Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Politika

OPOZICIJI SE NIKAKO NE DOPADA ”BABIĆEV BONTON”

„Vlast hoće da nas ućutka”

Autor: B. Rajić | 27.08.2014 - 07:15:00h | Komentara: 4

Sudeći po dosadašnjoj praksi, može se dogoditi da sednice Skupštine ubuduće počinju sa: “Izvinjavam se narodnom poslaniku...”, jer po najnovijoj verziji Kodeksa ponašanja poslanika, narodni tribuni koji vređaju kolege u sali, ali i na ulici, moraju javno da se izvine ili plate kaznu u visini tri plate, što je preko 200.000 dinara. Opozicija tvrdi da je ovaj dokument napravljen da bi se poslanici koji nisu deo vladajuće većine totalno ućutkali.

Hoće da unišete i poslednji poligon demokratije:  Živković i Stefanović protiv kodeksa

Hoće da unišete i poslednji poligon demokratije: Živković i Stefanović protiv kodeksa | Foto: FoNet

Borislav Stefanović, poslanik Demokratske stranke, za “Alo!” kaže da je “parlamentarcima iz ove stranke i do sada oduzimana reč, kada su u sali govorili protiv vlasti, a da usvajanjem ovog dokumenta može biti još gore”.


- Nemam ništa protiv kodeksa, ali nigde taksativno ne piše šta znači uvredljivo izražavanje. Upravo je meni, na poslednjoj sednici, Babić, koji je i inicirao pisanje ovog dokumenta, kazao da sam psihijatrijski slučaj i nije sankcionisan. Plašim se da je ovo ućutkivanje opozicije. Videćemo, ali nam je i do sada nepravedno oduzimana reč. Ako tako bude i ubuduće, biće uništen i poslednji poligon demokratije - kaže Stefanović. Ni poslanik Nove demokratske stranke Aleksandar Senić nije potpuno siguran “šta znači disciplinovanje poslanika”

- Uvođenje Kodeksa ponašanja može biti još jedan vid diskriminacije narodnih poslanika, ukoliko se ne precizira šta su tačno uvrede. Imamo sličnu situaciju sa primenom Poslovnika - kaže on za “Alo!”. Ni Zoran Živković iz Nove stranke nije optimističan.

- To je pokušaj vlasti da ućutka opoziciju. Kodeks ludila, a ne ponašanja. Ako neko prekrši zakon, treba da odgovara, ako se politički nekorektno ponaša, kazniće ga građani na sledećim izborima. Bolje bi bilo SNS-u da prvo koriguje stranačko ponašanje, počevši od stranačkog zapošljavanja, pa do toga da im poslanici daju otkaz u parlamentu da bi se zaposlili u kabinetu gradonačelnika - smatra Živković.

Inače, Kodeks ponašanja će morati da poštuju svi poslanici. Osim uvreda, ovim pravilnikom nije dozvoljeno ni korišćenje mobilnih telefona u sali, pa će verovatno i poslanik SPS-a Branko Ružić, o čemu je “Alo!” već pisao, morati da skine slušalice i umesto muzike počne da sluša svoje kolege.

Babić neguje evropske tekovine

Babić neguje evropske tekovine | Foto: D. Milenković

Babić: Ne razumem šta hoće opozicija

Šef poslaničkog kluba naprednjaka Zoran Babić u razgovoru za “Alo!” kaže da ne razume primedbe opozicije i objašnjava da je ovaj dokument pisala Radna grupa koju čine poslanici vladajuće većine i opozicije - Članovi radne grupe su jednoglasno doneli odluku kako pravilnik treba da izgleda. Poslanici DS-a kritikuju i Poslovnik koji su oni napisali dok su bili na vlasti. Uostalom, preveden dokument će biti poslat Evropskom parlamentu na uvid i ako bude sugestija mi ćemo ih prihvatiti, jer je on evropska tekovina - kaže on.

Poslednji komentari
  • nislija Vreme: 27.08.2014 10:07h

    Svi se vi pravite ludi a na grbaci naroda jos vam obezbedjena televizija i gde ces boljeg nacina da izigravate cirkus zabavu za narod naravno koncert se placa.

  • Marko Vreme: 27.08.2014 10:41h

    Vraca se Milosevicevo vreme

  • gorcilo Vreme: 28.08.2014 14:32h

    Ma ide i jesen, kreće škola,smanjenje plata,penzija, osuguranje poskupelo,porezi Vreme je za zimnicu,narod je gladan. Moj komša u Žitopeku- Niš dobio otkaz kao teh. višak i za 30 god. rada dobio samo 3000 eura po novom Zakonu koji je usvojen pre mesec dana. Ne zna čovek šta da radi....

  • KIKI11 Vreme: 28.08.2014 15:57h

    PRVO BI TREBALI DA NAUCE MINISTRE DA NEBI SE IZRAZAVALI KAO DACIC I OSTALI JER SMO CULI VLADAJUCIH NJIHOV RECNIK I CULI GA .TREBAJU SVOJIM PRIMEROM DA DAJU PRIMER KADA SU BILI U OPOZICIJI I SADA.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP