Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Politika

RAT ZA PREŠEVO

Vlada Albanije
popljuvala Srbiju

Autor: Ag | 22.01.2013 - 15:48:00h | Komentara: 3

Ministarstvo spoljnih poslova Srbije je danas protestovalo zbog saopštenja Vlade Albanije o uklanjanju spomenika u Preševu, ocenivši da se njime direktno podstiče destabilizacija juga Srbije, kao i susednih zemalja u kojima živi albanska manjina.

Spomenik OVPMB

Spomenik teroristima dostojno je uklonjen | Foto: Emil Čonkić

"Rečnik koji je upotrebljen u navedenom saopštenju direktno podstiče na dalje aktivnosti usmerene ka destabilizaciji situacije na jugu Srbije, ali i širem regionu, u susednim zemljama nastanjenim albanskom manjinom", navelo je Ministarstvo povodom saopštenja Vlade Albanije.
Vlada Albanije je u saopštenju 20. januara osudila uklanjanje spomenika u Preševu kao "još jedan dokaz albanofobije zvaničnog Beograda koji na kristalno jasan način pokazuje da je rasističko antialbasnko nasledje Miloševića još živo i da dominira u zvaničnoj poltici Beograda".
U saopštenju iz Tirane navodi se i da je "teško naoružana srpska policija sa oklopnim vozilima, automatskim oružjem i terorom uklonila spomenik posvećen herojima albanskog naroda u Preševskoj dolini". Albansko ministarstvo je pozvalo međunarodne institucije da "zaustave oluju albanofobije koja se često javlja kao faktor koji peti miru i stabilnosti u regionu".

Oštećen spomenik u Prilužju

Razulareni Albanci uzvratili uništavanjem srpskih grobalja | Foto: Beta

Ministarstvo spoljnih poslova Srbije ocenilo je da su "kvalifikacije i optužbe usmerene protiv Vlade Srbije ispod svakog dostojanstva" i u "potpunoj suprotnosti sa uveravanjima da je Albanija spremna da okrene novi list u bilateralnim odnosima".
Vlada Albanije je u saopštenju "podržala zreo stav lokalnih vlasti i albanskih građana prema srpskom teroru" i dodala da "podržava ljudska i nacionalna prava Albanaca u Preševskoj dolini koja se ni pod kojim okolnostima ne mogu meriti drugim standardima od onih koje Beograd traži za Srbe u Severnoj Mitrovici".
Ministarstvo spoljnih poslova Srbije ocenilo je da "pravdanje zapaljive retorike zabrinutošću za položaj albanske nacionalne manjine na jugu Srbije predstavlja grubu manipulaciju, imajući u vidu da je zaštita albanskih i svih drugih nacionalnih manjina u Srbiji u skladu sa najvišim međunarodnim standardima, mnogo višim od onih koji se primenjuju prema nacionalnim manjinama koje žive u samoj Albaniji".
Srbija od Albanije, kao države koja kao svoj prioritet naglašava prihvatanje evropskih vrednosti i članstvo u EU, očekuje da se zaista i ponaša u skladu sa proklamovanim prioritetima i da svojim akcijama ne doprinosi destabilizaciji situacije u susednim zemljama, ističe se u saopštenju srpskog MSP.
Poslednji komentari
  • albanac Vreme: 22.01.2013 19:56h

    albanija 70 god. bez rata a srbija cetiri rata izgubio i ponovo statut kandidata prije albaniju dobioje za eu

  • Bulbuderac Vreme: 22.01.2013 21:48h

    @al**nac Gospodine/gospodjo prvo nauci da pises, onda da citas , pa kad to sve uspes da savladas za manje od 100 godina uzmi knjigu (ono sto ima korice i na cemu pise "knjiga") i procitaj sta je Srbija a sta je Al*anija i cija Srpska istorija traje nekoliko milenijuma unazad a cija istorija stane na dva papira iz blokcica. Srdacan pozdrav.

  • Prvo sebe Vreme: 23.01.2013 10:39h

    Gospodi iz Albanske vlasti porucujem da prvo sbe preispita, pa svoje sunarodnike, pa sve mentore kojio ih uce i placaju da cine gnusna dela. Mozda kod njih treba prvo da dodje do samopljuvanja da bi se oci otvorile.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP