Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Politika

NAJNOVIJE ISTRAŽIVANJE POKAZALO

Vučić najpopularniji, SNS ubedljivo prvi!

Autor: Ivana Kljajić | 18.01.2014 - 19:08:00h | Komentara: 11

Ako bi parlamentarni izbori bili održani danas, Srpska napredna stranka osvojila bi 46 odsto glasova, što je rast za jedan procenat u odnosu na novembarsko istraživanje javnog mnjenja.

Aleksandar Vučić

Aleksandar Vučić ima najbolji rejting | Foto: Marko Rupena

Prema poslednjem merenju političkog rejtinga, u koje je „Alo!“ imao uvid, za Demokratsku stranku i koaliciju oko Socijalističke partije Srbije glasalo bi po 12 odsto opredeljenih birača, što je za obe političke organizacije pad za oko dva odsto.

Metar moje Jagodine, Makedonija cela: Dragan Marković Palma

Dragan Marković Palma| Foto: Emil Čonkić

Demokratska stranka Srbije je pak zabeležila za skoro dva odsto bolji rezultat nego u novembru i sada bi dobila sedam odsto glasova. Liberalno-demokratska partija i dalje je blizu cenzusa i sada je na oko četiri odsto, dok su ubedljivije ispod crte ostali Dveri sa tri, Socijaldemokratska partija Srbije i Ujedinjeni regioni Srbije sa po dva i Liga socijaldemokrata Vojvodine sa jedan odsto podrške među biračima.

Tomislav Nikolić

Tomislav Nikolić | Foto: Reuters

Ovo anketiranje građana na reprezentativnom uzorku je rađeno neposredno pred Novu godinu, dakle pre obelodanjivanja uspeha u slučaju ubistva novinara Slavka Ćuruvije. Anketa otkriva da bi u ovom periodu izlaznost bila visoka, jer bi čak 52 odsto građana izašlo na birališta.

Lider naprednjaka i vicepremijer Aleksandar Vučić i dalje je ubedljivo najpopularniji političar i čak 48 odsto građana izražava pozitivno mišljenje o njemu.

Ivica Dačić

Ivica Dačić | Foto: Željko Šafar

Iznenađujuće visok rejting ima i lider jedinstvene Srbije Dragan Marković Palma, koji pozitivne asocijacije izaziva kod svakog trećeg birača. Iza njega su i predsednik Srbije Tomislav Nikolić sa 32 i premijer Ivica Dačić, koji predvodi i koaliciju SPS-PUPS-JS. Bivši demokrata Vuk Jeremić bolje se kotira od svog nekadašnjeg zaštitnika Borisa Tadića i trenutno je 21 prema 16 odsto za mlađeg.
Predsednik DSS-a Vojislav Koštunica ima na svojoj strani devet odsto, lider LDP-a Čedomir Jovanović osam, a lider DS-a Dragan Đilas sedam odsto građana koji pozitivno misle o njima.

U ispitivanju stavova o evroitegracijama građani i dalje natpolovično podržavaju put Srbije ka EU. Za je 58, a protiv je 25 odsto anketiranih. Protivnici NATO su još ubedljiviji i njih je 60 odsto, dok je za članstvo u tom vojnom savezu tek 14 odsto građana Srbije.
Poslednji komentari
  • sladja Vreme: 18.01.2014 19:23h

    Tako visog rjting Vucica ne treba da cudi, jer su gradjani iznevereni od onih kojima su verovali da ce doneti boljitak, a ispostavilo se da su to bila samo lazna obecanja, zbog toga su izgubili izbore i u Vucicu gradjani prepoznaju nekog ko ulaze trud da Srbija koja je okrenuta na glavu ponovo stane na noge.

  • Mihailo Vreme: 18.01.2014 19:26h

    Haha, pa ovo je neviđeno, čim je DS ceo dan u novinama, vi naprednjaci kao izađete opet s nekim rejtingom, dajte molim vas...:))

  • Zoran Vreme: 19.01.2014 08:25h

    Ko je radio ovu anketu?...ha,ha....Gradjani prezadovoljni sto zive u jadu i bedi i sto su poklonili Kosovo albancima....Ludilo! Ispada:sto gore u drzavi,to vechu podrsku imaju politichari.

  • Milos Vreme: 19.01.2014 08:50h

    Jel ste rejting listu radili u sedistu SNS-a?

  • alek Vreme: 19.01.2014 09:43h

    Zbog uzasnog Zakona o radu ,poskupljenja i magle koju seju Sns ce kiksirati a DSS ce postici odlican rezultat.Jer je proradila svest kod gradja na .

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP