Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Politika

PREMIJER U MINHENU

Vučić obavestio Bajdena o reformama koje sprovodi srpska vlada

Autor: Tanjug | 07.02.2015 - 20:11:00h | Komentara: 13

Predsednik Vlade Republike Srbije Aleksandar Vučić sastao se večeras u Minhenu sa potpredsednikom SAD Džozefom Bajdenom koji je naglasio da SAD podržavaju evropski put Srbije i da zajedno sa Evropom žele da sarađuju sa Srbijom na polju energetike i evrointegracija.

Aleksandar Vučić:

Aleksandar Vučić: | Foto: Emil Čonkić

 - Radite sjajan posao za Srbiju. Želim da znate da je Srbija važna zemlja za region - istakao je Bajden pozdravljajući premijera Vučića.

Bajden je uputio poziv srpskom premijeru za zvaničnu posetu Vašingtonu, a takođe je sa svoje strane srpski premijer pozvao američkog potpredsenika da poseti Srbiju što je on i prihvatio.

Premijer Vučić, rečeno je u saopštenju, obavestio je potpredsednika Bajdena o ekonomskim reformama koje sprovodi srpska vlada, sporazumu sa MMF koji Srbija sklapa u februaru i istakao da će Srbija biti u stanju da sačuva i ekonomsku i političku stabilnost Balkana.

Vučić je danas imao više bilateralnih susreta među kojima i sa pomoćnicom državnog sekretara SAD Viktorijom Nuland i ministarkom za EU u Vladi Bavarske Beatom Merk, a ranije je najavio je da će u razgovoru sa Bajdenom pokrenuti temu dodatnih američkih investicija u Srbiji.

Biće to praktično nastavak razgovora koje je već imao sa pomoćnicom državnog sekretara SAD Viktorijom Nuland, objasnio je Vučić novinarima u Minhenu, i istakao da njegovo učešće na bezbednosnoj konferenciji, odnosno prisustvo Srbije na tom forumu, treba videti kao priliku da se obezbedi dodatna podrška za osnaživanje nae ekonomije i sprovođenje reformi, jer je to preduslov stabilnosti.

Vučić je rekao da će u tom smislu teme razgovora sa američkim potpredsednikom biti energetska pitanja, bilateralna saradnja, pitanje evropskih integracija, ali i pitanje dodatnih ekonomskih ulaganja i američkog investiranja u Srbiju.

On je podsetio da je u okviru minhenske konferencije već razgovarao sa Nuland, koja, kako je primetio, "mnogo toga odlučuje", i kad je reč o SAD, ali i o stvarima koje se tiču Evrope.

Premijer je naveo da je sa Bajdenom imao dva vrlo srdačna razgovora telefonom i da mu je zahvalan što je u "svoj toj gužvi" prihvatio da dosta vremena provede sa predstavnicima naše zemlje.

On je dodao da se na kratko sreo i sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel, njenim savetnikom Kristofom Hojzgenom i da je imao razgovor sa ministarkom za EU u Vladi pokrajine Bavarske Beatom Merk, koja će posetiti Beograd 5. marta.

Veoma je važno, smatra premijer, da Srbija zadrži bliske odnose i kontakte sa nemačkim zvaničnicima i privrednicima, imajući u vidu uticaj i značaj te zemlje u evropskim okvirima.

 - Razgovarali smo i o dolasku većeg broja njihovih investitora. Oni čvrsto stoje iza naših ekonomskih reformi i podržavaju ih...ono na čemu insistiraju je nastavak dijaloga i postizanje rezultata u razgovorima sa kosovskim Albancima i mislim da su tu stvari prilično jednostavne - podvukao je Vučić.

On je dodao i da će Srbija podržati stav Nemačke po pitanju smanjenja naoružanja i uzdržavanja od slanja oružja u Ukrajinu, ali i naveo da je naš prevashodni interes da se bavimo pre svega svojim ekonomskim problemima i da rešavamo životne probleme građana Srbije.

Vučić je večeras, povodom ukrajinske krize, rekao da treba da učinimo sve da nađemo način i to svim sredstvima da se uspostavi mir, "to je preduslov, a posle možemo da krenemo sa razgovorima".

On je na panelu "Ukrajina i nerešeni konflikti u Evropi" naglasio da moramo sačuvati žive ljude na sve strane, a da će Srbija kao predsedavajući OEBS učiniti najbolje s partnerima Švajcarskom i Nemačkom da se to i ostvari.
Poslednji komentari
  • neko Vreme: 08.02.2015 00:21h

    Vucicu GOTOV si na izborima

  • Rajko Vreme: 08.02.2015 08:36h

    Iz svakog sastanka premijer izlazi bogatiji za neko iskustvo, spreman sa svima na saradnju.

  • Rajko Vreme: 08.02.2015 09:26h

    I zasluzio je postovanje koje ima medju svim tim drzavnicima.

  • mik Vreme: 08.02.2015 10:20h

    Ima jedan narodni izraz ~ "Jadan je onaj kog selo hvali dok mu ukucani gladuju" Ja toliko!!!!

  • a dje mu je Vreme: 08.02.2015 10:49h

    a đe mu je taj minken oca mu u vr guzice je...m !?

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP