Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Politika

ZAVRŠENA JOŠ JEDNA RUNDA DIJALOGA U BRISELU

Vučić: Nije postignut dogovor ni po jednom pitanju

Autor: I. N./ Agencije | 30.06.2015 - 01:38:00h | Komentara: 1

Maratonska runda dijaloga Beograda i Prištine završena je bez dogovora. Pregovori premijera Vučića, Ise Mustafe i visoke predstavnice EU Federike Mogerini trajali su više od 16 sati.

Aleksandar Vučić

Aleksandar Vučić | Foto: Oliver Bunić

U Briselu su vođeni pregovori o četiri bitne teme: energetici, telekomunikacijama, Parku mira i Zajednici srpskih opština (ZSO).

Premijer Srbije Aleksandar Vučić je novinarima nakon napornih pregovora saopštio da dve delegacije nisu uspele da postignu dogovor ni po jednom pitanju.

On je istakao da su stavovi najviše približeni u oblasti telekomunikacija.

- Srpska strana je u ovim pregovorima dala sve od sebe. Uspeli smo da sačuvamo imovinu 'Telekoma' i dogovorili smo se da pozivni brojevi prema centralnoj Srbiji ne budu naplaćivani kao međunarodni, izjavio je premijer.

Obe strane su ranije danas izjavile da je postignut izvestan napredak u pregovorima oko ZSO, što je potvrdio i premijer. On je rekao da su dve delegacije bile veoma blizu postizanju dogovora.

- Prištinska delegacija nije želela da prihvati čak ni ona ovlašćenja za ZSO koje imaju opštine, a to su ovlašćenja u domenu urbanog planiranja, zdravstva i ekonomskog razvoja, rekao je Vučić.

On je dodao da o preostalim tačkama dijaloga nije postignut praktično nikakav napredak i da strahuje da je prištinska strana došla u Brisel da ne potpište sporazum.

On je rekao i da ne zna kada će biti održana naredna runda dijalog.

Premijer nije mogao da odgovori na pitanje da li će nepostizanje sporazuma uticati na evropske integracije Srbije.

- Na to ne mogu da odgovorim, ali sam lično spreman da na sebe preuzmem svu odgovornosti i sve posledice, rekao je premijer.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić ranije je izjavio da se nova runda Briselskog dijaloga odvija u vrlo teškoj atmosferi i da ima utisaka da prištinska delegacija ne želi dogovor.

Mustafa: Nismo mogli da prihvatimo zahteve Beograda

Kosovski premijer Isa Mustafa je novinarima rekao da je postignut napredak u vezi sa ZSO i telekomunikacijama, ali da njegova delegacija nije mogla da prihvati zahteve beogradske strane.


- Oni su tražili izvršna ovlašćenja za ZSO, a to je protiv našeg zakona i ustava, objasnio je Mustafa. On je potvrdio da je došlo do napretka u vezi sa telekomunikacijama i da je postignut dogovor o medunarodnom pozivnom broju za Kosovo, ali da sporazum nije potpisan, jer međunarodna zajednica želi da sve četiri teme budu potpisane u paketu.


Rekao je da datum održavanja sledeće runde dijaloga zavisi od visoke predstvanice EU za spoljnu politiku i bezbednost Federike Mogerini.

Poslednji komentari
  • Sve se zna! Vreme: 30.06.2015 09:11h

    Kako je Slobo 91g govorio da se pošalje vojska i da se počisti i osvoji koliko god se može od ideje Velike srbije pa posle da se sedne za sto i sa hrvatima da se RASPRAVLJA ČIJE JE ŠTA...pe eto raspravlja se sada čije je šta i još nikako da se dogovore!!!

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP