Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Politika

IZJAVA VICEPREMIJERA

Vučić: Nismo se zaverili protiv URS! Da su ostali bio bi kraj vlade!

Autor: Ag. | 01.08.2013 - 00:08:00h | Komentara: 8

Aleksandar Vučić izjavio je večeras da ga nije iznenadilo predlog premijera Ivice Dačića da u vladi više ne bude URS, ali da taj predlog nije deo neke unapred smišljene "zavere" i dogovora SNS i SPS.

Odrekao se  dnevnica: Vučić

Aleksandar Vučić | Foto: Oliver Bunić

Vučić je u intervjuu za B92 rekao da bi, da je insistirao na ostanku URS-a u vladi, to verovatno značilo - kraj vlade.


Vučić je rekao da ga nije iznenadio Dačićev predlog, ali da to nije bio deo dogovora ili nekakve zavere, te da nije premijeru rekao da URS ne bude više u vladi, već naprotiv.

On je naveo da ne zna kako je radila ministarka Verica Kalanović i da u to nije imao uvid kao i da je bio spreman da podrži potpredsednicu vlade Suzanu Grubješić za mesto glavnog pregovarača sa EU.

Prema njegovim rečima na sednici vlade nije bilo reči na današnjoj sednici vlade o međusobnim optužbama lidera koalicionih stranaka stranaka.


"Vlada nije mesto za takve stvari", dodao je Vučić.

On je naglasio da ocena o vladi i premijeru Ivici Dačiću zavisi od rezultata:


"Kao što ne mogu da loše govorim o (Mlađanu) Dinkiću, ne mogu da kažem ni da je (Ivica) Dačić strateški loše vodio politiku, posebno kad je reč o politici evropskih integracija" rekao je Vučić.



Nećemo na izbore zbog stabilnosti zemlje

Vučić izjavio je večeras da je u interesu Srbije puna stabilnost u zemlji i to je bio razlog zašto se danas ne ide na izbore.


"Da smo išli na izbore evro bi do nedelje bio 118 dinara i to je samo jedan primer" rekao je Vučić.


Vučić je naveo da je SNS da je htela izbore mogla na njih da ide i da bi sigurno osvojila više glasova nego "svi drugi zajedno, a svakako bi imala više mandata nego svi drugi zajedno".


"Nismo se uplašili izbora, već smo odgovorni i hoćemo najkonkretnije rezultate" rekao je Vučić.



Želim najbolje stručnjake u vladi, pa zašto ne i strance


Aleksandar Vučić ističe da su napadi na Dominika Stros Kana, nakon toga što se u medijima pojavila informacija da bi mogao da dođe u Srbiji kao savetnik, apsurdni i naglasio da u vladi želi najbolje ljude, pa i strance.


Vucić je rekao da je definisan spisak ministara koji odlaze, a da se radi na definisanju spiska onih koji će ih zameniti, kao i da će se potruditi da to budu stručni ljudi.


"A da li ćemo uspeti, videćete za sedmicu i dve. Razmišljam i o drugim strancima, razmišljam i razgovaram, ali imena neću reći jer će jedan biti 'mali, sed i debeo', drugi 'visok, štrkljav i bez zuba'. . . Ali mi takvih kadrova nemamo, sve naše stranke ih nemaju. Takva situacija nije od danas, već odavno", rekao je Vučić.

Govoreći o Stros Kanu, Vučić je rekao: "Postavljam pitanje - čovek koji je 20 godina vodeći finansijski stručnjak koji nabolje zna kako se prepakuju dugovi, a ko to od nas zna bolje? Hoćemo da postavimo pametnijeg Srbina, ali ako ga nemamo - što napadamo nekoga ko bi mogao to da radi", rekao je Vučić.


Na pitanje da li to može biti problem zbog Stros Kanovog moralnog kredibiliteta, Vučić je rekao da će on za to da odgovara u drugim zemljama.


"Ceo svet bi pričao o Srbiji kao mnogo uspešnijoj zemlji nego ranije - neće on biti ministar, može biti nekakv savetnik, kakav problem imamo sa njim", kaže Vučić.


Vicepremijer navodi da je sa njim razgovarao, da tema razgovora nisu bili krupni igrači koje bi Stros Kan eventualno mogao da dovede, već da smatra da bi on Srbiji najpre mogao da pomogne oko javnog duga i "prepakivanja dugova".
"A neki samo napadaju, jer sam se ja setio toga", kaže Vučić.



Neće se nastaviti kriminalna praksa pritisaka na pravosuđe


Vučić je najavio da će biti rasvetljene sve afere, pa i one vezane za premijera, i izrazio nadu da istrage neće dovesti u pitanje stabilnost vlade.


"Niko neće moći da utiče na sudske odluke, niti da utiče na rad Tužilaštva", rekao je vicepremijer.

On je rekao da je na pismo koje je ranije uputio Tužilaštvu vezano za Luku Bojovića rekao da mu je Tužilaštvo svojevremeno odgovorilo, da radi svoj posao i da on u to neće da se meša.


Vučić je ponovio da ne komentariše ni odluke suda, pa ni odluku da se Miroslav Mišković brani sa slobode i dodao da je siguran da je procedura bila u potpunosti poštovana i da mu se u protvoru nije davalo više, nego što je procedurom predviđeno.


Prema njegovim rečima, u slučaju Mišković je "jaka optužnica" i potvrđena što kažu tužioci u čiji posao ne ulazi.


On je rekao da Stanko Subotić ima pravo da bude u Beogradu, da je platio jemstvo i da je skinut sa poternice, kao što je i Mišković pušten iz pritvora, te da mu sledi suđenje.


Na pitanje da li to suđenje može proći bez pritisaka, Vučić je odgovorio: "A ko uopšte može na mene da vrši pritisak.



Šest meseci su izmišljali da se Karić vraća


Govoreći o Bogoljubu Kariću, Vučić je rekao da su pojedini mediji šest meseci pisali kako se Karić vraća u zemlju, a da on sam danas kaže da ne želi da se vrati.


"A šta sada kažu kad on sam kaže da neće da se vrati - šest meseci su lagali narod i izmišljali da se vraća", rekao je Vučić, koji je naveo da je iz intervjua Karića razumeo da on ne bi bio zadovoljan davanjem jemstva i skidanjem potrernice, već da traži da u skladu sa Rezolucijom Saveta Evrope dođe do obustave postupka.


"Ali, ne znam kako to država može da garantuje", rekao je Vučić.
On je naveo da je u potpunosti institucionalizovana borba protiv korupcije i kriminala i da će se "zatvoriti" 24 predmeta o kojima govori i EU.



DS obmanjuje javnost

Aleksandar Vučić ocenio je večeras da je Demokratska stranka (DS) obmanula javnost objavljivanjem pisma evropskog komesara za proširenje Štefana Filea lideru DS Draganu Đilasu o tretmanu te stranke u pojedinim medijima, jer je sakriven deo sadržaja pisma.

Vučić je rekao da mu ne pada na pamet da demantuje sadržaj pisma i odgovara na saopštenja i pisma DS.

Upitan da li ima osnova u žalbama DS da se vodi hajka protiv članove te stranke, Vučič je rekao da se vodi hajka i protiv članova SNS.

Oni su sakrili sadržaj pisma, rekao je Vučić i istakao da je iz pisma izbačen deo u kome se navodi da File podržava napore Vlade Srbije u tom smislu.

Demokratska stranke je pre nekoliko dana saopštila da je povodom Đilasovog pisma Fileu, "u kome je ukazano na spregu pojedinih medija i pravosudnih organa koja je motivisana borbom protiv političkih protivnika", evropski komesar poručio da je stav Evropske komisije da je neprihvatljiva praksa objavljivanja podataka iz istraga o slučajevima korupcije i najavljivanja hapšenja u cilju uticaja na javno
mnenje.

Poslednji komentari
  • ekspert Vreme: 01.08.2013 01:17h

    Okreni, obrni, struja poskupela... Videćemo šta će sledeće da poskupi.

  • stjepan Vreme: 01.08.2013 01:27h

    hahaha zaverili ? URS se debelo zaverio srpskom narodu vec duze vreme. Vucicu zavrsi sto si zapoceo kralju!

  • MilanCh Vreme: 01.08.2013 07:15h

    Kraj ovakve Vlade je bio na pocetku kada su u njoj postali ministri Knezevic, Obradovic, Ilic i jos neki koji nemaju blage veze sa zivotom. Da ne zaboravim onog bez portfelja sto je dvaes godina bez ikakvih obaveza a sada trazi da se formira ministartvo bez portfelja. Pa svasta.

  • Vesna Vreme: 01.08.2013 07:16h

    Muka mi je već od ovih kombinacija i dogovora, ja tebi, ti meni. A da je DS medijski linčovana ne može se poreći.

  • meredov Vreme: 01.08.2013 08:26h

    Iskreno, ne vidim šta ima ni od rekonstrukcije, ni od ovog dopisivanja preko medija... Živi li iko od vas bolje nego pre 2-3-4 godine?

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP