Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Politika

ODLUČNO

Vučić govorio na sednici UN:
Imaju li Srbi pravo na pravdu?

Autor: Tanjug - Beta | 06.12.2012 - 08:08:00h | Komentara: 66

Potpredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić je sinoć u Njujorku, na sednici Saveta bezbednosti UN, rekao da je nedavnim presudama Haškog tribunala srpski narod označen kao jedini počinilac zločina počinjenih 90-ih godina tokom ratova u Jugoslaviji, što predstavlja iskrivljenu sliku tih događaja.

Govoreći na sednici Saveta bezbednosti UN posvećenoj rezultatima rada Haškog tribunala, Vučić je naglasio da taj sud, usled nemogućnosti da adekvatno raspodeli krivicu "nije uspeo da zadovolji pravdu".
"Istorijski udžbenici u Hrvatskoj, delovima Bosne i Kosova će propagirati ovakvu ideju nevinosti, i njihova deca će steći iskrivljenu sliku o strašnim događajima koji su se tamo odigrali", naglasio je Vučić.

izlagao na sednici UN: Aleksandar Vučić

Izlagao na sednici UN: Aleksandar Vučić | Foto: FoNet TV

On je naglasio da su ratovi na prostoru bivše Jugoslavije imali "civilnu, etničku i versku dimenziju" i ocenio da "nije bilo nevinih u zločinu" jer su sve strane učestvovale u konfliktu, počinile krivična dela i pretrpele ljudske gubitke.
"Na osnovu nedavno donete presude, srpska nacija je izdvojena kao jedini počinilac ovih dela, i kao jedini narod odgovoran za svirepe zločine počinjene tokom 90-ih godina na teritoriji bivše SFRJ. To se očito ne poklapa sa činjeničnim stanjem", rekao je Vučić.
Vučić je rekao da će Vlada Srbije nastaviti saradnju sa Haškim tribunalom na tehničkom nivou. On je naveo da je Srbija u potpunosti odgovorila na gotovo sve zahteve tužilaštva Haškog tribunala kojih je do sada bilo 3.200 i dodao da su u procesu realizacije jedinozahtevi novijeg datuma.
Potpredsednik srpske vlade naveo je da je zbog svega toga vera u međunarodnu pravdu u Srbiji doživela "najteži mogući udarac zbog sramnih oslobadajućih presuda" hrvatskim generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču koji su 16. novembra oslobođeni krivice za zločine nad srpskim civilima tokom operacije "Oluja".

Aleksandar Vučić

Presuda Haradinaju je "so na ranu": Aleksandar Vučić | Foto: D. Danilović

"Postavlja se samo jedno pitanje: Imaju li i Srbi pravo na pravdu i ko je odgovoran za brojna ubistva srpskih civila na području Hrvatske, kao i najveće i najteže etničko čišćenje sprovedeno na evropskom tlu po okončanju Drugog svetskog rata?", upitao je Vučić.
Vučić je zatim podsetio na brojne nerešene slučajeve u kojima su u "Oluji" stradali civili, od ubijanja Srba u Kninu u avgustu 1995, hrvatskog bombardovanja civilnih konvoja kod Gline, Kostajnice i drugih mesta i ponovio pitanje "Ko je ubio te ljude?".
"Važno je istaći postojanje nekoliko iznenađujućih činjenica i kontroverzi vezanih za ovu presudu (Gotovini i Markaču). Presuda je doneta uz preglasavanje sudija Žalbenog veća (3:2) i neuobičajeno oštar ton dvojice sudija koji su priložili svoja suprotna mišljenja", ukazao je Vučić.

Ljajić: Vučić je izneo činjenice

Potpredsednik Vlade Srbije i predsednik Nacionalnog saveta za saradnju sa Haškim tribunalom Rasim Ljajić ocenio je Aleksandar Vučić na sednici UN sinoć izneo važne činjenice i na argumentovan način naglasio šta je Srbija uradila u saradnji sa Tribunalom, ali i šta Hag nije uradio da bude zadovoljena pravda za žrtve.
Ljajić smatra da se malo ko od govornika uopšte i osvrnuo na nedavne oslobađajuće presude Gotovini, Markaču i Haradinaju.
"Utoliko je značajnije prisustvo prvog potpredsednika Vlade Vučića i činjenica koje je tom prilikom u svom govoru izneo.
On je na vrlo argumentovan način naglasio šta je Srbija uradila u saradnji sa Tribunalom, ali istovremeno i šta Hag nije uradio da bude zadovoljena pravda za žrtve. Posebno je važno što je svaka konstatatacija u Vučićevom govoru potkrepljena podacima i činjenicama relevantnih međunarodnih organizacija", istakao je Ljajić i izrazio uverenje i da će nakon još jednog ponovljenog zahteva pred članicama Saveta bezbednosti UN, državljanima Srbije koji su osuđeni pred Haškim tribunalom biti omogućeno izdržavanje kazne u Srbiji i da će taj zahtev u što kraćem roku uzeti u razmatranje generalni sekretar UN Ban Ki-mMun, kao i predsednik Haškog tribunala Teodor Meron.

Govoreći o efektima takve presude, Vučić je naglasio da Tribunal za
preko 1.500 ubijenih i preko 250.000 proteranih Srba iz Hrvatske i druge evidentne zločine nad civilnim stanovništvom počinjene tokom operacije 'Oluja', nije osudio apsolutno nikoga, iako je u svojim presudama sa sigurnošću konstatovao da je nesumnjivo da su zločini počinjeni.

On je podsetio da je potom usledila odluka Haškog tribunala da se
oslobode optužbi za zločine nad Srbima na Kosovu bivši komandant OVK Ramuš Haradinaj, zatim Idriz Balaj i Lah Brahimaj.
"Ovakva presuda 'dodala je so na ranu', jer je opšte poznato da je značajan broj svedoka smrtno stradao pod izuzetno sumnjivim okolnostima, dok je nekolicina njih, pod velikim pritiskom, odbila da svedoči plašeći se za sopstvenu bezbednost. Uprkos jasno utvrđenim zahtevima da se obezbedi zaštita svedoka, Haški tribunal u tome nije uspeo", naglasio je Vučić.
Potpredsednik srpske vlade podsetio je na slučajeve iz 1998. i 1999. godine i terorističke napade na pripadnike vojske i policije, zločine nad srpskim civilima, mučenje, silovanje i zlostavljanje, ali i na zločine nad nelojalnim Albancima na Kosovu.
"Moramo naglasiti da, kad se sumiraju rezultati rada Tribunala, ne može da se izbegne činjenica da je Tribunal za stotine hiljada srpskih izbeglica, hiljade mrtvih, ranjenih, unesrećenih, osudio nekoliko čuvara logora Čelebići u Bosni, i dvojicu kosovskih Albanaca, takođe, neposrednih izvršilaca nižeg ranga", podvukao je Vučić.
On je dodao da Srbija "nikada nije tražila veštačku simetriju ni u optuženima niti u presudama Tribunala", ali da takav rezultat Tribunala pobuđuje sumnju da je pravda pred Tribunalom bila selektivna, a da se "selektivna pravda ne može smatrati pravdom".
"Republika Srbija smatra da međunarodna javnost mora biti upoznata sa radom Tribunala i posledicama njegovih odluka, kako se zlodela nikada više ne bi amnestirala ili veličala. Nemogućnost da se ovo ostvari bi samo podstaklo ponavljanje ovakvih dela, što je suprotno svrsi zbog koje je Savet bezbednosti formirao MKTJ", rekao je Vučić.
On je podvukao da je za Srbiju od izuzetne važnosti inicijativa da se osuđenim licima pred Haškim tribunalom omogući da izdržavaju kazne zatvora u državama nastalim na teritoriji bivše Jugoslavije čiji su
državljani, kao i pitanje sudbine arhive Tribunala.
Poslednji komentari
  • Nuhovic Vreme: 06.12.2012 09:19h

    Da je neko drugi, umesto Vucica, sinoc bio, govor bi se verovatno odnosio na ''mir u regionu'', ''sta je bilo - bilo je'', kao sto je znalo da bude. On je bio konkretan (svaka mu cast za svako izgovoreno ime), a ostali...paaa, ''trla baba lan''. I sami svesni svoje krivice. Truckanje al moze im se.

  • aleden22 Vreme: 06.12.2012 09:30h

    Ovako javno na svakom mestu i u zemlji i na medjunarodnim institucijama treba da govori ne samo Vucic nego i ceo drzavni vrh. Trba da trazimo pravdu za sve svoje zrtve i kaznu za pocinioce. Nisu Srbi ubijali proterali Srbe i iz Hrvatske i za Kosova.

  • Cekic78 Vreme: 06.12.2012 09:51h

    Ne ocekujem previse od ovoga ali bitno je da je izgovoreno, da su drugi culi. Neko mozda i shvati.

  • LAV 886 Vreme: 06.12.2012 09:55h

    Strasno je sta rade i to sa kojom lakocom. Kao da od njihove presude ne zavise odnosi buducih narastaja i zadovoljenje pravde i prava proslih generacija. Odakle im snaga da gledaju u drugu stranu dok cine takva zlodela? Usudio bih se da kazem da mislim da nisu samo aminovali neverovatne zlocine u Hrvatskoj i na Kosovu vec su ucinili mnogo gore. Zauvek su nam oduzeli pravo na miran zivot.

  • aleden22 Vreme: 06.12.2012 09:57h

    Ovako javno na svakom mestu i u zemlji i na medjunarodnim institucijama treba da govori ne samo Vucic nego i ceo drzavni vrh. Trba da trazimo pravdu za sve svoje zrtve i kaznu za pocinioce. Nisu Srbi ubijali proterali Srbe i iz Hrvatske i za Kosova.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP