Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Politika

ZAJEDNIČKA SEDNICA U SKOPLJU

Vlade Srbije i Makedonije potpisale sedam sporazuma

Autor: Tanjug | 16.02.2015 - 14:25:00h | Komentara: 11

Vlade Makedonije i Srbije održale su danas u Skoplju drugu zajednčku sednicu na kojoj je reči bilo o unapredjenju saradnje dve države pre svega u oblasti ekonomije, posle koje je potpisano sedam bilateralnih sporazuma o saradnji.

Zajednička sednica u Skoplju

Zajednička sednica u Skoplju | Foto: Tanjug/MIA

Premijer Srbije Aleksandar Vučić, na konferenciji za novinare, istakao je da su današnji razgovori bili uspešniji od prve sednice u Beogradu 2013. godine, zato što su njihovi predstavnici imali priliku da se bolje upoznaju i konkretizuju pojedina pitanja.

- Izašli smo ne samo sa sedam sporazuma, već i sa mnogo projekata koje moramo da završavamo, neke u ovoj, a neke u 2016. godini. Uspeli smo da nađemo zajedničke interese u svim sferama društva - naglasio je Vučić.

On je kao primer naveo zajedničku nabavku vakcina kojom će biti ostvarene uštede u budžetu obe države.
Prema njegovim rečima, na sednici je bilo reči o završetku Koridora 10 do septembra 2016. godine, izgradnji 400-kilovoltne dalekovodske mreže izmedju Niša i Štipa, koja bi, kako je rekao, mogla da bude otvorena decembra ove godine, o izgradnji gasne konekcije Vranje - Kumanovo, izgradnji železnice do Grčke...
- Iz ovoga možete da vidite koliko stvari smo rešavali i koliko je toga pred nama. Naša politička otvorenost, poštovanje i poverenje koje postoji izmedju dve vlade, i između nas dvojice kao predsednika vlade, važni su za uzajamne odnose, na kojima je veoma važno da nastavimo da radimo - rekao je Vučić.

Vučić je dodao da su dve zemlje jedna drugoj veoma važni kao spoljnotrgovinski partneri.
Navodeći kao primer da je bilo i razgovora o otvaranju zajedničkih diplomatsko-konzularnih predstavništava u pojedinim zemljama, Vučić je istakao da je učinjeno sve što je moglo da se učini, da će ove godine biti vidljivi rezultati, ali i da veruje da će sledeća sednica biti još produktivnija.
Predstavnici vlada dveju država potpisale su sporazume o ekonomskoj saradnji, saradnji u oblasti turizma, o utvrđivanju graničnih procedura za železnički granični prelaz Tabanovci-Preševo, saradnji u oblasti nauke, obrazovanja i tehnologija, saradnji u oblasti održivog razvoja i zaštite životne sredine, saradnji u oblasti kulture, kao i plan za održavanje konsultacija za period od 2015-2016 između ministarstava spoljnih poslova Srbije i Makedonije.
Delegaciju srpske vlade, pored premijera, činili su i potredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, potpredsednica Vlade i ministarka gradjevinarstva i infrastrukture Zorana Mihajlović, potpredsednik Vlade i ministar telekomunikacija Rasim Ljajić, ministar odbrane Bratislav Gašić, ministar privrede Željko Sertić, ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić, ministar zdravlja Zlatibor Lončar, ministarka poljoprivrede i Snežana Bogosavljević Bošković, ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Srdjan Verbih i ministar kulture Ivan Tasovac.
Poslednji komentari
  • Izvestac Vreme: 16.02.2015 14:47h

    Potpisivanje sedam bilateralnih sporazuma o saradnji je bitan diplomatski cin za dva korektna spoljnotrgovinska partnera!

  • bojann Vreme: 16.02.2015 16:08h

    Jacanje ekonomije Srbije i Makedonije je vrlo vazno,a potpisivanje sedam bileteralnih sporazuma svakako bitan diplomatski cin.

  • Dobrica Vreme: 16.02.2015 19:02h

    Sto je i sam Vucic rekao da su dve zemlje jedna drugoj veoma važni kao spoljnotrgovinski partneri, pa tako treba i voditi se. Potpisivanje sedam bilateralnih sporazuma o saradnji ce nas samo ka uspehu voditi, kako zajednickom u saradnji sa susednom Makedonijom , tako i u pojedinacnom...

  • Mornar Popaj Vreme: 18.02.2015 11:33h

    I treba da saradjuju, veoma je bitna saradnja Srbije i Makedonije. Sporazum je od velikog znacaja, i za nas i za njih...

  • Pepa Prase Vreme: 18.02.2015 12:07h

    Potpisivanje sedam bilateralnih sporazume izmedju ove dve zemlje je od velikog znacaja! Dobra saradnja i odnosi izmedju Srbije i Makedonije mogu samo da nas dovedu do uspeha! Nadajmo se da cemo u ovom pravcu i nastaviti!

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP