Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Politika

PREMIJER TVRDI

Vučić: Do kraja godine biće povećanja plata i penzija

Autor: I. N. | 30.06.2015 - 21:00:00h | Komentara: 8

Premijer Srbije Aleksandar Vučić je, gostujući u emisiji "Teška reč", rekao da je u prvih šest meseci ove godine bužetski deficit za oko 100 milijardi dinara manji nego u istom periodu prošle godine i najavio da će do kraja godine biti prostora za povečanje penzija i plata u javnom sektoru.

Aleksandar Vučić

Aleksandar Vučić | Foto: Oliver Bunić

Premijer se na početku osvrnuo na otvaranje fabrike za proizvodnju memorijske pene "Everest prodakšn" u Rumi, rekavši da je to veliki uspeh za Srbiju i da će u ta fabrika zaposliti veliki broj ljudi.

- Ruma će biti mesto u kome će nezaposlenost gotovo biti na nemačkom nivou, poručio je premijer.

Vučić se potom osvrnuo na ekonomske uspehe i rekao da Srbija uspeva u tome da bude poštovana i ugledna. On je prokomentarisao i predstojeću posetu Angele Merkel, rekavši da će ona u Srbiju osim teških reči o Kosovu i Metohiji, doneti i mnogo lepih reči o srpskoj ekonomiji.

Premijer je dodao i da Srbija za prvih šest meseci ima manji deficit nego prošle godine za 100 milijardi dinara.

- U kasi našoj utrošeno je 100 milijardi dinara manje nego prošle godine,

O rekonstrukciji će tek odlučivati

Vučić je rekao da je u Srbiji bolja situacija zbog hrabre politike i hrabrih mera i da smatra da vlada jako dobro radi kao tim.

- O rekonstrukciji ću se tek izjašnjavati. Zadovoljan sam radom svojih ministara, a rećiću i čijim radom nisam zadovoljan, poručio je Vučić.

rekao je premijer objašnjavajući koliko su veći prihodi od poreza i PDV-a.

On kaže da ćemo tek naredne godine videti ono što je do sada urađeno i osetiti rezultate.

- To su znaci da smo ostvarili veliki rezultat, i mislim da je to razlog što nas poštuju svi u Evropi i što razumeju da imamo odgovoran pristup. Pa mogu ponekada i da nam progledaju ponekad kroz prste u nekom političkom delu, rekao je Vučić.

On je rekao da je industrijska proizvodnja 18,7 odsto veća u odnosu na prošlu godinu.

Na pitanje kada će građani osetiti boljitak u svom novčaniku, premijer je rekao da deo građana nikada neće osetiti boljitak jer nam je to "u prirodi".

- Ja ne mislim da nam je strašno loše. Ne mislim ni da nam je mnogo dobro, ima mnogo ljudi koji dosta teško žive, rekao je Vučić, dodajući da Srbija pravi velike pomake.

Na pitanje novinara Zorana Panovića da li će biti ostvarene najave ministarke Kori Udovički o otpuštanju u javnim preduzećima, kao i kada će biti sprovedene reforme premijer je rekao da je Srbiji najveći problem reforma javne uprave kao i da smo i dalje na reformskom putu.

- Uspeli smo da pokrenemo Srbiju iz čabra i ludila. Srbija je bila pred bankrotom, ali tako više neće biti. Srbija je danas uspešna zemlja. Kasnimo sa reformama. Veliki problem nam je i privatizacija, i završetak posla sa onim firmama koje su "isisale krv" ovoj državi. Uspeli smo to da uradimo. Ne dajemo više novac "Petrohemiji" i "Železari", rekao je premijer i dodao da će do kraja godine biti prostora za povećanje plata i penzija.

- Pod tim mislim i na vraćanje smanjenih plata i penzija na nivo pre smanjenja, ali i na povećanje onima kojima nisu bila smanjivana primanja, rekao je Vučić.

Ne možemo da sprečimo Mađarsku da gradi ogradu

Premijer Vučić sutra kreće put Budimpešte gde će sa premijerom Orbanom razgovarati o nameri Mađarske da podigne zid prema Srbiji kako bi se zaštitili od migranata. Vučić kaže da će Orbanu ponoviti da Srbija nije za podizanje zida, ali da neće ugroziti odnose dve države.

- Orban će da zida zid na svojoj teritoriji misleći da to doprinosi zaštiti Mađarske, a mi mislimo da to nije dobro. Mi ćemo ga zamoliti da to ne radi ali zbog toga nećemo narušavati naše odnose sa Mađarima. Pred nama su mnogobrojni projekti. Mnogo toga treba da pravimo i gradimo zajedno i nećemo kvariti naše odnose, rekao je Vučić.

Odgovarajući na pitanje u kakvim je odnosima sa predsednikom Republike Tomislavom Nikolićem, premijer je odgovorio da on i Nikolić imaju korektne odnose i da ne planira da ga zameni.

- Neću da budem kandidat za predsednika, poštujem rad Nikolića i podržavam njegov rad.

Upitan o promeni Ustava, premijer je rekao da se radi o opsežnom pitanju za celo društvo, i da taj posao treba da bude završen krajem 2017. godine.
- Treba mnogo da razgovaramo, objasnio je Vučić, dodajući da je promena Ustava potrebna, između ostalog, zbog pravosudnog sistema i ulaska u EU.

Razgovori u Briselu bili teški

Premijer se osvrnuo i na poslednju rundu dijaloga u Briselu i maratonske razgovore od 17 sati.

- Razgovori su tamo uvek teški. Naši interesi se suprotstavljalju. O čemu god da razgovarate, to nije lako. Kada razgovarate 17 sati, možete misliti u kakvoj atmosferi to ide. Mislim da smo uspeli više nego što smo očekivali oko telekomunikacija a oko Zajednici srpskih opština je borba u toku. Albanci su hteli da ZSO bude nevladina organizacija, bez javnih ovlašćenja, i da zajednica, maltene, praktično ima manja prava nego što ih imaju opštine, rekao je premijer.

On kaže da je postignut dogovor da Srbija ima pravo ozbiljnog finansiranja ZSO, ali kaže i da ne zna kada će biti nastavljeni pregovori sa Prištinom.

- Želimo da razgovaramo, ali se borimo za svoju državu. Mogerinijeva je rekla da ne zna šta će dalje jer nismo mogli da se dogovorimo oko nekih ključnih stvari, rekao je Vučić.

Premijer kaže da je Priština traži da se skloni Park mira.

- Traže da most na Ibru bude otvoren za saobraćaj iako je nejasno zašto to čine kada ima još dva mosta preko kojih prolazi saobraćaj, rekao je premijer.

Premijer je rekao da neće da potpiše sporazum o energetici i da ne da srpsku imovinu.

On je rekao da zna da je veliki pad popularnosti EU u Srbiji, ali je objasnio zašto smatra da je put u Evropu dobar put za Srbiju.

- Ne smemo da zaboravimo kakav tip društva želimo. Imamo 82 odsto ukupne razmene sa zemljama EU i zemljama iz regiona koje su vezane za EU. Šta bismo radili da nismo na evropskom putu, da nemamo sve veći broj evroinvesticija, i da nemamo izvoz ka Evropi. Šta bismo jeli?, upitao je premijer.

Na pitanje novinara zašto ne brani Zoranu Mihajlović koju poslednjih dana napadaju po medijima, između ostalog i zbog izjašnjavanja o rezoluciji o Srebrenici, kao što je nakon pada helikoptera branio ministra Gašića i

Tranzicija u Srbiji gotova pre kraja mandata ove Vlade

Premijer Vučić je uveren da će tranzicija u našoj zemlji biti završena pre kraja mandata aktuelne vlade.
On je, odgovarajući na pitanja potvrdio da je mišljenja da će biti premijer koji će moći da kaže da je tranzicija završena.
- Tranzicija će biti završena pre kraja mandata ove vlade, ali to ne znači da ću premijer u sledećem mandatu.

ministra Lončara, Vučić je rekao da niko nije tražio njenu ostavku i dodao da će je uvek podržati i braniti njeno pravo da iznese svoje mišljenje.

Vučić je rekao da će situacija u Grčkoj imati posledice po Srbiju, jer ukoliko dođe do bankrota te zemlje doći će i do usporavanja srpske ekonomije, smatra premijer dodajući da bi grčki bankrot imao posledice po pad ekonomije EU

- EU je najvažniji spoljno-trgovinski partner Srbije, te bi i srpska ekonomija usporila. Osetili smo posledice u jednom danu. Za pola odsto nam je povećan javni dug zbog odnosa evro dolar, iako se ni dinar nismo zadužili kao država, rekao je Vučić dodajući da se Srbija do sada odbranila i sačuvala od svih scenarija i to će činiti i ubuduće.

On je rekao da se više plaši od spoljnopolitičkih uticaja nego bilo čega drugog.

Premijer je rekao da Srbija jača sebe u svakom pogledu.

- Jačamo i svoje ekonomske i vojne kapacitete. Imamo smanjenje broja nezaposlenosti. Povećaćemo plate prosvetarima, potom zdravstvu, vojsci i policiji, rekao je Vučić.

On je rekao da neće biti povećanja plata u administraciji i da kome se to ne sviđa može da ide da radi u privatni sektor.

On je rekao i da će učiniti sve da i penzioneri žive bolje.

- Obećavam penzionerima da će pre kraja godine videti značajno poboljšanje u svojim novčanicima, rekao je Vučić.

Još ne zna da li će ići u Srebrenicu

Vučić je rekao da još nije doneo odluku o odlasku u Srebrenicu.

- Još nisam doneo odluku, ali ponavljam da neću odustati od dobre politike sa Bošnjacima, rekao je Vučić dodajući da je cilj Srbije potpuno otvaranje prema svim zemljama u regionu i dobra saradnja.

On je rekao da sa Izetbegovićem ima "korektnu" komunikaciju i da se trudi da to održi.

Premijer je rekao da će se problemi u regionu sigurno odraziti na situaciju u našoj držali i da se suočavamo sa bezbroj problema, ali da Srbija ima utemeljen i čvrst put.

- Preduzimamo sve mere da nijedna viša sila ne uruši taj put, rekao je premijer.

Premijer nije mogao da odgovori na pitanje da li će održati politiku "neutralnosti" ubuduće.

- Ne znam šta će se dogoditi sa Grčkom, ne znam šta će se dogoditi sa Ukrajinom, rekao je premijer dodajući da su mogući problemi zbog Grčke jer je ona geo-strateški jak partner.

Ministri ne moraju da letuju u Srbiji

Na pitanje da li će ispoštovati svoju preporuku i letovati u našoj zemlji, premijer je rekao da neće letovati, ali da će od četvrtka do nedelje biti sigurno negde u Srbiji.

On je dodao da ministri nemaju obavezu da ga poslušaju i letuju u Srbiji.

On kaže da imamo povećanje prihoda od turizma.

Poslednji komentari
  • Dzeger Vreme: 30.06.2015 21:41h

    Nema tu nikakvog povecanja,to je kao i obicno jedna od mnogih njegovih manipulacija,a sumnjam da ce biti i to vracanje onih otetih 10 %.Sve je to prodavanje magle,3 godine je covek na vlasti,a u Srbiji se nikad gore nije zivelo.

  • zoran Vreme: 30.06.2015 22:43h

    Vratite oteto (penzije i plate u javnom sektoru), pa da pricamo o povecanju

  • steva Vreme: 01.07.2015 07:44h

    Upravi plate stoje iste od 2006. godine (uz smanjenje od 10%), a svi ostali su za ovih 7 godina dizali plate!?! Upravi nema povecanje, a Martinovic (SNS) pima preko 400.000, Tabakovicka ima 600.000, a Bajatovic 2,5 miliona dinara? A zaboravio kako je spominjao "bezobrazno visoka" primanja funkcionera?

  • mr Vreme: 01.07.2015 08:48h

    Vučiću, prođe ti mandat u šupljim obećanjima.Imaš lepu priču i svakog dana novo lažno obećanje.Čoveče ispuni bar nešto od tih silnih obećanja, mani se lažne propagande to smo već videli i osetili na svojoj koži.

  • nikola Vreme: 01.07.2015 09:26h

    napredna Srbijo vrati narodu ono sto ste oteli/ukrali!

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP