Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Politika

SKUPŠTINA

Vlada usvojila tri amandmana
na predlog Rezolucije o KiM

Autor: Fonet | 12.01.2013 - 19:30:00h | Komentara: 1

Vlada Srbije i odbor Skupštine Srbije za Kosovo i Metohiju usvojili su tri amandmana na predlog Rezolucije za nastavak dijaloga sa Prištinom u kojoj se navodi da će Srbija težiti postizanju sporazumnog i sveobuhvatnog rešenja za Kosovo i Metohiju, da je spremna za dalje ustupke, ali ne na takve koji bi ugrozili njene državne i nacionalne interese.

U predlogu Rezolucije se navodi da Srbija, u skladu sa međunarodnim pravom, Ustavom i voljom građana, ne priznaje i nikada neće priznati jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova.
Ciljevi razgovora sa privremenim institucijama u Prištini se proširuju radi stvaranja uslova da srpska zajednica i druge nacionalne zajednice na Kosova imaju punu zaštitu ljudskih prava, garantovanu sigurnost, pravo na povratak i zaštitu imovinskih prava, kao i efikasnost sudskih postupaka u vezi sa etničkim nasiljem nad Srbima.
Vlada Srbije se ovlašćuje da nastavi sa implementacijom već postignutih dogovora i sporazuma sa predstavnicima Privremenih institucija samouprave (PIS) u Prištini.

Kosovo

Kosovo | Foto: Saša Maričić

Predstavnici Srbije obavezuju se da u nastavku dijaloga o rešavanju tehničkih i političkih pitanja sa predstavnicima institucija u Prištini i predstavnicima međunarodne zajednice buduće sporazume postižu u skladu sa stavovima i
osnovnim ciljevima ove rezolucije, nastojeći da se sa predstavnicima PIS u Prištini postigne sveukupni dogovor, dodaje se u tekstu predloga rezolucije.
Razgovori sa predstavnicima Prištine i svaki dogovor koji bude postignut treba da daju doprinos evropskim integracijama Srbije.
Svi eventualni dogovori sa predstavnicima privremenih institucija u Prištini treba da budu postignuti uz konstantan dijalog sa predstavnicima Srba sa Kosova i
Metohije, navodi se u tekstu.
Srbija će kroz pregovore težiti iznalaženju sporazumnog i sveobuhvatnog rešenja za Kosovo i Metohiju.
To rešenje mora da bude čvrsta osnova za izgradnju trajnog mira i dostizanje pune bezbednosti za sve ljude koji žive na prostoru južne srpske pokrajine.
Srbija je spremna da učini dodatne ustupke radi prevladavanja trenutnog stanja u odnosima između srpskog i albanskog naroda.
Srbija nije spremna da čini dodatne ustupke koji bi mogli da dovedu do ugrožavanja njenih državnih i nacionalnih interesa, naglašava se u rezoluciji.
Srbija pristupa dijalogu sa institucijama u Prištini svesna značaja koji bi postizanje obostrano prihvatljivog rešenja za Kosovo i Metohiju imalo u kontekstu dalje i ubrzane integracije čitavog regiona Zapadnog Balkana u Evropsku uniju.
Skupština Srbije zahteva od Vlade da je redovno izveštava o razvoju događaja, toku razgovora sa predstavnicima institucija u Prištini u vezi sa Kosovom i Metohijom, kao i o sprovođenju ovde utvrđenih ciljeva, aktivnosti i mera za
zaštitu suvereniteta, teritorijalnog integriteta i ustavnog uređenja Srbije.
Ova Rezolucija i njome utvrđeni pravac, smernice i ciljevi državne politike obavezujući su za sve državne organe i organizacije i mogu biti izmenjeni jedino novom rezolucijom Skupštine Srbije, navodi se u tekstu.
U preambuli rezolucije se navodi da Skupština Srbije potvrđuje stavove iz ranijih rezolucija i deklaracija o Kosovu i Metohiji, uzimajući u obzir odluke Generalne
skupštine i Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija o Kosovu i Metohiji.
U obrazloženju za usvajanje rezolucije nalazi se i tekst delimično izmenjene platforme o Kosovu i Metohiji predsednika Srbije Tomislava Nikolića
Poslednji komentari
  • Vidak Vreme: 13.01.2013 14:33h

    Naša je obaveza da zaustavimo ovu pseudo elitu sa dekodiranim mozgovima, kojima je ugrađen čip sa KARGO KULTOM u glavi! Vučićevi nastrani homoseksualci i deca komunista su naumili da sruše međunarodni pravni poredak i izazovu 3.svetski rat. Ivica zarad love od krađe i provizija od droge, koju valja po nalogu Vatikana u Srbiji, spreman je na sve! Upinje se da nas vrati u pred istoriju vreme pre nastanka države i prva, u divljaštvo, u zakon džungle. Priča o:1.) Realnoj politici 2.) Faktima 3.) Faktičkom stanju na Kosmetu, a 20 godina vodi nam politiku! Po Ivici (Čitaj: Ako ja upadnem u banku sa hekllerom to je fakat)! Dakle, banka je moja. Srća naša je da je teritorijalni integritet i suverenitet Srbije zagarantovan međunarodnim pravnim aktima i Ustavu Srbije!

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP