Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Politika

VUČIĆ SAOPŠTAVA NEPOPULARNE MERE

Vlada danas kreše penzije i plate! Vučić: Po prvi put imamo plan!

Autor: B. R. | 18.09.2014 - 07:02:00h | Komentara: 27

Ministri u Vladi još razmišljaju i računaju, pa će mere o smanjenju plata i penzija premijer Srbije Aleksandar Vučić saopštiti tokom današnjeg dana, najavila je juče Kori Udovički, potpredsednica Vlade i ministarka državne uprave i lokalne samouprave. Premijer je jutros najavio da će večeras saopštiti plan - mere za uštede u budžetu.

Vlada traži način da smanjenje plata i penzija bude manje od 10 odsto

Vlada traži način da smanjenje plata i penzija bude manje od 10 odsto | Foto: RAS Đorđe Kojadinović

Na pitanje da li će mere podrazumevati smanjenje broja zaposlenih u javnoj upravi, Udovički je kratko odgovorila: „O svemu ćete čuti sutra.“ Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin kazao je da država svakog meseca dotira 45 odsto budžeta za penzije.


Nije svaki penzioner isti


Srbija ima 1.700.000 penzionera, od kojih je 326.614 osiguranika iz posebnih grupa (43.124 vojnih penzionera, 74.107 iz samostalne delatnosti, 209.383 korisnika poljoprivredne penzije). Kako „Alo!“ nezvanično saznaje, ove kategorije verovatno će biti izuzete od smanjenja penzija, zajedno sa korisnicima najnižih penzija.

- Svakog meseca država doplati 45 odsto penzija jer mi nemamo dovoljan broj zaposlenih da bismo mogli da izdržavamo toliko penzionera. Da bismo izdržavali 1,7 miliona penzionera, koji su svoje penzije pošteno zaradili, potrebno je da imamo tri zaposlena na jednog. To znači 5,1 milion zaposlenih u zemlji koja ima jedva sedam miliona stanovnika - rekao je Vulin.

Ministar finansija Dušan Vujović kazao je samo dan ranije da je za planirano smanjenje budžetskog deficita dovoljno i smanjenje plata u javnom sektoru i penzija od 10 odsto. On je naglasio da Vlada pokušava da nađe rešenje da smanjenje plata i penzija bude manje od desetog dela primanja i da se te mere ne primenjuju na najsiromašnije građane.

U isto vreme, predsednik Fiskalnog saveta Pavle Petrović kaže da će se najavljeno smanjenje penzija i plata od 10 odsto u javnom sektoru za godinu dana pokazati kao nedovoljno u smislu ušteda u budžetu. Ranije je razmatrano da se penzionerima koji mesečno primaju do 25.000 dinara ne smanjuju prihodi. Takvih penzionera u Srbiji ima oko 800.000, dok bi se mere primenile na preostalih 580.000. Najstarijim sugrađanima sa penzijama većim od 90.000 dinara, a takvih je u Srbiji oko 1.700, odbijaće se najveći iznos od mesečnih primanja.

Vučić: Prvi put imamo plan

- Prvi put u savremenoj istoriji imamo plan, koji ću večeras da iznesem, izjavio je danas premijer Srbije Aleksandar Vučić i prognozirao da će 2016. Srbija biti među državama sa najvećim privrednim rastom u Evropi.

Čućete večeras, to neće biti lake, ali će biti racionalne i dobre mere koje donose budućnost, izjavio je Vučić novinarima prilikom otvaranja fabrike "Gordon" kod
Subotice.

Prema njegovim rečima, mere za uštede u budžetu, koje će večeras predstaviti, dobrim delom je izneo u ekspozeu, kad je stupao na dužnost predsednika vlade.

- Kao što ste videli, sve se ostvarilo - i Zakon o radu, Zakon o privatizaciji i o stečaju, o penzijama, a ostvariće se i ovo - rekao je Vučić.

Moramo, međutim, biti snažni i jedinstveno da pristupimo promenama i reformama, poručio je premijer.

Kod nas je problem to što kad kažete plate mislite na javni sektor, a dotle su nas doveli oni koji su razorili zemlju, jer su te plate veće od onih u privatnom sektoru, što nijedna država ne bi mogla da izdrži, rekao je Vučić.

Panika je trebalo da hvata sve kada su trošili ono što nismo zaradili, a danas je Srbija hiljadama milja daleko od bankrota, naglasio je premijer.

Vučić je ocenio da Srbija danas može da se zaduži "neuporedivo lakše i bolje" nego ranije i dodao da je to zato što sada vodi predvidivu politiku, koju poštuju
međunarodne finansijke institucije, i ponaša se kao daržava.

Poslednji komentari
  • CIRINELA Vreme: 18.09.2014 08:05h

    Dakle sirotinjo i Bogu si teska. 300 000 prenatrpanih u drzavnoj administraciji nista ostaju da trutuju i dzabalebare o grbaci sirotinje. 7 500 kojekakvih "savetnika" nista ostaju da "savetuju" velikog vodju kako da izmasakrira sirotinju a njima ostavi nenormalne plate. Preko 130 agencija nista ostaju da glumataju za male pare. I ti to zoves reformom i ozniljnim reformama.

  • Nikola Vreme: 18.09.2014 08:26h

    Tako je Vucicu, uzmi mojoj kevi sirotinju koju je mukotrpno zaradjivala i uplacivala da nahranis svoje neskolovane partijase koje si pozaposljavao po drzavnim sluzbama. Svaki dan ih gledam u jednom Javnom preduzecu koje se finansira iz budzeta a ne proizvodi nista, 8 si ih zaposlio u vreme kad je "zabranjeno zaposljavanje u javnom sektoru", kad god dodjem ( a poslom moram da dodjem ), sede za kompom i igraju igrice na fb ili u radno vreme gledaju filmove. Niko visu diplomu od srednje skole nema, niko engleski ne zna, niko nikakve reference nema, osim sto su clanovi tvoje stranke. Uzmi mojoj kevi 5 hiljada od penzije da platis njihovo blejanje na poslu i obliznjem kaficu. FUJ!!

  • munja Vreme: 18.09.2014 08:38h

    stalno su na udaru penzioneri ,radnici i sirotinja. sto nesmanji plate sebi i svojim cinovnicima. ovu drzavi 30 godina vode lopovi pa i ovi. pa ako nezna gde su pare il se pravi blesav bolje da zaviri malo u placanje putarine, sve poreze gde velikani neplacaju, pdv, poreze raznih pevaca,parking servisa.....i da nenabrajamo odakle im sve pare stizu, a ne da otima stalno od ovog siromasnog naroda

  • PRAVICNOST NULA Vreme: 18.09.2014 09:37h

    Zasto da se izuzmu vojni penzioneri? Ceo radni vek provedu kao beli medvedi, sada su beli medvedi i vojni penzioneri. Zasto rudare ne izuzmete iz smanjenja ili lekare koji su ceo zivot spa[avalli zivote ljudi.

  • promilko Vreme: 18.09.2014 10:02h

    Krešu grane a stablo trulavo da trulavije ne može biti.Ovi silni školovani i načitani se raspametili načisto.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP