Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Politika

PODRŽAVA FORMIRANJE SPECIJALNOG SUDA

Vučić: Neko mora da odgovora za zločine nad Srbima

Autor: Tanjug | 29.05.2015 - 11:12:00h | Komentara: 0

Premijer Aleksandar Vučić izjavio je danas da je dobro da Priština formira Specijalni sud za zločine OVK, te da će srpski poslanici u kosovskom parlamentu glasati za donošenje takve odluke.

Aleksandar Vučić

Aleksandar Vučić | Foto: E. Čonkić

Vučić je odgovarajući na pitanje novinara u Palati Srbija rekao da Srbija veruje u ono što je radio Klint Vilijamson i mnoge organizacije, koje su prikupljale dokaze o zločinima, kao i da su oni došli do rezultata u tim istragama.

Nada se, kaže, optužnicama upravo na osnovu dokaza i rezultata istraga, ali i presudama, ali ne želi da prejudicira sudske doluke.
- Dobro je formiranje Specijalnog suda. Neko mora da odgovora za zločine nad Srbima, pa hajde sad neka neko priča šta su Srbi činili, rekao je Vučić.

Upitan o najavi Hašima Tačija o pokretanju tužbe za genocid, Vučić je ponovio da ne veruje da to može da se dogodi i da je pravno govoreći to nemoguće.

- To je toliko neozbiljno da nisam u stanju da komentarišem, rekao je premijer i dodao da je bio veoma iznenađen kada je čuo da neko tako nešto može i da pomisli da kaže.

Veruje da je takva Tačijeva izjava verovatno u funkciji unutrašnje političke priče zbog formiranja Specijalnog suda na Kosovu i Metohiji.

Premijer je rekao da ta najava govori koliko je Srbija ozbiljna država jer ne ulazi u političke igrarije i ne kvari odnose u regionu.

A na pitanje da li će slučaj braće Bitići rasvetliti do njegovog odlaska u SAD, gde putuje 1. juna, Vučić je rekako da to nije realno, ali da svakako smatra da bi taj slučaj trebalo rešiti.

Vučić je potvrdio da će Veran Matić biti uključen u rešavanje tog slučaja, jer je između ostalog pokazao inicijativu i u rešavanju slučaja ubistva novinara Slavka Ćuruvije.

- Nije realno da se taj slučaj rasvetli do mog odlaska u SAD, ali bilo bi dobro da se taj slučaj reši", rekao je Vučić.

U javnost izlaziti sa usaglašenim stavovima

Premijer Vučić je danas poručio da bi bilo bolje da se različite ideje o ključnim državnim pitanjima iznose unutar državnog rukovodstva, a da se u javnost izlazi sa usaglašenim stavovima.


Upitan da prokomentariše izjavu potpredsednika vlade i ministra spoljnih poslova Ivice Dačića da je najbolje rešenje za Kosovo i Metohiju podela, Vučić je rekao da "samo ujedinjeni možemo da postignemo očuvanje državnog i nacionalnog interesa, kao i ekonomski prosperitet".


Ne zna, kazao je, ni da li je Dačić video Platformu o KiM predsednika Tomislava Nikolića.


Vučić smatra da je Srbija po pitanju KiM vodila dobru politiku.
- Zato tražim da više razgovaramo i izlazimo sa usaglašenim rešenjima, rekao je novinarima u Palati Srbija.


Ne vidi, kaže, smisao u tome da se prepiremo i svađamo.
- Treba da budemo ujedinjeni kako bismo ekonomski išli napred, a ekonomska ekspanzija Srbije je ono čemu se nadamo i to je naša najveća snaga. To ćete videti u godinama pred nama, zaključio je Vučić.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP