Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Politika

OVO SU MERE VLADE ZA OPORAVAK EKONOMIJE

Vlada smanjuje plate u javnom sektoru izad 60.000 dinara!

Autor: Ekipa Alo! | 08.10.2013 - 11:13:00h | Komentara: 11

Vlada Srbije je na današnjoj otvorenoj sednici za javnost predstavila šest mera koje će, kako najavljuju, doprineti uštedama ali i uvođenju reda u javnim finansijama. Glavne mere Vlade odnose se na samnjenje zarada u javnom sektoru iznad 60.000 dinara i povećanje niže stope PDV sa 8 na 10 odsto. Deo plata u javnom sektoru iznad 60.000 dinara od početka iduće godine biće oporezovane sa 20 odsto, dok će deo koji prelazi 100.000 biti oporezovan sa 25 odsto, jedna je od mera Vlade Srbije, koje je predstavio Lazar Krstić, ministar finansija i privrede.

Vlada Srbije - ekonomske mere

Ovo su mere Vlade:

Paket mera Vlade Srbije, koji je danas predstavio ministar finansija Lazar Krstić, podrazumeva uštede u državnom budžetu, fiskalnu stabilnost i privredni rast.


Šest mera vlade su:

*Smanjenje zarada u javnom sektoru za 20 odsto na primanja veća od 60.000 dinara, odnosno 25 odsto na plate iznad 100.000 dinara,
*Povećanje PDV-a za neegzistencijalne proizvode sa osam na deset odsto,
*Restrukturiranje javnih preduzeća i smanjenje subvencija,
*Uštede u domenu roba i usluga,
*Uzimanje jeftinijih kredita i
*Poboljšanje poslovnog ambijenta

Smanjenje mase zarada

Od 2014. godine na plate u javnom sektoru veće od 60.000 dinara biće smanjene za 20 odsto, a plate veće od 100.000 dinara za 25 odsto. Krstić nije precizirao kako se plate umanjuju ali je izneo primer da će onaj ko zarađuje 70.000 hiljada dinara neto zarađivaće 68.000 neto. Po istom principu, naveo je Krstić, biće umanjene plate veće od 100.000 dinara, pa će iznositi 92.000 dinara.

Pozivajući se na najnovije podatke iz registra zaposlenih u javnom sektoru, ministar je rekao da još uvek nemaju tačne i konačne podatke o brju zaposlenih u javnom sektoru i da se broj zaposlenih tu kreće između 660.000 i 700.000 ljudi.

"Fascinantno je da ni mi kao poslodavac, niti građani ne znamo koliko tačno ima zaposlenih u javnom sektoru", rekao je Krstić.

Prema njegovim rečima, plate u javnom sektoru su 30 odsto su veće nego u privatnom i pet do deset odsto više ima zaposlenih nego u sličnim zemljama u regionu.

Smanjenje subvencija

Ministar je najavio znatno smanjenje državnih subvencija što će doneti najveće uštede u budžetu i završetak privatizacije 179 preduzeća i restrukturiranje velikih javnih sistema. On je rekao da su u Srbiji subvencije koje daje država dvosturuko veće nego u drugim zemljama, o čemu je gostujući u Kažiprstu pričao savetnik ministra privrede Dušan Pavlović.

"Možda najbolnije je to što imamo najnetransparetniji model dodele tih subvencija. Neretko se dešava da novac od subvencija završava kod onih koji su bliski sa političkim sistemom", rekao je Krstić.

On je rekao da je Srbija krenula ka EU i da ne sme da daje državnu pomoć osim poljoprivredi i železnici.

Ministar finansija Lazar Krstić je rekao da se predložene mere pre svega odnose na privredu, međutim, otvorenoj sednici Vlade nije prisustvovao ministar privrede Saša Radulović.

U to vreme , Radulović je bio na skupu u Privrednoj komori Srbije o tome kako da se profesionalizuje rad javnih preduzeća

PDV sa 8 na 10 odsto

"Podićićemo nižu stopu PDV-a za neegzestencijalne proizvode sa osam na deset odsto. Time se očekuje ušteda od oko 200 miliona evra godišnje ", kaže Krstić

Prema rečima Krstića, radiće se na suzbijanju sive ekonomije, biće uvedeni jedinstveni elektronski obrasci, onlajn kontrola fiskalnih računa, a biće i pojačana terenska kontrola, takođe, kako kaže, obaviće se i temeljna reorganizacija Poreske uprave.

Povećanjem PDV sa osam na 10 odsto, objasnio je ministar, prosečna potrošačka korpa koja sada vredi 65.000 dinara biće skuplja za 450 dinara.

Jeftiniji krediti

On je kao jednu od mera naveo i korišćenje jeftinijih kredita, do kojih ćemo, kako je kazao, doći pre svega bileteralnim kontaktima i diplomatskim vezama.

"Pokušaćemo da na osnovu dobrih diplomatskih odnosa dođemo do jeftinijih međunarodnih kredita", kaže Krstić.

"Tim načinom mi priznajemo da smo bolesni i krećemo u ozdravljenje koristeći mere i političko jedinstvo koje stoji iza predloženih poteza", rekao je Krstić.

Poboljšanje poslovnog ambijenta

Poboljšanje poslovnog ambijenta, u tom okviru promena Zakona o radu koje se odnosi na privlačenje investitora, promena modela infrastrukturnih investicija i promocija Srbije.

"Radićemo na značajnom poboljšanju poslovnog ambijenta, za šta je potrebno promeniti zakonsku regulativu, pre svega Zakon o radu, ali i pojednostaviti proceduru za dobijanje građevinskih dozvola, dok će država morati da promeni i model infrastrukturnih investicija", rekao Krstić.

Prema njegovim rečima, Srbija će morati značajno da poboljša ugled i percepciju ambijenta jer je to prva i osnovna prepreka svima kad razmišljaju da li da investitraju u našu zemlju.

Potrebno je i da procedura dobijanja građevinskih dozvola bude jednostavnija, rekao je ministar i dodao da će Ministarstvo finansija morati da promeni propise koji se odnose na visinu naknada, ali i da ih učini transparentnijim.

Efekti mera 2015. godine

Krstić je najavio je da će se o strukturnim refomama razgovarati detaljnije 2014. godine, a da se efekti mera koje Vlada Srbije predlaže očekuju 2015.

Najavljujući da je nužno povećanje izdataka za socijalnu zaštitu najugroženijih i to za 50 odsto, a za šta je potebno 60 miliona evra, Krstić je najavio da slede i reforma državne uprave, uvođenje jedinstvenih platnih razreda i koeficijenata među različitim organima u vlasti.

"Biće promenjen i zakon o državnim službenicima, da bismo mogli da nagrađujemo one koji vredno rade", kazao je Krstić i predočio nastavak refrome penzionog sistema uz dalju indeksaciju penzija u 2015. i u 2016. od po 0,5 odsto dva puta godišnje.

Plan je, kako navodi, da do 2020. približimo granicu za penzionisanje za muškarce i žene i da to do tog roka ona bude za žene 63 godine, a za muškarce 65 godina.

"Moraćemo da razgovaramo 2014. i o uključivanju penala za raniji odlazak u penziju", rekao je ministar.

Navođeći da se razmatra reforma poreskog sistema, kao i ukidanje olakšica kod poreza na dobit preduzeća, Krstić je naglasio da su zdravstvo, školstvo i nauka stubovi održivog razvoja Srbije, te da zbog toga treba da imaju specijalan tretman, uz neophodnost da funkcionišu efikasnije.

"Ne možemo da štedimo, ali ne treba da dozvolimo neracionano ponašanje i neefikasnost u tim sektorima", rekao je Krstić.

Nikolićeva plata manja za 12.500,a Dačićeva za 18.122 din

Plata predsednika Srbije Tomislava Nikolića biće, prema novim merama Vlade, od iduće godine niža za 12.500 dinara, a premijera Ivice Dačića za 18.122 dinara.

Mesečna zarada predsednika Srbije, koja sada iznosi 150.000 dinara, iznosiće 137.500 dinara, jer je merama Vlade predviđeno umanjenje zarada u javnim službama za 25 odsto na iznos veći od 100.000 dinara.Plata premijera Srbije Dačića, koja iznosi 172.488 dinara, biće nakon primene vladinih mera 154.366 dinara.

Predsednik Skupštine Nebojša Stefanović imaće od iduće godine 9.750 dinara nižu platu i to 129.250 dinara, umesto sadašnjih 139.000 dinara.

Smanjenje plate guvernerke Narodne banke Srbije Jorgovanke Tabaković iznosiće 112.761 dinar, pa će tako njena plata iznositi 438.286 dinara, umesto sadašnjih 551.047 dinara.

Ministar finansija Srbije Lazar Krstić sada ima platu nižu od 100.000 dinara, pa će u njegovom slučaju biti primenjena niža stopa od 20 odsto smanjenja zarade, tako da će Krstićeva plata od iduće godine iznositi 90.956 dinara, umesto sadašnjih 98.694 dinara.

Defecit budžeta je 4,7 odsto, a procene MMF-a kreću se i do osam odsto. Javni dug od 58 do 60 odsto, upozorava Krstić.

Prema njegovim rečima, ranije je bilo lako zaduživati se jer su kamate bile male

"Problem je što smo mi u poslednjih nekoliko godina davali garancije javnim preduzećima a znamo da oni neće moći sama da otplate, to znači da ćemo mi da plaćamo kamate iz budžeta, mi počinjemo naredne tri godine sa minusom od 200 do 400 miliona evra , to ćemo morati da platimo , to su garancije za javna preduzeća. Te mere nisu trebale da budu povučene i to javnost mora da zna", kaže on.

Bez ovih mera, bankrotirali bismo u naredne dve godine, tvrdi Krstić.

On je kazao da od 2008. godine nije povučeno dovoljno hrabrih političkih i ekonomskih poteza da bi se priveda dovela u red.

"Povući ćemo crtu i krećemo čisti u 2013. godinu", kazao je Krstić na otvorenoj sednici Vlade Srbije predstavljajući ekonomske
mere.

Vlada je odlučila da dok još imamo vremena izađe sa rešenjima šta treba uraditi, kazao je ministar.

On je rekao da je nažalost ekonomska i fiskalna politika poslednjih 10 godina naročito od 2008. u najmanju ruku bila neodgovorna i netransparentna.

Krstić je najavio je još jedan rebalans državnog budžeta za 2013. godinu jer će prihodi biti manji za 20 milijardi dinara od planiranih.

"Moramo da ograničimo troškove za taj iznos", kazao je Krstić na otvorenoj sednici Vlade Srbije na kojoj je predstavio nove ekonomske mere.

Da li ćemo uspeti, znaćemo do sredine novembra, dodao je ministar.

Prema njegovim rečima, Međunarodni monetrani fond je ukazao na dodatne rizike u prihodima budžeta.

Dačić: Završili bismo kao Grčka i Argentina da ovo nismo uradili

Vlada Srbije - ekonomske mere

Potrošili smo našu budućnost u ekonomskom smislu. Naš nivo ekonomskog razvoja je 65 odsto BDP iz 1989. godine, izjavio je premijer Ivica Dačić upozorivši da bi bez ekonomskih mera koje su obelodanjene na današnjoj sednici, Srbija za dve godine doživela argentinski i grčki scenario.

Predsednik Vlade Srbije Ivica Dačić poručio je danas da čitava vlada stoji iza danas saopštenih finansijskih i ekonomskih mera, čije je sprovođenje, upozorio je, u najboljem interesu budućnosti Srbije.


- Ove mere imaju jasnu političku podršku, i u tom smislu je važno da sve što će biti urađeno bude shvaćeno kao želja i odlučnost vlade da se uhvati u koštac sa ovim problemom koji nijedna vlada do sada nije rešavala, isto kao i problem Kosova - rekao je Dačić na otvorenoj sednici vlade.

Prema njegovim rečima, Srbija je u takvoj situaciji da je gotovo potrošila svoju budućnost u ekonomskom smislu.

- Sudbinu države moramo da uzmemo u svoje ruke kako bismo imali budućnost za našu decu i državu... Ako u oblasti političkih tema i ekonomskoj oblasti vlada ne upravlja situacijom, situacija će upravljati vladom i zemljom i nastaće haos - upozorio je Dačić.


Kako je objasnio, vlada je nastojala da napravi mere koje će najmanje pogoditi najsiromašnije slojeve, ali i kod građana stvoriti osećaj pravednosti jer će teret najviše pasti na one koji najviše imaju.


- Čitava vlada stoji iza ovih mera i ovo nije sada kreacija ministra finansija niti samo njegova odgovornost, naprotiv vlada mora sa odlučnošću da uđe u ovaj proces i bez toga nemamo čemu da se nadamo narednih godina - rekao je Dačić.

On je podsetio da su i odluke koje su dovele do briselskog sporazuma Beograda i Prištine bile rizične ali da su doprinele da Srbija ide napred, a to je princip na kojem će počivati i vladina ekonomska politika.


- Kao i na primeru Kosova i EU, tako i na ovom primeru spašavanja Srbije od ekonomskog propadanja, neko je ovo morao da uradi, inače Srbija ne bi opstala. Mi smo to uradili i ušli u svaku moguću vrstu rizika ali uradili smo ono što je najbolje i nastavićemo da radimo ono što je najbolje za našu državu - poručio je Dačić.

Premijer je istakao da je nedovoljan rast BDP ključ problema, ali da je na tom polju u uslovima krize gotovo nemoguće ostvariti bolje rezultate.


Izlazak svetskih ekonomija iz krize će pozitivno uticati i na ekonomiju Srbije, zbog čega restriktivne mere, kako se nada, neće morati da se sprovode dugi niz godina.

- Ako narod ne može bolje da živi, neka barem ima osećaj pravednosti a to znači da oni koji upravljaju ne mogu da žive bolje od naroda - kazao je Dačić, najavivši da će danas saopštene ekonomske mere narednih nedelja i meseci biti pretočene u niz konkretnih zakonskih i podzakonskih akata.

Vučić: Ne možemo da se ponašamo kao babe koje stalno kritikuju

Vlada Srbije - ekonomske mere

- Važno je da nedvosmisleno u trenucima kada to nije lako podržimo ono što je predložio ministar Krstić - rekao je na sednici vlade posvećenoje ekonomskim merama Aleksandar Vučić.

Vučić ministrima: Neće vam proći ovo sa službenim putovanjima

- Zato što smo svi trošili mnogo više nego što smo zaradili. I odmah da vam kažem da vam tačka osam, oko službenih putovanja, neće proći. Peti put upozoravam da se tako ne radi, a vi objašnavajte svojim domaćinima zašto niste putovali. Takvo rasipanje državnih para više neće proći - upozorio je Vučić.

Vučić sa Dačićem i Krstićem na današnjoj sednici Vlade: Krstić nam je za pola sata zadao više udaraca nego za godinu dana, ali ovo mora da se radi.

- Ja sam saglasan sa svakom rečju koju je Lazar Krstić izgovorio. Naneo nam je više političkih udaraca za 30 minuta nego što smo ih primili za godinu dana. To je međutim važno za srpsku ekonomiju i državu - rekao je Vučić


- Veoma sam ogorčen na političare koji su radili neodgovorno, jer se ne zna koliko mi ljudi zapošljavamo i to ćemo znati tek za koji dan. Izbegli smo da teret stavimo na penzionere. Neće platiti ni jedan jedini dinar - rekao je on.

On je kazao da Vlada ima široku podršku za ove mere od strane međunarodne zajednice.

- Posle sastanka sa MMF ostao sam gotovo bolestan. Ali, Fond će podržati naše mere kao i Fiskalni savet koji je do sada kritikovao sve naše mere. Sa ovim reformama želimo da se izborimo da od Srbije za dve godine napravimo uspešnu zemlju - rekao je prvi potpredsednik Vlade i pozvao mediji da takođe podrže reforme.

- Lazar Krstić nije član nijedne stranke niti će ući u neku. On se borio da se smanjuju plate preko 40.000 dinara, ali mi smo mu rekli da se teško živi i da to ne možemo da podnesemo. Isto je bilo i sa penzijama. A predlagao je sve to - rekao je Vučić.

On je kazao da Vlada ima široku podršku za ove mere od strane međunarodne zajednice.

- Posle sastanka sa MMF ostao sam gotovo bolestan. Ali, Fond će podržati naše mere kao i Fiskalni savet koji je do sada kritikovao sve naše mere. Sa ovim reformama želimo da se izborimo da od Srbije za dve godine napravimo uspešnu zemlju - rekao je prvi potpredsednik Vlade i pozvao mediji da takođe podrže reforme.

- Lazar Krstić nije član nijedne stranke niti će ući u neku. On se borio da se smanjuju plate preko 40.000 dinara, ali mi smo mu rekli da se teško živi i da to ne možemo da podnesemo. Isto je bilo i sa penzijama. A predlagao je sve to - rekao je Vučić.


"Ovi iz Mupa kao da su iz Ministarstva spoljnih poslova"


Današnja sednica Vlade Srbije

Potpredsednik Vlade je rekao da ne može da se troši više nego što zaradimo.

- Ovi iz MUP-a kao da su iz ministarstva spoljnih poslova. Imamo 50.000 službenih vozila. Ne mogu da kažem koliko potrošimo na njihovo održavanje i benzin. Red je da svi podrže Krstića da se ne ponašamo kao babe koje stalno nešto kritikuju. Naš je posao da budemo odgovorni i da brinemo o budućnosti naše zemlje - kaže Vučić.


Prema njegovim rečima, MMF je ponudio Srbiji nešto što se inače ne nudi.

- Mogućemo je da od njih dobijemo najpovoljniju podršku. Ne znam da li će nas voleti onaj koji je do sada imao platu 92.000 a sada će mu biti smanjena za 20 odsta. Podržaće na s svako ko razmišlja o svojoj budućnosti i svoje dece - kaže Vučić.


On kaže da su ovo mere za spas ekonomije.

- A od 2015. kada pokažemo da smo mogli da napravimo dobar rezultat, i oni koji se ne slažu biti mnogo zadovoljniji. Molim i političke protivnike da se ponašaju odgovorno- rekao je Vučić.

Poslednji komentari
  • uo Vreme: 08.10.2013 13:13h

    Nije mi jasno dali treba otići o SAD studirati i po kojoj preporuci je naš ministar već u 4 upravna odbora. Svaki građanin Srbije bi bio srećan sa jednom platom od UO, a ovaj ekspert nam steže kaiševe. Nemislite valjda dragi minstri da je narod stvarno lud.Kazna će vas stići ako ne od naroda onda od Boga,ovo je sramno da se nismo ni mogli nadati ovm nivou drskosti i bezbobrazluka..

  • Zika Vreme: 08.10.2013 14:40h

    Nista ja njima neverujem!!!

  • NeFer Vreme: 08.10.2013 15:42h

    To oko plata ministara je demagogija.Oni žive u stanovima od150-300m2 koji kostaju pola miliona € što ne zarade za 40 godina ministarskog rada.Oni žive od nekih drugih para tako da je ova matematika oko smanjenja njihovih plata za dvadesetak hiljada smešna.

  • pera Vreme: 08.10.2013 16:22h

    A cena cigara i dalje dzabe.2 evra kutija. Dizite na 4 evra.tu su pare. Pivo,alkohol.....

  • maki Vreme: 08.10.2013 17:17h

    Ljudi, da vam objasnim, to nije potez na 65 .000 dvadeset posto, vec na sumu preko 60.000, tako da , ako je vasa plata 65.ooo porez ce biti 2o posto na pet hiljada , tj.hiljadu dinara. To nije puno, a ocigledno da drugog izbora nisu imali.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP