Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Politika

Srbija dobila novog Mirka Cvetkovića na čelu vlade

Vučić lovi krupne zverke, a Dačić bicikle!

Autor: Ekipa Alo! | 31.08.2012 - 00:02:00h | Komentara: 0

Svako ko je tvrdio da Aleksandar Vučić neće prepustiti liderstvo Ivici Dačiću, koji je sebe i pre nego što je stupio na novu funkciju promovisao za jakog premijera, bio je u pravu!

Afera „Agrobanka“  udarila je na nekada ključne finansijere SPS-a

Afera „Agrobanka“ udarila je na nekada ključne finansijere SPS-a | Foto: Emil Čonkić

U prvih mesec dana rada vlade jasno je da je lider Srpske napredne stranke od prethodnog i aktuelnog ministra policije preuzeo ulogu glavnog lovca na sveopšti kriminal u zemlji Srbiji. Dačićev posao, iako formalno moćniji u odnosu na prošli mandat, sveo se u ovom segmentu na ganjanje kradljivaca bicikala. Kad se odmere stvarni odnosi snaga unutar nove vladajuće koalicije, više je nego očigledno da Srbija ima novog Mirka Cvetkovića.


Naprednjaci zbog lokala prete novim izborima

Premijer Dačić se hvalio da je zadovoljan radom vlade u prvih mesec dana, da vlada radi kao tim, efikasno i da nema nikakvih trzavica, uz opasku da ove godine, kao i većina ministara, neće ići na odmor. Najviši deo tog tima, i fizički i po moći, Alksandar Vučić, gotovo u istom danu pripretio je novim izborima ukoliko se na lokalnim izborima ne preslika ustrojstvo republičke moći. Nekoliko dana posle toga pao je Novi Sad, a Zaječar i Leskovac samo što nisu.

Nastupi Vučića kao srpskog Eliota Nesa i prvi bombastični rezultati potpuno su u defanzivu bacili i Dačića i ceo njegov SPS. Afera „Agrobanka“ bila je prvi Vučićev direkt, koji bi vrlo lako mogao dovesti i do nokdauna SPS-a. Jer, nove izbore nije pomenuo niko drugi do prvi čovek SNS-a. Prema dosadašnjim otkrićima, afera „Agrobanka“ udarila je na nekada ključne finansijere SPS-a, a u svetlu odnosa SPS-SNS indikativno zvuči i Vučićeva pretnja da je ta banka „Pandorina kutija iz koje će mnogo toga ispasti“.
Određeni mediji preduhitrili su Vučića i „ćušnuli“ još jednu „zverku“ iz ešalona prijatelja SPS-a - Miću Jovanovića, vlasnika „Megatrenda“. Pitanje dana je kada će na red doći i SPS-ovska zlatna koka „Galenika“. Možda nije naodmet ovde pomenuti i jučerašnju najavu iz Državne revizorske institucije da kreće češljanje finansija „Srbijagasa“, kojim suvereno upravlja potpredsednik SPS-a Dušan Bajatović.

Iako je sa dve koalicije iz prethodne vlade napravio svoju, Vučić otvoreno kaže da je i vlada Mirka Cvetkovića bila umešana u sporne privatizacije, a svi ti predmeti su sada u njegovim rukama.
- Bukvalno polovina njih iz prethodnih vlada učestvovala je u tome - tvrdi Vučić.
U Srbiji su mnogi najavili slučaj srpskog Sanadera, a Vučić pokazuje da je rešen i da ga pokaže. Tek će se videti da li je najčešće spominjani Mirko Cvetković jedini ozbiljni kandidat ili je i aktuelni premijer ušao u tu konkurenciju.

Premijer se izreklamirao prvih dana mandata, ali ga očekuju mnogo veća iskušenja

Premijer se izreklamirao prvih dana mandata, ali ga očekuju mnogo veća iskušenja | Foto: Dimitrije Goll

Vučić i Dačić različito su dočekali i ispratili Jelka Kacina. Dok je Dačić priznao da je alergičan na Kacinove lekcije, Vučić je potvrdio upozorenja gosta iz Evropskog parlamenta, i to ona koja se tiču korupcija.


- Alergičan sam na to da neko stalno dolazi u Beograd sa stavom da deli lekcije. Kacin mora da ima u vidu da je Srbija ipak ravnopravan deo Evrope. Siguran sam da korupcija nije baš iskorenjena u EU. Uostalom, imate brojne primere šta se sve dešavalo, pa čak i u EP, odakle dolazi Kacin - izjavio je Dačić.

Koliko god Kacin ne bio drag gost u određenim političkim krugovima u Srbiji, lider SNS-a značajno drugačije je reagovao na packe izvestioca Evropskog parlamenta za Srbiju.

- Kacin nije ništa slagao - rekao je Vučić i potkrepio to sopstvenim saznanjima koja ukazuju na to da postoji mnogo više primera od onoga na koji je mislio gost Beograda.

Za mišljenje o odnosu snaga u vladi juče smo kontaktirali i sa kabinetima premijera i prvog potpredsednika, ali zbog prezauzetosti ni od jednog od njih dvojice nismo uspeli dobiti odgovor.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP