Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Politika

„FAJNENŠL TAJMS“ O IZBORIMA, NIKOLIĆU, VICEPREMIJERU

Vučić: Ne ide mi
se na izbore!

Autor: Ekipa Alo! | 30.10.2013 - 07:40:00h | Komentara: 8

Britanski list „Fajnenšl tajms“ objavio je obimnu analizu stanja u našoj zemlji, a među sagovornicima lista bili su i predsednik Tomislav Nikolić i prvi potpredsednik Vlade Aleksandar Vučić, koga su predstavili kao najpopularnijeg i najmoćnijeg čoveka u Srbiji. Ovaj renomirani list piše kako su izbori u Srbiji održani pre 18 meseci, a da postoji mogućnost da se na proleće ponovo izađe na izbore. Ipak, takve planove nema i Vučić.

Aleksandar Vučić

- Ne mogu da garantujem da nećemo imati izbore, ali bih više voleo da svoje napore usmerimo na razvoj zemlje. Nisam baš voljan da idem na izbore, ali ako opozicija ostane pri tvrdnji da nemamo legitimitet, rećićemo ‘okej, ajde da proverimo’ - izjavio je Vučić.

FT piše da bi Vučić i SNS na prevremenim izborima mogli dobiti većinu poslaničkih mesta, pa čak i mogućnost da sami formiraju Vladu, bez trenutnog premijera Ivice Dačića i njegovog SPS-a.

U tekstu se objašnjava kako je Vučić posebno ojačao kada je Tomislav Nikolić izabran za predsednika i kada je napustio stranačke aktivnosti, a da je posebnu popularnost dobio zbog dobijanja datuma za početak pregovora za ulazak Srbije u EU.

Tvrdnje lidera DS-a Dragana Đilasa da je njegova stranka neopravdano na udaru i da je čak 65 članova ove partije uhapšeno za godinu dana na političkoj osnovi, Vučić je oštro demantovao.

- Nisam ja kriv što je DS bio na vlasti 12 godina i što su umešani u skoro svaki kriminalni slučaj u zemlji - objasnio je Vučić.

Tomislav Nikolić | Foto: FoNet

Tomislav Nikolić | Foto: FoNet

Nikolić: Istovremeno i nacionalista i proevropljanin

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić izjavio je za britanski list "Fajnenšel tajms" da je moguće istovremeno biti i nacionalista i proevropljanin, ali da je to teško objasniti Evropljanima, jer se srpski nacionalizam uvek predstavljao kao nešto negativno.


Na konstataciju novinara da je izabrao političku struju koja najviše naginje nacionalizmu na srpskoj sceni, ali i da je prihvatio put integracija u Evropsku uniju, Nikolić je kazao da je moguće spojiti te dve stvari.


"Nemam nikakvu dilemu po tom pitanju. Istovremeno možete biti i nacionalista i proevropljanin, ali je vama u Evropi to teško objasniti, jer je srpski nacionalizam uvek predstavljan kao nešto negativno. Ja volim svoju zemlju kao što i vi volite svoju i volim svoj narod kao što i vi volite svoj", objasnio je Nikolić.


Predsednik Srbije kazao je da je počeo s odbranom Jugoslavije, odbranom Srpske Krajine, Republike Srpske i odbranom Kosova u okviru Srbije.


"A sve vreme, Evropa se suprotstavlja svemu što radite. Stavlja vas na listu nepoželjnih, uvode vam sankcije i izoluju vas. Ali, došla su druga vremena, pa smo sebi postavili nove ciljeve. U mojoj zemlji se kaže da se samo budala neće promeniti", rekao je Nikolić za britanski list.


Srpski predsednik kazao je da je došlo vreme za zapošljavanje ljudi, kojima treba obezbediti bolji život, socijalnu i zdravstvenu negu, kao i da je to drugačiji način vođenja zemlje.


Nikolić je istakao da je "Srbija deo Evrope, ne samo Evropske unije kao organizacije", ali da je "spremna da sutra postane članica EU".


Na pitanje da li smatra da je ulazak u EU jedini način da se Srbima obezbedi bolji život, Nikolić je odgovorio da nije jedini, ali da jeste najbolji i najsigurniji.


"Naravno da imamo sporazume i saradnju širom sveta. Imamo stara prijateljstva koja smo obnovili, sa zemljama koje su pre 30 godina zaostajale za nama, a koje danas ne možemo da stignemo. Ima i mnogo velikih, moćnih zemalja, koje nisu članice Evropske unije, s kojima imamo odlične trgovinske sporazume", kazao je Nikolić.


Nikolić je rekao i da, nažalost, Srbija ne proizvodi dovoljno, da je proizvodnja u poslednjih 13 godina potpuno zapostavljena, ali da ipak ne vidi EU "kao mogućnost da zaradi novac".


"Otvorili smo pregovore u vreme svetske ekonomske krize. Izazvale su je velike zemlje, ali one male najviše pate. Zato moramo sami da se izvučemo iz krize. Nažalost, to je do sada većinom radjeno putem zaduživanja, već smo se približili kritičnoj tačci, kada više ne možete da dobijete bitku. Zbog toga intenzivno radimo i saradjujemo s investitorima širom sveta da otvorimo nova radna mesta", istakao je Nikolić.


Upitan da li u Srbiji postoji politička volja za sprovodjenje dubinskih reformi političkog sistema, pravosudja i ekonomije - kako bi evropski standardi bili ispunjeni, Nikolić je odgovorio da je Srbija "u potpunosti posvećena sprovodjenju reformi, uključujući i one najbolnije i najteže".


"Pozitivna je i okolnost za ovu vladu je što je Srpska napredna stranka najjača partija u njoj. Ona je potpuno oslobodjena bilo kojih obaveza povezanih s prošlošću i kad želi da sprovede reformu pravosudja, neće se rukovoditi lošim reformama iz prošlosti", istakao je Nikolić.


Isto važi, kazao je predsednik Srbije, i za borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije i istakao da mu nije stalo da zakoni samo budu usvojeni, već da postanu deo svakodnevne prakse.

Poslednji komentari
  • farsa Vreme: 30.10.2013 07:48h

    DS je umešan u svaki kriminalni slučaj, i niko drugi? A ovo što radi SNS po Novom Sadu, kako se to zove? Strašno...

  • Vesna Vreme: 30.10.2013 08:28h

    Naravno da ti se ne ide, znaš kako će biti. A na kraju, zašto ne proveriti tu moć? :)

  • MilanCh Vreme: 30.10.2013 09:11h

    To da li bi mogao dobiti na izborima i šta, veoma je diskutabilno. Građani su u sve težoj situaciji, a njihovo stanje će se i te kako odraziti na izborima. Zna to i Vučić stoga mu se i ne ide na izbore

  • Viki Vreme: 30.10.2013 09:24h

    Koji si ti folirant!? Pa naravno da ti se ne ide na izbore kad ti je jasno da od svih tvojih silnih obećanja narod ne može da se prehrani. Ništa od toga se ne maže na hleb

  • DSV Vreme: 30.10.2013 11:25h

    "Ne ide mi se na izbore kaze VuciC2 ali sta cu EN+++++ NAREDILI . Merkelova ne stize ,izbori ,formiranje vlade i tako to ,inace bi vec bile "konsultacije" . Pa sta se ponasasko "Pestanska Sobarica" BICE ili NE ,to su dva pitanja i beu femkanja! Medjutim izbora nece biti sve dok NE POTPISEDA PRIZNAJE KOSOVO ,a to ce kolko u Januaru!

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP