Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Politika

ZAVRŠENA RUNDA DIJALOGA

Vučić: Nema dogovora o Zajednici srpskih opština

Autor: Agencije | 21.04.2015 - 20:28:00h | Komentara: 0

Predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić izjavio je večeras nakon nove runde dijaloga o normalizaciji odnosa sa predstavnicima Prištine da su razgovori protekli u konstruktivoj atmosferi i da je ostvaren skroman napredak.

Aleksandar Vučić

Aleksandar Vučić | Foto: Marko Metlaš

On je sledeću rundu najavio za maj.
- Ovo je bio dobar dan za razgovor, rekao je Vučić nakon gotovo četvorosatne runde razgovora u kabinetu visoke predstavnice za spoljnu politiku i bezbednost EU Federike Mogerini.


On je kazao da je konkretan napredak ostvaren samo kada je reč o otvaranju dva nova prelaza na administrativnoj liniji.


- Jedan od tih prelaza će biti prema Raškoj, a drugi u opštini Medveđa, objasnio je Vučić dodajući da je otvaranje jednog od prelaza tražila beogradska strana, a drugog prištinska.


Premijer je kazao da je večeras bilo reči o velikom broju pitanja i da je u nekim od njih došlo do približavanja stavova, kao i da će radne grupe nastaviti da rade na pripremi sledeće runde dijaloga koja će se održati u maju.


- Pokušaćemo da nađemo neki zajednički teren, rekao je Vučić.

On je rekao da je bilo reči o formiranju Zajednice srpskih opština (ZSO), ali da tu, nažalost, nije nađen zajednički jezik. Sem toga, dodao je, pričalo se i o energetici, telekomunikacijama i primeni dogovora o civilnoj zaštiti.


- Postigli smo dogovor da se zaustavi privatizacija firmi na severu Kosova, a u sklopu razgovora o povratku srpskih poslanika u kosovsku skupštinu, rekao je Vučić.

Govoreći o problemu energetike, kazao je da je prištinska strana priznala da se jezero Gazivode većim delom nalazi na teritoriji centralne Srbije.


Kosovski premijer Isa Mustafa je, nakon ove runde dijaloga, kazao da će predstavnici Srba sa severa Kosova od sada biti uključeni u proces privatizacije.

- To je njihova želja i to im treba omogućiti, ali uz puno poštovanje kosovskih zakona, poručio je Mustafa. On je ukazao da će radne grupe sledećih dana nastaviti razgovor u vezi sa formiranjem ZSO.

Premijer Vučić je uoči dijaloga rekao da iz briselskog sporazuma nije ispunjeno šest tačaka koje se tiču prava srpske zajednice.

On je za RTS izjavio da je u današnjim razgovorima sa evropskim zvaničnicima Donaldom Tuskom i Johanesom Hanom pokušao da objasni psihološki značaj ovih pitanja za Srbe na Kosovu.
Vučić je naveo da je evropskim zvaničnicima prikazao i snimak na kojem se vidi kako je srpski mladić Nikola Saveljić izboden nožem, dok albanski počinioci mirno protrčavaju pored kombija sa snagama kosovske policije.
- Pokušali smo da objasnimo da shvate da brinemo za bezbednost srpske zajednice. Na tim zahtevima ćemo istrajati. Nadam se da će večeras biti nekog pomaka, rekao je Vučić.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP