Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Politika

ŠEST GRUPA ZADATAKA ZA VLADU SRBIJE

Vučić: Ne radimo ovo zbog imaginarne Evrope!

Autor: Tanjug | 29.07.2014 - 09:49:00h | Komentara: 3

Predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić naveo je, u nastavku autorskog teksta u današnjoj „Politici“, šest grupa zadataka za mandat ove vlade i istakao da je vlada krenula da menja stvari i da je taj talas nezaustavljiv.

Vučić u Boru Foto: Zoran Lončarević

Aleksandar Vučić   / Foto: Zoran Lončarević

„Svi mi… moramo jednom da se pokrenemo, da iz lera prebacimo u brzinu. I kada se malo razmisli, samo smo to i uradili. Krenuli smo. Zato svim dušebrižnicima poručujem – ne brinite o brzini. Brinite o veličini talasa koji nailazi i koji je nezaustavljiv“, rekao je Vučić.

U odgovoru slovenačkom ekonomisti Joži Mencingeru koji mu je nedavnom intervjuu poručio „Vučiću, uspori“, premijer je još jednom pozvao: „Ubrzaj, Srbijo.“

Vučić je kao prvu grupu zadataka označio stvaranje neuporedivo boljeg poslovnog ambijenta, istakavši da je ponosan što je donet Zakon o radu koji predstavlja „kamen-temeljac za sve promene koje u Srbiji hoćemo da ostvarimo“, a pre svega promenu sopstvene svesti i pristupa radnim obavezama.

Premijer je među zadacima naveo i stvarnu i žestoku borbu protiv sive ekonomije, podsetivši da je donet novi zakon o poreskom postupku i administraciji, da je angažovano 400 novih poreskih inspektora, te da ćemo prvi put imati temeljnu kontrolu i sankcionisanje neprijavljivanja zaposlenih u privatnom sektoru.

On je dodao i da je bezbednosna agencija postigla prve ozbiljnije rezultate u borbi protiv šverca cigareta i rezanog duvana.

Kao treću grupu zadataka Vučić je naveo suštinsku reformu javnih preduzeća, napominjući da će, po njegovom sudu, ovo „predstavljati najveću muku i problem za srpsku državu, iako tako ne izgleda“.

Premijer je upozorio da su državna preduzeća doživljavana kao „partijske prćije“ i da su od tih kompanija napravljeni „privredni bogalji kojima država daje novac kako bi mogli da prežive i očuvaju visoke plate svojih zaposlenih“.

„Zato, kreću smene i novi konkursi za izbor rukovodilaca u javnim preduzećima. Merilo uspeha biće rezultati, tj. smanjenje gubitaka i povećanje profita. I ništa više“, naglasio je Vučić i dodao da će promene biti intenzivne i u više koraka.

Neće, dodao je, biti direktora koji su se srodili sa foteljom i funkcijom, a nekako, uvek su bežali od rezultata, a i rezultati od njih – „te promene kreću, koliko danas“.

Premijer je kao sledeću grupu zadataka naveo rešavanje problema tzv. preduzeća u restrukturiranju, podsetivši da je vlada izglasala i poslala u Skupštnu zakone o privatizaciji i stečaju.

„Svuda gde je moguće da pronađemo strateškog partnera, svuda gde postoji bilo kakav biznis kejs, vlada će pomoći i subvencionisati opstanak preduzeća i zaposlenih u njemu. Tamo gde to nije moguće, radnicima ćemo platiti otpremnine, ali sistem u kojem se ne bavimo ekonomijom, već plaćamo socijalni mir bez ikakve, ili uz nedovoljnu privrednu aktivnost, vodi nas direktno u propast. I ta preduzeća, i te radnike, i nas kao državu“, upozorio je Vučić.

Uređenje javnih finansija i mere fiskalne konsolidacije su, prema njegovim rečima, politički najosetljivije pitanje.


„Ove mere, bilo da je reč o smanjenju plata u javnom sektoru, ili nečem drugom, imaju smisla samo u slučaju da sprovodimo sve ostale“, naglasio je Vučić.

On je istakao da nam je potrebna odlučnost najvećeg dela društva da sprovede u delo plan reformi koje je vlada usvojila „jer u protivnom, suočićemo se samo sa još većim problemima i završiti kao neke od zemalja u našem okruženju“.

Vučić je među zadacima naveo i reformu javne administracije i istakao da je u pripremi zakon o planiranju i izgradnji koji bi trebalo da birokratske procedure svede na minimum i izdavanje građevinskih dozvola pretvori u brz, rutinski posao.

„Ali to je samo jedna od stvari koje moramo da uradimo u promeni odnosa naše administracije prema građaninu“, konstatovao je on i dodao da ni država sa tako slabim privatnim sektorom ne može da izdrži ovako glomazan administrativni aparat.

Primetivši da put pred nama nije lak i da jedino napornim i posvećenim radom možemo da ispunimo naš san o stvaranju moderne srpske ekonomije, premijer je istakao:

„Ne radi ova vlada sve ovo zbog neke imaginarne Evrope, zbog članstva u bilo kojoj organizaciji, niti zbog bilo kakvih snova o ujedinjenom svetu, ili nekom njegovom delu. Mi, naravno i ja, imamo samo jedan san. Pristojnu, uređenu i zadovoljnu Srbiju.“

Poslednji komentari
  • Che Vreme: 29.07.2014 13:33h

    ...Evrope, zbog članstva u bilo kojoj organizaciji, niti zbog bilo kakvih snova o ujedinjenom svetu, ili nekom njegovom delu. Mi, naravno i ja, imamo samo jedan san. Pristojnu, uređenu i zadovoljnu Srbiju.“ Ma sta nam naprica, evo Srbija je nezadovoljna, sta god ti i tvoji botovi mislili, dovesces na kraju do krvoprolica svojom politikom, ljudi su prezadovoljni sto rade bez plata, godisnjih odmora, penzioneri sa umanjenim bednim penzijama. Dabogda ti i Vulin radili po tim zakonima kod nekog privatnika - sram vas bilo, pa onda opravdavajte te bljuvotine demagozi.

  • Kritičar Vreme: 30.07.2014 10:33h

    Najveći prodavac magle i prevarant u istoriji SRB.Treću godinu je na vlasti i stalno priča da je za sve kriv pokojni Toza.A oni veze nemaju ni šta treba da rade, a ionako slabašna ekonomija SRB je sa enomnim troškovima administracije i novim drakonskim porezima, taksama i kaznama jednostavno potonula. Za sve je kriva isključivo sadašnja nesposoban i nekompetentna administracija, a ne prethodna vlast ili marsovci.Novo nesnalaženje na svetskoj sceni može dovesti zemlju do dodatnog novog rasula i totalne izolacije.Vučić ne shvata svetsku politiku: što se više opireš ono ti sve više ulazi

  • Svetlana Vreme: 30.07.2014 16:36h

    Dobro je da ipak postoje odgovorni i dosledni politicari koji zele dobro svojoj zemlji i to im je prioritet, a ne licna korist

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP