Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Politika

PREDSEDNIK VLADE ZADOVOLJAN TOKOM REFORMI

Vučić: Da li ostajem premijer, znaće se u aprilu

Autor: Alo/Agencije | 30.01.2015 - 21:32:00h | Komentara: 13

Premijer Srbije Aleksandar Vučić, gostujući na “Pinku”, govorio je o rekonstrukciji Vlade, opoziciji, reformama...

Aleksandar Vučić

Aleksandar Vučić | Foto: Oliver Bunić

Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je večeras da će, ukoliko je bude, biti ozbiljne rekonstrukcije vlade navodeći da razmišlja i analizira i svoj rad i koliko je diprineo ili ne.
- To znači da je uvek dobro da ima sveže krvi, da je uvek dobro da razmišljamo šta je to što smo postigi, šta je to što su dobri, a šta loši rezultati, u tome ne vidim ništa loše - rekao je Vučić na TV Pink.
Na pitanje kada razmišlja o rekonstrukciji da li tu uključuje i svoj rad, premijer je potvrdno odgovorio navodeći da su sve opcije uvek otvorene.
Kako je dodao u aprilu će se sve videti, tada će se zbrajati rezultati, a da li će i on ostati na istom mestu videće se tada, a to zavisi upravo od njega.
Vučić je rekao da ne misli da ostane na čelu stranke "100 godina" da je predsednik Srbije Tomislav Nikolić uveo dobar demokratski princip, i da se u SNS ne biju za fotelje kao u nekim drugim strankama.
Upitan da prokomentariše izjavu lidera SPS Ivice Dačića koji je rekao da voli rekonstrukciju, premijer je rekao da "voli energiju, rad i da ne beži od toga".
- Da, ja sam čovek koji voli takmičenje, žestok rad i da pokaže rezultate - zaključio je Vučić.

REFORME DAJU REZULTATE

Premijer je najavio da će Vlada Srbije sutra, prvi put uz pomoć Svetske banke, ugasiti preduzeća koja praktično više ne postoje.
- Dakle konačno ćemo početi da stvari dovodimo na čistac i to je nešto što pozdravlja ceo svet - rekao je premijer.
Reforme su nešto što otvara vrata Srbiji na njenom evropskom putu, rekao je premijer, ne isključujući, međutim, mogućnost da će različite organizacije, kako je rekao, tražiti političke prepreke kojima će pokušati da našu zemlju sputaju na tom putu.

On je naveo da je Srbija ušla u teške reforme, ali da radi dobar posao i da je postigla neočekivano dobre rezultate.

Prvi rezultati mera fiskalne konsolidacije pokazuju neočekivano dobre rezultate, izjavio je premijer i poručio da novih, bilo kakvih teških mera, neće biti.
Vučić je rekao da to znači da je stanje javnih finansija u Srbiji sve bolje, pre svega zbog veće ozbiljnosti i odgovornosti Vlade Srbije.
- Ove godine nećemo se zadužiti više od 1,2 do 1,3 milijarde - kazao je Vučić i naveo da je namera Vlade Srbije da stvori zdrave javne finansije koje su uslov za rast prvrede, investicija i uslov za zdravu državu.

NEMAMO PROBLEM SA LIKVIDNOŠĆU

U prilog tome da su Srbiji stvari krenule bolje nego što je očekivano u finansijskom smislu, Vučić je naveo da su, uprkos smanjenju plata i penzija, plate povećane, te da to pokazuje da je prosečna neto zarada prelazi 49.000 dinara.
Upitan kako je to moguće, premijer kaže:
- Moguće je zato što je inspekcija rada ozbiljnije bolje radila svoj posao, što je poreska inspekcija radila bolje svoj posao, tako da 400 evra prosečna plata je nešto što dugo, dugo vremena nismo imali u Srbiji.
Premijer je istakao da je januar 2015, u poređenju sa istim mesecom od 2011. godine, najbolji i po prihodima i po rashodima.
- Cifre pokazuju da imamo suficit veliki i zbog neporeskih prihoda vezano za uzimanje više novca od javnih preduzeća, ali imamo i veći domaći PDV i po prvi put imamo situaciju da smo više duga vratili nego što smo se zadušili - kazao je Vučić.
Srbija, prema njegovim rečima, ima i značajne zalihe novca u dolarima koje smo, kako je rekao, uzeli po najnižoj stopi.
- Srbija, dakle, nema problem sa likvidnošću - istakao je premijer i dodao da je to pre svega zbog rezultata žestoke borbe protiv korupcije i sive ekonomije.
Jedino gde Vlada Srbije ima mali problem je uvozni PDV, ali je to zbog sniženja cena nafte, rekao je Vučić.
- Ako tim putem budemo išli, iako februar i mart mogu da budu jako teški, ali ako budemo izdržali u našim reformama Srbija će biti jedna od najboljih zemalja u region - kazao je Vučić i dodao da je to procena međunarodnih finansijskih institucija.
On je naveo i da je Međunarodna organizacija rada procenila smanjenje broja nezaposlenosti u Srbiji.

NIJE VREME ZA MITINGE

Vučić je ponovio da nije vreme za mitinge, ali je istakao da je to dozvoljeno sredstvo za izražavanje stavova, i tim povodom poručio opoziciji da su oni ti koji žive u devedesetim godinama.
Vučić je, kometarišući izjave opozicionih poslanika u parlamentu povodom eventualnog mitinga SNS, rekao da su oni ti koji žive u devedesetim, da ništa ne mogu da urade i da ne razumeju šta Srbija radi.
- Jedino što razumeju je da bi oni možda imali šansu ako bi se nešto vratilo u devedesete i da sebe zamisle da su Đinđić, a milionima milja su daleko od toga - rekao je Vučić i dodao da je upravo sadašnja opozicija organizovala mitinge sa sukobima.
Vučić, koji je i predsednik SNS, ponovio je da je članovima SNS poručio da nije vreme za miting već da treba da se radi, ali je istakao da je to dozvoljeno sredstvo za svakoga, ocenivši da bi "opozicija želela da ga zabrani".
- Da postoji jedan motiv za miting, to bi bilo zato da im pokažem da Srbija nije totalitarna zemlja pa da neko može da zabrani mitiing - rekao je Vučić.

On je rekao da razume članove svoje stranke koji žele da se obrane od napada, ali da je njegov posao da kao predsednik vlade jednako brine o svim građanima.
- Verujem da će u SNS imati razumevanje za takve stavove - rekao je Vučić.

"ALO" I "BLIC" IZRAZITO ANTIVLADINI

- Listovi "Blic" i "Alo" su izrazito antivladini, "Politika" je veoma objektivna i neretko antivladina, "Kurir" i "Naše Novine" takođe, a o "Danasu" da i ne govorim - ocenio je Vučić govoreći o stanju u medijima.

On je rekao da se na kraju dođe to toga da vlast podržavaju "Informer" i "Večernje
novosti", koje "imaju prodržavnu i malo desnu politiku", i koja nije uvek u skladu sa stavovima Vlade.

Govoreći o televizijama, Vučić je konstatovao da je Radiotelevizija Srbije pravi javni servis, da Vlada ima veći prostor na "Pinku", a "otvoren odnos protiv sebe na nekim drugim televizijama sa nacionalnom frekvencijom".

KAMPANJA PROTIV VOJSKE
Vučić je izjavio da postoji koordinisana kampanja na vojsku i da je o tome govorio i predsednik Srbije Tomislav Nikolić.

Vučić je tako odgovorio na pitanje da li je čudno što se pred 9. februar, kada se nastavljaju pregovori u Briselu, otvara pitanje načelnika Generaštaba Vojske Srbije generala Ljubiše Dikovića i Kosova.

Premijer je rekao i da na temu Parade ponosa i uzimanja snimaka VBA neće pričati.

- Načelnika Generalštaba nismo mi postavili, niti smo ga smenili. Ne znam kako neko pomisli da će od skandala koji sami prave da uruše državu - naveo je Vučić.

On je dodao da su centri moći koji neće jaku Srbiju poznati i da im se već obraćao imenom i prezimenom.

- Govorili su da nameštamo tendere, iako je Svetska banka rekla da je sve čisto... Predavanja nam drže svaki dan, oni izađu u skupštinu i kažu stoko, đubre, ološu... Jel to novodemokratska retorika - upitao je Vučić.

Na pitanje da li ima utisak da se opozicija ujedinila u odbrani Zaštitnika građana Saše Jankovića, Vučić je rekao da neće govoriti o njemu jer je u temama koje je pokretao govorio i o njegovom bratu.

- Ali srećan sam kad se oko te teme ujedine Dveri i Demokratska stranka - istakao je premijer.

On je istakao da veruje institucijama sistema i da čeka šta će reći pravosudni organi.

GDE JE ZAPELO SA ESMARKOM

Vučić je izjavio da će američka kompanija Esmark, koja je zainteresovana za kupovinu smederevske Železare, morati da pruži garancije u iznosu od 15 do 20 miliona dolara da će Železara nastaviti da radi nakon privatizacije.

- U toku su teški razgovori o Železari koja nam trenutno stvara mesečne gubitke od deset do 11 miliona dolara. Tražili smo od Esmarka da najmanje tri godine ne smanjuje broj zaposlenih i da povećaju proizvodnju na 1,5 miliona tona. Tražili smo njihove korporativne i lične garancije u iznosu od 15 do 20 miliona dolara da ovde dolaze s namerom da rade - rekao je Vučić.

Po njegovim rečima, uspešna privatizacija Železare bi omogućila Esmarku da ostvaruje profit dok bi njeni radnici imali posao a država veći bruto-društveni proizvod.

- Nadam se da ćemo sve završiti u narednim danima, postoji dogovor ali nikad se ne zna - rekao je premijer.

Govoreći o drugim temama, Vučić je negirao da je država partijska, rekvši da samo jedno javno preduzeće ima direktora koji je član stranke na vlasti.

- Koji su to partijski direktori u Srbiji? Ja znam samo jednog, u EPS-u, a od njega nema boljeg rešenja. Telekom, JAT, Aerodrom, Železnice Srbije... nemaju partijske direktore i na to sam ponosan. Akcije Aerodroma porasle su za više od 90 odsto, a verujem da će 2014. biti prva godina koju će nacionalni avio-prevoznik završiti s pozitivnim bilansom - kazao je Vučić.

Premijer je naveo da broj službenih vozila smanjen sa 4.737 na 3.192, "ali tim brojkama nisam zadovoljan. Hoću smanjenje od 50 odsto jer se tako ozbiljna država ponaša".

Poslednji komentari
  • miša Vreme: 30.01.2015 22:23h

    Dosta više foliranja, najbolje za sve je da odete što pre.

  • neko Vreme: 31.01.2015 01:22h

    Nikada nisam glasao a sad cu glasati da sto pre odete sa vlasti unistili ste ovaj napaceni narod sram vas bilo, i dace bog da vise nebudete na vlasti lazovi..

  • nen293 Vreme: 31.01.2015 02:58h

    Podrska premijeru koji se trudi da nas reformama izvuce iz bede!

  • marko Vreme: 31.01.2015 10:23h

    Danima se čudim šta se to tako gromoglasno čuje.Ja mislio zemlja se trese, kad jutros nađoh odgovor: To ceo svet pozdravlja najboljeg Premijera na svetu i njegove nevidljive reforme ,koji vodi najsiromašniju i najkorumpiraniju banana državu na svetu, pravo u provaliju.

  • bojann Vreme: 31.01.2015 11:08h

    Premijer je iskren,i on ako nije zadovoljan dosadasnjim radom,analizirace situaciju i ako odluci on ce napustiti mesto premijera,mada ne bi trebalo!

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP