Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Politika

ŠEŠELJ LJUT

Vlada Srbije vodi tajnu prepisku sa Haškim tribunalom

Autor: Alo.rs | 24.06.2015 - 00:09:00h | Komentara: 0

Lider radikala Vojislav Šešelje uputio je podnesak Haškom tribunalu u kome je protestovao zbog zahteva Vlade Srbije da svaka njena buduća komunikacija sa ovim sudom bude poverljiva, to jest da sa njom ne bude upoznat ni Vojislav Šešelj.

Vojislav Šešelj

Šešelj tvrdi da Vlada Srbije krši njegova ljudska prava | Foto: Aleksandar Dimitrijević

Šešelj je u tom podnesku naveo da je iz dokumenta koji je vlada uputila tribunalu 16. juna, saznao da je ona 8. juna dostavila pismo o merama preduzetim za njegovo vraćanje u haški pritvor i da je na to pismo stavila oznake "poverljivo" i "ex parte".

Šešelj se u svom obraćanju sudu pitao kako je to moguće i naveo da je takav stav vlade neprihvatljiv, piše "Politika".

- Optuženi mora da zna sve što ima bilo kakve veze sa postupkom koji se u Haškom tribunalu vodi protiv njega i mora da mu se omogući da u svakoj fazi može da reaguje ako zaključi da je to u njegovom interesu. U ovom slučaju to meni nije omogućeno. Ovakav stav vlade ukazuje na valjda davno prevaziđeni totalitarni komunistički pristup sudskim procesima, naveo je Šešelj u svom pismu tribunalu.

Žalebeno veće Haškog tribunala je 9. juna 2015. godine izdalo nalog sa pozivom Vladi Srbije da dostavi podnesak u vezi sa hitnim zahtevom tužilaštva da Šešelj bude vraćen u pritvor.

Vlada je odgovarajući na poziv tužilaštva obavestila žalbeno veće da je spremna da postupi "po njegovom pozivu".

Tada je Saša Obradović, u pismu upućenom sekretaru tribunala, pojasnio zašto traži da Šešelj ne bude upućen u svaku buduću prepisku sa tribunalom.

- Vlada u ovom predmetu nije stranka u postupku, već državna vlast od koje se zahteva da bez neopravdanog odlaganja postupi po odluci žalbenog veća. U svakom slučaju, vlada u tako osetljivom predmetu koji se odnosi na hapšenje optuženog koji je privremeno pušten na slobodu, ne vidi razlog da ulazi u raspravu sa strankama u postupku. Vlada naročito ne smatra prikladnim da o odluci kojim tribunal zahteva hapšenje određene osobe vodi prethodnu raspravu sa tom istom osobom, navodi se u tom pismu.

U vladi smatraju da je ovakav stav opravdan zbog bezbednosih aspekata tog hapšenje, ali i nekih drugih pitanja koji mogu biti poverljive prirode. Takođe se navodi da je nemoguće izneti sve "elemente koji bi mogli da budu značajni za odlučivanje žalbenog veća o odluci od 22. maja, po kojoj je ukinuta odluka o puštanju Šešelja", ukoliko će stranke u postupku imati mogućnost da vide podnesak vlade i da na njega odgovore.

Šešelj ovako obrazloženje vlade smatra neverovatnim i kaže da se takvim stavom krša njegova ljudska prava.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP