Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Politika

DS PREKJUČE IZGUBIO JEDNO OD NAJVEĆIH UPORIŠTA U VOJVODINI

Vrbas ruši Pajtića!

Autor: M. Dakić | 15.10.2013 - 07:02:00h | Komentara: 5

Nakon gubitka vlasti u Beogradu, dovedena je u pitanje i pozicija Demokratske stranke u Vojvodini, koja pored srpske prestonice važi za drugo izuzetno čvrsto uporište demokrata. Ubedljiva pobeda Srpske napredne stranke u Vrbasu, inače peta u nizu na vojvođanskim izborima, koja je u ovoj opštini osvojila 18 od 36 odborničkih mandata, ozbiljan je udarac za pokrajinsku vladu Bojana Pajtića.

Vučiću je Vrbas  bio samo test,  Pajtiću ističe vreme  na čelu pokrajine

Vučiću je Vrbas bio samo test, Pajtiću ističe vreme na čelu pokrajine | Foto: Nenad Mihajlović

Predsednik Izvršnog odbora Srpske napredne stranke Radomir Nikolić kaže da su lokalni izbori u Vrbasu još jedan signal da je pokrajinska vlast izgubila legitimitet.
- Pobeda u Vrbasu, pre toga u Kovinu i izbor pokrajinskih poslanika, sve su to signali da je pokrajinska vlast izgubila legitimitet. Ako poštuju načela demokratije, izbori u Vojvodini bi trebalo da se pokrenu - smatra Nikolić.
I lider partije Aleksandar Vučić je u izbornoj noći nakon proglašenja rezultata doveo u pitanje legitimitet vojvođanske vlasti.


„Transparentnost“: Izbori su stvar političkih kalkulacija


Nemanja Nenadić, programski direktor „Transparentnosti Srbija“, ocenio je da su lokalni izbori u Vrbasu pokazali da je podrška DS-u opala, ali da je stvar političkih kalkulacija može li se to odraziti na raspisivanje izbora u Vojvodini.
- Činjenica je da je podrška DS-u opala u Vrbasu u odnosu na 2012. godinu za četvrtinu, ali da li će se to odraziti na volju onih koji odlučuju o raspisivnju izbora, čisto sumnjam, jer ako podrška opada, to je razlog više da se oni ne raspisuju. Ipak, to su kalkulacije koje svaka stranka ima - smatra Nenadić i dodaje da je legitimitet “nedefinisana stvar” i da ne postoje jasni kriterijumi koliko podrške je potrebno imati u biračkom telu da biste ostali na vlasti.

- Ovo je naša peta u nizu ubedljiva pobeda u Vojvodini, a u Vrbasu je osvojena u najtežim uslovima, u mestu u kojem su i SPS i DS bili na vlasti i u vreme kada je pokrajina ovde ulagala kako bi podršku dobio DS - konstatovao je Vučić i poručio da će se niz pobeda u vojvođanskim gradovima nastaviti.

U odnosu na prošlogodišnji rezultat, kada su imali oko 13 odsto glasova, naprednjaci su u nedelju osvojili trostruko više podrške birača, dok su demokrate izgubile glasove polovine svojih glasača. Uprkos tome, lider Demokratske stranke Dragan Đilas kaže da je njegova stranka zadovoljna postignutim i da rezultat pokazuje da su oni jedina alternativa aktuelnoj vlasti.

- Čestitam građanima koji su imali hrabrosti da uprkos nemogućim uslovima izađu i glasaju za DS. Osvojenih 18 odsto glasova pokazuje da je DS jedina alternativa svemu lošem što se u Srbiji dešava. Članovi i aktivisti u Vrbasu uradili su ogroman posao da bi građani izašli na izbore, a stranka ostvarila rezultat kojim, u datim uslovima, može da se ponosi - ocenio je juče lider demokrata u Vršcu, koji je uveren da će njegova partija i na parlamentarnim izborima, koje očekuje na proleće, ostvariti rezultat „koji je daleko iznad onog koji predviđaju naručena istraživanja javnog mnjenja“.
Prema tvrdnjama demokrata, izbore u ovoj opštini obeležili su napadi na dvoje njihovih aktivista, a Bojan Pajtić je čak poručio da su glasovi plaćani između 5.000 i 8.000 dinara i da će zbog toga podneti tužbe protiv N. N. lica.
Rezultatima je zadovoljna i Socijalistička partija Srbije, a premijer i lider posebno je istakao činjenicu da rezultat poboljšan za trećinu i da su druga po snazi opcija u Srbiji.

Rezultati izbora u Vrbasu

stranka procenat mandat
SNS 40,24 % 18
SPS 24,26 % 10
DS 18,26 % 8

Poslednji komentari
  • DSV Vreme: 15.10.2013 11:34h

    Boze smesni ste zar ce 9.000 glasova da srusi860.000.Koju to vi racunicu izvodite .Pa 9.000 glasova je jedan Bulevar u Novom Sadu ili 3 ulice u Subotici ,ili4 ulice u Zrenjaninu ,ili 2/3 samo Sr-Karlovaca 1 O cemu vi to TRUBITE RADIKALI PRESVUCENI U JAGNJECU KOZU??? Vodi kako mu se Pajtic smeje .Jer Pajticu nemoze nista NIJE LOPOV ko okruzenje oko VUCICA i to dokazani a stanovnici Novog Sada UPS pobegli za Beograd!

  • DSV Vreme: 15.10.2013 11:47h

    Gospodo Radikali! Vi ce te na lokalu pobedjivati jer mi imamo nedeljno familijarno okupljanje i ne glasamo ,pustamo vas da sa brda dosli malo se kultivisete . Ali kad dodj4 ono glavno a to je Pokrajinski izbori e te nedelje idemo NA GLASANJE I U BIRCUZ !E onda ste ga obrali bostan .A i PAJTICU NE SEKIRAJ SE EVROPA IM JE I BEZ TEBE OCITALA "LEKCIJU O VOJVODINI"!

  • Sara Vreme: 15.10.2013 16:57h

    Narod je razocaran u DS i verujem da ce SNS vrlo brzo preuzeti vlast u Vojvodini, jer su svojim trudom u protekloj godini pokazali da su ozbiljna stranka tako da podrska naroda nece izostati!

  • VrbaS Vreme: 16.10.2013 18:57h

    Da, da ubedljiva pobeda, kako i ne bi kad su placali za glas po 5000 dinara, inace kako bi izlaznost bila 63 posto kad izbori ne zanimaju nikoga normalnog, vozali masovno stare i nezainteresovane za izbore da glasaju za njih o trosku gradjana, uz naravno poklone ili novac, na predizborni koncert Lukasa potrosili 50 000 e i plus taj dan 30 autobusa iz NS, BG, SP,KS,NI i svakom od njih po 2000 din dnevnica, plus sto su placali put i dnevnicu i onima koji su svojim autom dolazili i da ne nabrajam vise da ne blamiramo postenjacine .Vucicu, ako se tako stede drzavni novci, kao sto inace pricas, onda zaista svaka ti cast... SVI STE BRE ISTI, PRESTANITE VISE DA LAZETE OVAJ NESRECNI NAROD!!!!!!

  • salle Vreme: 16.10.2013 20:33h

    Ja bih zeleo da znam sta je to SNS uradio u poslednje vreme. Koje ih razlikuje od DS. Nista ama bas nista. Prazne price vecite . .....

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP