Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Politika

ISTRAGA

Vlada Srbije zaustavila
istragu posle pretresa Kolesarovog stana?!

Autor: J. P. | 15.10.2012 - 00:28:00h | Komentara: 6

Nekadašnja Uprava za borbu protiv organizovanog kriminala (UBPOK) vodila je istragu u vezi s privatizacijom „Sartida“ od novembra 2003. godine do maja 2004. godine, zbog sumnje da su osobe koje su sprovodile privatizaciju uzele mito kako bi se ova firma, s još šest zavisnih preduzeća, prodala „Ju-Es stilu“ za 23,7 miliona dolara, dok je samo knjigovodstvena vrednost ovog preduzeća bila je oko 312 miliona evra, objavile su „vesti online“.

U stanu Nemanje Kolesara nađeno devet bankovnih kartica

U stanu Nemanje Kolesara nađeno devet bankovnih kartica | Foto: Vesna Lalić

Jedini akter ove afere koga je policija „posetila“ i pretresla mu stan je Nemanja Kolesar, šef kabineta u vladi Zorana Đinđića i direktor Agencija za stečaj.

Policija je 1. juna 2004. godine u 12 časova ušla u Kolesarov stan i tom prilikom kod njega zatekla devet bankovnih kartica Komercijalne banke, Delta banke i Hipo banke i jedan ugovor o sefu u Komercijalnoj banci.

Nekadašnji načelnik UBPOK-a general Boro Banjac

Nekadašnji načelnik UBPOK-a general Boro Banjac | Foto: M. Ilić

Banjac: Ne znam ko je sprečio akciju

Ni nekadašnji načelnik UBPOK-a general Boro Banjac nije želeo ništa preciznije da komentariše povodom prekida istrage o „Sartidu“.
- Ne sećam se precizno detalja tog izveštaja iz istrage vođene povodom „Sartida“. U maju 2004. godine smenjen sam s mesta načelnika UBPOK-a i, ko je i da li je sprečio akciju, stvarno ne znam - objasnio je Banjac za „vesti“.

Međutim, vlada Vojislava Koštinice odmah nakon toga istragu je, navodno, zaustavila, a hapšenja, prema istom izvoru, nije bilo.
Kako „Alo!“ saznaje, ceo izveštaj postoji na 60 strana i dobro se čuva u fioci MUP-a.

Prema našim saznanjima, na zahtev UBPOK-a Okružno tužilaštvo u Beogradu odobrilo je prisluškivanje Nemanje Kolesara, tadašnjeg ministra za privatizaciju Aleksandra Vlahovića, ali i ministra za ekonomske odnose sa inostranstvom Gorana Pitića i predsednika beogradskog Trgovinskog suda Gorana Kljajevića.
Telefoni su, navodno, prisluškivani i Dušanu Marčićevu, predsedniku stečajnog veća „Sartida“, bivšem stečajnom upravniku Branislavu Ignjatoviću, kao i pomoćniku stečajnog upravnika Radovanu Miljkoviću. Policija je danonoćno pratila direktora sektora za procene u Ekonomskom institutu u Beogradu Dragana Šagovnovića.

Prodaja „Sartida“ bila je najveća inostrana investicija nakon dolaska DOS-a na vlast

Prodaja „Sartida“ bila je najveća inostrana investicija nakon dolaska DOS-a na vlast | Foto: Beta

Pod prismotrom je bila, navodno, i radnica Trgovinskog suda u Beogradu koja se sumnjičila da je sačinjavala lažnu dokumentaciju.
Policija je tokom 2003. i 2004. godine spremila naloge za zadržavanje i pretres stanova, krivične prijave, odredila timove policajaca, ko će ići u koji pretres i privođenje.

- Velika akcija bila je spremna već početkom juna 2004. godine. Jedino je urađen pretres Kolesarovog stana na beogradskom Dorćolu, a trebalo je da budu privedeni on, Vlahović, Marčićev, Ignjatović, Kljajević, Miljković i Šagovnović.
Međutim, sve je stopirano i ne zna se ko je naredio da istraga stane. Samo su napisani izveštaji tužilaštva. Predmet već osam godina stoji - objašnjava naš sagovornik iz policije upoznat sa celom pričom.
Šta se dešavalo tokom i posle pretresa stana nismo mogli da saznamo od Nemanje Kolesara na broj telefona poznat redakciji.

Poklonjen Amerikancima

Inače, istragu oko prodaje „Sartida“ američkoj firmi „Ju-Es stil“ iniciralo je tužilaštvo. Utvrđeno je kako su Sartid i firme u njegovom vlasništvu prodate za mnogo manju cenu od realne. „Visina utvrđenih i priznatih potraživanja banaka u stečaju prema ‘Sartidu’ iznosi oko 1,2 milijarde dolara“, piše u izveštaju. „Sartid“ je prodat direktnom nagodbom, a sva potraživanja firmi kojima je železara dugovala novac su obrisana jer je to bio uslov da se firma proda Amerikancima. Dugovanja su pala na teret države.

Poslednji komentari
  • Srdjan Vreme: 15.10.2012 01:11h

    Da vam kazem nesto pametno? Dzaba Vam sva hapsenja i glupiranja, ako ne uhapsite janjusevica i kolesara. Ja koji sam obican covek znam da su oni takve lopine, da to svet nije video. Ovi jadnici iz ubpoka su dzabe radili posao, kad je sve stopirano od gore, po obicaju. Tako da ako neko hoce da pravi reda u drzavi, treba prvo ovu dvojicu za uhapsi

  • STO SE ONDA PITATE?? Vreme: 15.10.2012 01:43h

    Sto se onda pitate ko je ubio Djinjica - ubila ga je SRBIJA vidi kako se smeje siromah pored Kolesara a Vest Alpine je tela da plati Sartid 420 miliona a Nemci su nam svojevremeno dali veoma povoljan kredit da napravimo Zelezaru Smederevo.

  • Glisa Vreme: 15.10.2012 06:31h

    Sve se to zna u detalje,ali su neki jos nedodirljivi!Dokle ce jos Kriminalci i Lopuze da vladaju Srbijom?

  • Glisa Vreme: 15.10.2012 06:36h

    Zna Banjac sve samo sto je i on postao neki biznismen sa privilegijama!Glupo je da sad tvrdi da se neseca svega,jel i on je jedan od onih sto nas smatra budalama.

  • Dejan Vreme: 15.10.2012 11:50h

    Kako ste vi ljudi zajedljivi i ograničeni u svojoj gluposti , zar vi stvarno imate vremena da se bavite nekim već deset godina istim aferama, pa vi ni ulje na rafovima nemte, i uvek su vam za to krivi neki drugi ljudi, idite da radite nešto, da zaradite i prehranite porodice, da prestanete da radite tudji posao, neka se pravosudje bavi onime što mora a vi radite i naravno pišite nešto korisno što će pomoći prvenstveno vama a samim tim i zajednici. Biće nam bolje samo onda kada shvatimo da se treba okrenuti budućnosti i rešavati goruće probleme koje mogu da ostave mnogo veće posledice ne na vas nažalost gospodo već na vašu decu i unuke

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP