Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Politika

UPOZORENJE

Vučić: Najveće bezbednosne
pretnje dolaze sa Kosova

Autor: Tanjug | 28.12.2012 - 17:45:00h | Komentara: 0

Prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar odbrane Aleksandar Vučić izjavio je da je Srbija opredeljena za mir, ali da je izložena brojnim bezbednosnim pretnjama i izazovima od kojih najveći potiče sa teritorije južne srpske pokrajine na kojoj uvek postoji bojazan od napada Albanaca na srpsko stanovništvo.

"Najveći bezbednosni izazov za nas je Kosovo i Metohija i sve što se događa na toj teritoriji. Uvek postoji bojazan i opasnost da bi Albanci mogli da napadnu srpsko stanovništvo. Nadamo se da će to sprečavati međunarodni faktori, ali i razum kod Albanaca", rekao je Vučić u intervjuu časopisu "Odbrana".
On je podsetio da je u nedavnoj poseti Sjedinjenim Američkim Državama zamolio sekretara za odbranu Leona Panetu da ostavi američke vojnike na teritoriji Kosova i Metohije jer je, kako kaže, veoma važno da oni ostanu tamo kako bi mogli u svakom trenutku da zaštite srpsko stanovništvo.
"Imamo potvrdu američke strane da će nam po tom pitanju izaći u susret, pre odluke NATO Saveta u februaru, što je za našu zemlju veoma značajno", rekao je Vučić.

Aleksandar Vučić

Srbija pokazuje da je odgovoran deo sveta: Aleksandar Vučić | Foto: FoNet

Ministar odbrane je ukazao na odličnu saradnju sa svim državama čiji su vojnici stacionirani u južnoj srpskoj pokrajini, naglasivši da postoji međusobno razumevanje i shvatanje komplikovanosti situacije, zbog čega je veoma važno da Kfor garantuje mir, ali i sigurnost srpskom stanovništvu.
Vučić je istakao da saradnja srpske vojske i Ministarstva odbrane sa ostalim armijama i ministarstvima treba da bude most u kreiranju prijateljstava i da učešće srpskih vojnika u brojnim multinacionalnim operacijama pokazuje da Srbija predstavlja onaj odgovorni deo sveta.
"Mi koristimo Program Partnerstvo za mir za uspostavljanje najbolje moguće saradnje sa mnogim zapadnim zemljama. Istovremeno, čini mi se posle 12 godina, uspostavljena je prvi put ozbiljna saradnja sa vojskom Ruske Federacije. Time potvrđujemo da se držimo odluka Narodne skupštine i onoga što piše u našem ustavu", rekao je Vučić.
Upitan kakve su šanse za nove izvozne poslove vojne industrije i kojim adutima raspolaže srpska vojska, Vučić je odgovorio da je to što Srbija može da proizvede i ono što spada pod takozvane ruske i NATO standarde.

Spremni za nove zadatke - Srpski oficiri

Vučić: Da se izdvoji više novca za odbranu - Srpski oficiri | Foto: Beta

"Zahvaljujući i prijateljstvima koja smo stekli i na području Azije i Afrike, imamo dobar pristup značajnim tržištima i to možemo da iskoristimo. Ali potrebna nam je mnogo veća marljivost, tačnost i da kada nešto dogovorimo to ispunimo do kraja", rekao je Vučić.
Ministar odbrane je ocenio da nema velikih ograničenja u okviru Zajedničke bezbednosne i odbrambene politike Evropske unije, da je ta saradnja odvojena od pristupanja NATO savezu i da će Srbija sarađivati sa svima kojima su evropski mir i politika mira i bezbednosti suština delovanja.
Govoreći o regionalnoj saradnji na Balkanu i u jugoistočnoj Evropi, Vučić je podvukao da je najvažnije da postoji racionalna, pragmatična i odgovorna saradnja, ali da bi bilo lažno kada bi se "previše grlili i ljubili".
"Moramo i želimo da sarađujemo, ali to treba da bude na potpuno realnim i racionalnim osnovama", rekao je Vučić.
Prvi potredsednik Vlade, koji je ujedno i šef Biroa za koordinaciju službi bezbednosti, ocenio je rad bezbednosnih agencija u Srbiji profesionalnim, da nema posebnih zamerki, ali je dodao i da bi voleo da vidi još veću posvećenost poslu.
Vučić je izrazio očekivanje da narednih godina bude izdvojen veći budžet za odbranu kako bi Vojska Srbije bila funkcionalno još osposobljenija nego što je to danas, dodavši da je "veoma zadovoljan načinom na koji general (Ljubiša) Diković vodi Vojsku Srbije" i njenim funkcionisanjem u "ovako teškim ekonomskim uslovima".

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP