Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Politika

GLASANJE

Velik odziv kosovskih Srba bio bi podstrek Tačiju!

Autor: | 09.06.2014 - 07:02:00h | Komentara: 0

Zapadni mediji ocenili su da jučerašnji vanredni parlamentarni izbori na Kosovu predstavljaju test ne samo za premijera Hašima Tačija, već i za ambicije Kosova na putu ka EU, i primećuju da je glasanje proteklo u atmosferi nezadovoljstva birača zbog siromaštva, nezaposlenosti i korupcije.

Dva lica Kosova

Dva lica Kosova

Agencija Frans pres (AFP) ističe i da su sve oči sada uprte u srpsku zajednicu na severu, koja prvi put izlazi na kosovske izbore, a britanska televizijska mreža Bi-Bi-Si (BBC) napominje da je Beograd „prvi put od jednostranog proglašenja nezavisnosti Kosova 2008. godine ohrabrio lokalne Srbe da glasaju“.


„Velik odziv srpske zajednice, koja broji oko 120.000 ljudi, bio bi viđen kao podstrek Tačijevom snu o priključenju EU, posle prošlogodišnjeg istorijskog sporazuma o poboljšanju odnosa s Beogradom“, naveo je AFP, pozivajući se na Behljulja Bećaja, profesora političkih nauka u Prištini.

Agencija, međutim, primećuje da su neki Srbi uzdržani prema ideji da glasaju za kosovski parlament.

„Ja neću glasati“, rekao je Dragan Maksimović, advokat iz severne Kosovske Mitrovice. „Ne znači ništa imati srpske poslanike u kosovskom parlamentu kada će oni gledati u Beograd i neće voditi računa o našim problemima“, rekao je on.

„Izbori na Kosovu u nedelju, obeleženi frustracijom glasača zbog siromaštva i korupcije, šest godina posle otcepljenja od Srbije, biće test za pokušaj bivšeg gerilca Hašima Tačija da obezbedi treći mandat na mestu premijera“, naveo je Rojters.

Rojters napominje i da će se nova vlada u Prištini u roku od nekoliko sedmica suočiti sa još jednim izazovom, pošto se očekuje i obelodanjivanje rezultata istrage specijalnog evropskog tima o navodima izvestioca Saveta Evrope Dika Martija o trgovini ljudskim organima.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP