelarija za evropske integracije Vlade Srbije.

Zastava EU

Zastava EU | Foto: Profimedia.rs

U saopštenju Kancelarije navodi se da bi, ako bi sutra bio održan referendum s pitanjem "Da li podržavate učlanjenje Srbije u EU?”, 49 odsto građana glasalo za, 28 odsto protiv, 17 odsto ne bi glasalo uopšte, dok šest odsto ne zna šta bi odgovorilo.
Ističe se da je broj onih koji podržavaju učlanjenje Srbije u EU veći za pet odsto u odnosu na istraživanje sprovedeno sredinom decembra prošle godine, kada se 44 odsto građana izjasnilo da bi podržalo čanstvo.
Prema istraživanju iz decembra 2014, 25 odsto građana je reklo da bi se na referendumu izjasnilo protiv članstva u EU, 21 odsto da ne bi glasalo, a 10 odsto da ne zna šta bi odgovorilo.
Podrška građana reformama je, kao i prethodnih godina, veoma visoka a znatan broj građana podržava dijalog Beograda i Prištine o normalizaciji odnosa, pokazalo je istraživanje javnog mnjenja "Evropska orijentacija građana Srbije".
U saopštenu se ističe da najveći procenat građana, 66 odsto, smatra da bi probleme Beograda i Prištine trebalo rešavati nezavisno od toga da li to traži EU, odnosno da dve trećine ispitanika podržava opredeljenost Vlade Srbije za nastavak dijaloga između Beograda i Prištine i spremnost da se dijalogom dođe do održivih rešenja.
Prema istraživanju koje je sredinom juna sprovela Kancelarija za evropske integracije po standardima evropskog istraživanja Evrobarometar, 71 odsto smatra da bi reforme neophodne za ulazak Srbije u EU trebalo sprovoditi i mimo toga, zbog dobrobiti građana i boljeg uređenja zemlje, navodi se u saopštenju.
Borbu protiv korupcije i reformu pravosuđa 20 odsto građana svrstava među najznačajnije reforme koje najviše utiču na njihov svakodnevni život, a zatim reformu zdravstvenog sistema sa 13 odsto.
Slede reforma obrazovnog sistema (osam odsto), poljoprivrede, bolja zaštita ljudskih prava i zaštita potrošača (po sedam odsto), pokazalo je istraživanje u kome je učestvovalo 1.012 ispitanika starijih od 18 godina.
Ispitanici kažu da bi članstvo u EU za 37 odsto njih bila dobra stvar, 29 odsto građana smatra da je to loše, a 34 odsto misli da to nije ni dobra ni loša stvar.
Za najveći broj građana, njih 17 odsto, članstvo u EU predstavlja put ka boljoj budućnosti mladih ljudi, više mogućnosti za zapošljavanje (16 odsto), kao i mogućnost za slobodnije kretanje unutar granica EU (12 odsto).
Prema percepciji građana, EU i Rusija su gotovo izjednačeni u bespovratnoj razvojnoj pomoći koju su dali Srbiji od 2000. do danas, iako su EU i njene članice najveći donatori sa 2,6 milijardi evra doniranih sredstava.
Istraživanje je pokazalo da je 24 odsto ispitanika smatra da je EU najveći donator Srbiji u poslednjih 13 godina, 22 procenta misli da je to Rusija, 15 odsto da je Japan, dok je na četvrtom mestu Kina sa 12 procenata.
Kancelarija za evropske integracije od 2002. godine redovno sprovodi istraživanje javnog mnjenja kako bi se sagledala procena građana koji su njihovi interesi u procesu pristupanja Evropskoj uniji i kako vide budućnost koju očekuju za sebe i svoju porodicu.
Poslednji komentari
  • nikola Vreme: 10.07.2015 13:53h

    dajte referendum ako smete.posle svega u un,bru,uefa,kap dragan, sada sledi i priznanje kosova, sankcije rusiji nema sanse.eu u aut.ta namestana istrazivanja nepiju vodu.anketirajte gradjane uzivo.vec su nam stavili jaram oko vrata,sada sledi kamen i u mutno dunavo Srbijo. naj.....li smo najesen.

  • Nemanja Vreme: 10.07.2015 17:47h

    Price o EU su zaludjivanje naroda , treba se okrenuti pravim i iskrenim prijateljima Rusima koji su to dosta puta dokazali koliki su prijatelji naseg naroda !

  • pera detlic Vreme: 10.07.2015 17:53h

    E SVE VAM VERUJEM.......

  • siniša Vreme: 11.07.2015 09:09h

    Prave rezultate sa željama videćemo kada dođe do referenduma!

  • Živan Vreme: 11.07.2015 17:34h

    Po svemu sudeći svi su Srbi za intregraciju u evropsku uniju, pokretati javno mnjenje za referendum je promašaj politike, čak nismo obnovili monarhiju za dvadeset i šest godina u parlamentarizmu i drugo nam ne preostaje nego da budemo barem član evropske zajednice.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP