Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Politika

GLAVNI ODBOR DS

Vučić da pozove sve intelektualce u pomoć

Autor: Tanjug | 13.12.2014 - 15:12:00h | Komentara: 0

Predsednik Demokratske stranke Bojan Pajtić izjavio je da poslanici te stranke u republičkom parlamentu neće glasati za novi budžet Srbije, ne zato što su opoziciona stranka, već zato što je restriktivan i gura zemlju u recesiju.

Napisao 10 teza  o Srbiji: Pajtić

Bojan Pajtić | Foto: FoNet

Pajtić je na sednici Glavnog odbora DS, koja je počela minutom ćutanja zbog smrti vaterpolo selektora i člana te stranke Nenada Manojlovića, izneo stav stranke da u Skupštini Srbije neće glasati za budžet jer "smanjuje plate i penzije umesto da ukida nepotrebne subvencije".
- Nećemo da glasamo jer smanjuje subvencije u poljoprivredi, najvitalnijoj i jednoj od najznačajnijih grana privrede. Nećemo da glasamo jer budžet govori da je zalaganje vlade protiv sive ekonomije deklarativno, i jer vlada priča jednu stvar kada je reč o borbi protiv sive ekonomije, a potpuno se drugačije ponaša u praksi, što je neprihvatljivo - rekao je Pajtić.

Pajtić istakao da se poslednjih godina socijalno-ekonomska situacija u zemlji drastično pogoršala, da joj preti egzodus obrazovanog stanovništva, da privreda srlja u kolaps i poručio srpskom premijeru da pozove sav intelektualni potencijal zemlje kako bi zajedno radili na rešavanju problema u kojima se Srbija nalazi.
Predsednik DS-a naglasio je da aktuelna vlada govori o reformama, ali da je reč o pogrešnim merama fiskalne konsolidacije koje su dovele da "munjevito gurnu nizbrdo kamen koji smo mukotrpno 20 godina gurali uzbrdo".
Povećanje akciza, PDV-a, smanjenje plata i penzija, objasno je Pajtić, dovelo je do recesivnog udara na privredu, smanjenja kupovne moći stanovništva i smanjenja poreskih prihoda, i jak udar na finansijski i budžetski sistem.
- Posledica će biti smanjenje akciza i potrošnje i da će svaka druga radnja u zemlju nastaviti da bude zatvorena, da će zato vlast morati ponovo da poveća poreze i da smanjuje plate i penzije - ocenio je Pajtić.
On je dodao da se premijer Srbije Aleksandar Vučić poziva na pohvale Međunarodnog monetarnog fonda kao argument za vođenje trenutne ekonomske politike, ali da ne saopštava koja je projekcija MMF-a za Srbiju do 2020. koja je, kako je podvukao, loša.
- Ako se nastavi ovakva politika dogodiće se ono što se svojevremeno dogodilo u Češkoj i Slovačkoj - egzodus ljudi od struke i znanja. Ta politika dovodi do toga da će lekar koji je 22 godine uložio u svoje obrazovanje, kada dobije platu od 55.000 dinara, da spakuje kofere i napusti zemlju. Doći ćemo u situaciju da nećemo imati nikoga da nas leči, da nam uči decu... - smatra Pajtić.
Predsednik DS-a je rekao i da nisu ispunjena obećanja aktuelne vlasti o smanjenju korupcije, niti o otvaranju novih radnih mesta, ističući da se u poslednje dve godine Srbija zadužila sedam milijardi evra, a da je do tada, od vremena Josipa Broza Tita, to bilo ukupno 14 milijardi.
- Uspeli su i Narodnu banku Srbije da dovedu do toga da bude gubitaška firma, što je verovatno presedan ne samo u modernoj istoriji Srbije, već i šire. Umesto da Vučić pozove sve intelektualne potencijale da se objedne u rešavanju problema i da mediji podignu glas i kažu da je situacija alarmantna, da nam preti kolaps, mi u medijima čitamo da su se protiv nas urotile zapadne sile, bave se vojnim paradama, razbribrigom i šminkanjem srpske stvarnosti - rekao je Pajtić.
Pajtić je preporučio da bi Srbija trebalo problem iz recesije da reši poput uspešnih zemalja ulaganjem u investicije i javne radove.
- Nikada se siromašan čovek nije obogatio štednjom i u njoj nema perspektive. Krajnje je vreme da premijeru neko saopšti da neoliberalni koncept ne može da donese rezultat. Primenjivanje istog recepta koji je koristio Pinoče pre 40 godina ne donosi rezultat, već samo smanjuje privredne tokove, osiromašuje građane - rekao je Pajtić.
Pajtić je naglasio da bi Srbija trebalo da uspostavu sebe kao pravnu državu, da se u njoj izgradi društvo slobodnih medija, u kojoj javne investicije podstiču razvoj privrede, da postoji progresivno oporezivanje i da se tajkunima ne opraštaju dugovi.
- Treba da se uspostavi kao pravna država u kojoj postoji pravna sigurnost. Svojim ličnim primerom demokrate kažu - dosta je bilo. Nećemo da prihvatimo kršenje ljudskih prava, ovakvu socijalno-ekonomsku politiku. Hoćemo da budemo u društvu koje napreduje - poručio je Pajtić.
Govoreći o radu te stranke, Pajtić je konstatovao da je prethodni period obeležen novim aktivizmom DS-a obilaskom gradskih i opštinskih organizacija te stranke kako bi se dobila podrška stanovništva širom Srbije za suprotstavljanje restriktivnoj politici republičke vlade.
- Mi nemamo pravo da ćutimo i pravo da prikrivamo činjenicu da je danas ogromna većina medija pod cenzurom ili autocenzurom, da je veliki broj članova DS na udaru, da se krši pretpostavka nevinosti, da se zloupotrebljava institucija pritvora... - rekao je Pajtić podsećajući da je 76 članova DS-a bilo u pritvoru poslednje dve godine, a da je optužnica podignuta u manjem broju slučajeva.
Predsednik demokrata izjavio je i da će DS učestvovati na lokalnim izborima u Mionici, ali ne i u Lučanima, poručivši da u Srbiji ne postoji demokratija.
- Izražavamo snažan protest na ono što se dogodilo u Lučanima, ali nećemo da tolerišemo situaciju da se DS izbacuje iz prostorija usred izborne kampanje. Nemamo pravo da pređemo preko toga, da se pravimo da postoji demokratija u Srbiji. Učešće na izborima u toj opštini značilo bi da prihvatamo da postoje demokratski izbori, a oni ne postoje sve dok se opoziciji uskraćuju uslovi za elementarno delovanje - rekao je Pajtić.
Prema Pajtićevim rečima, u ovom trenutku u Srbiji ne postoji nijedna opoziciona stranka osim Demokratske stranke koja zato, kako je rekao, ima najveću odgovornost u državi.
- Formirali smo radnu grupu za opredeljivanje programskih pravaca DS u novim okolnostima. To je važno jer želimo da DS snažno profilišemo kao stranku koja ima najveću odgovornost u ovoj državi i društvu. Pravili smo greške u prošlosti, ali to smo platili kada je reč o političkoj odgovornost - rekao je Pajtić.
On je naglasio i da demokrate imaju obavezu da građanima Srbije vrate dostojanstvo i sve što su izgubili prethodnih 25 godina "hodajući tankom žicom između straha i nade".
- DS ima obavezu građanima da vrati dostojanstvo koje ova vlada krši svaki put kada im da lažno obećanje, kada im vređa inteligenciju da će biti bolje krajem 2015, 2016, 2017... - rekao je Pajtić ocenivši da to rađa atmosferu lažnih obećanja i socijalno-ekonomskog beznađa.
Prema njegovim rečima, Srbiji je potrebno vraćanje dostojanstva i da sve ne zavisi samo od hira jednog čoveka.
- To vraćanje dostojanstva nije moguće bez intelektualaca, srednjeg sloja niti bez Demokratske stranke - zaključio je Pajtić.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP