Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Politika

NAKON RAZGOVORA SA HANOM

Vučić: Otvaranje poglavlja je na Briselu

Autor: Tanjug | 07.05.2015 - 20:39:00h | Komentara: 4

Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je večeras da je članstvo u Evropskoj uniji strateški cilj Srbije, da se nada da će najkasnije u septembru biti otvorena prva pregovaračka poglavlja, ali da je ta odluka na Briselu.

Teške mere premijera urodile plodom i pokazale dobre rezultate: Aleksandar Vučić

Aleksandar Vučić | Foto: Marko Metlaš

- Ne bih licitirao o tome kada će biti otvorena prva poglavlja, danas sam rekao da očekujem u junu, najkasnije u septembru, ali od nas malo toga zavisi, to je pitanje za zemlje članice EU i za Brisel na koje oni moraju da daju odgovor, poručio je Vučić na zajedničkoj konferenciji za novinare sa evropskim komesarom Johanes Hanom.

On je rekao da Srbija nikoga ni za šta neće moliti, da ona ima svoj strateški cilj, ali da je obaveza srpske Vlade da poštuje dostojanstvo srpskog naroda.

- Zato ćemo odgovornim radom pokušati da dobijemo poverenje briselskih institucija i zemalja članica, rekao je premijer Srbije.

Vučić je rekao da će srpska strana učiniti sve da se reši pitanje srpske zajednice na KiM kako bi se srpskom narodu obezbedila jasnija budućnost.

Vučić je podsetio da je Vlada Srbije mnogo uradila na ekonomskom planu i da joj u tom segmentu niko ne može ništa da zameri, ali i da je osigurala političku stabilnost u regionu, nastavila dijalog sa Prištinom, završila skrining procese sa dobrim rezultatima.

Premijer je rekao da će će 18. maja na sastanku Prijatelja Srbije u Briselu dodatno obrazložiti pozicije naše zemlje.
Kako je dodao, Srbija će nastaviti da vodi politiku razumevanja s ciljem da se izbegne bilo kakva nestabilnost.
- I verujem da ćemo moći da budemo i da ostanemo stub stabilnosti kao što je to bio slučaj i do sada. Gospodinu Hanu još jednom zahvaljujem na ozbiljnom pristupu i fer i korektnom odnosu prema Srbiji. Vi znate da ja to ne izgovaram uvek i da se trudim da budem objektivan, rekao je Vučić.
Vučić je predao komesaru Hanu Akcione planove za poglavlja 23 i 24.

Han: Mora da se nastavi dijalog sa Prištinom

Evropski komesar Johanes Han izjavio je večeras da je važno postići napredak u dijalogu Beogarad i Prištine i da ukoliko toga bude nije neverovatno da se može početi sa otvaranjem pregovaračkih poglavlja ove godine.


On je na zajedničkoj konferenciji za novinare izrazio uverenje da je pristupanje EU ključni strateški cilj vlade i da je ona tome apsolutno posvećena.

Han je rekao da je razgovarao i sa zemljama članicama kako se mogu ostvariti ciljevi, da ima i dalje nekih pitanja i uslova ali da je ubeđen da oni mogu biti prevaziđeni i ispunjeni.


- Apsolutno je važno da nastavimo dijalog Beograda i Prištine i apsolutno je važno imati konkretne rezultate. Ukoliko to bude slučaj mislim da nije neverovatno da možemo početi sa otvaranjem poglavlja ove godine, rekao je on.


Kako je objasnio, postoji zajedničko opredeljenje u državama članicama EU da se prvo počne sa poglavljima u vezi vladavine prava, odnosno poglavljima 23 i 24, i naznačio da je vidljivo da postoji jasna veza između vladavine prava i privlačnosti zemlje za investicije.


- Još uvek postoji dosta potencijala...prilično sam siguran da ono što preduzimaju vlada i parlament može doprineti privlačenju investitora, rekao je Han.
- Predstoji dug put ali mislim da ukoliko smo svi posvećeni da možemo imati uspešan zajednički put, rekao je Han.

Poslednji komentari
  • Darko Vreme: 07.05.2015 22:12h

    Gde je ovde vladavina prava:Deca koja zive na selima i u gradovima,sredinama gde nema javnih vodovoda i snabdevaju se vodom iz individualnih bunara na koje su prinudjeni jer nemaju vodovod nemaju redovnu kontrolu ispravnosti vode za pice,spremanje hrane i licnu higijenu jer niko ne vrsi kontrolu ispravnosti vode u individualnim bunarima a roditelji nemaju novca za skupe analize vode a takodje ako je voda neispravna nemaju novca za skupe preciscivace vode sa jonoizmenjivackom masom i hloratorom.Ovim su direktno ugrozena prava deteta koja zive u sredinama gde nema vodovoda i nema kontrole vode u cilju suzbijanja sirenja zaraza. Kakvu vodu piju deca u seoskim skolama i vrticima gde nema vodovoda ima li redovne kontroleUN konvencija 1. Sva deca i mladi imaju ista prava. Nijedno dete ne sme biti oštećeno zbog svog pola, boje kože, jezika ili religije.

  • Srki Vreme: 07.05.2015 22:45h

    Pitanje za poglavlje o ekologiji u kojim zemljama u Evropi su dozvoljene protivgradne rakete i koliko su delotvorne ili neko ima zaradu od njih???????

  • dobri Vreme: 08.05.2015 19:35h

    Pitao bih Premijera: Šta je bilo sa milion zaostalih nerešenih sporova ( sve je u domenu prava) Pošto toliko voli tu KVAZI zajednicu, moraće da se maksimalno angažuje oko toga da se to reši. To će biti na KUKULJEV dan, kada ćemo mi isto tog dana ući u već pomenutu zajednicu. Jednom rečju o otvaranju poglavla bilo kakvog NEMA NI GOVORA, DOK SE NE USPOSTAVI PRAVNA DRŽAVA KOJA JE SADA JEDNAKA NULI ILI DUPLO GOLO!!! To nisam rekao ja to su rekli svetski moćnici kod kojih prosimo za parče hleba. A KNJIGE O POGLAVLJIMA -MOGU DA DODAJU JEDNI DRUGIMA DO BESVESTI...

  • dobri Vreme: 08.05.2015 19:57h

    Nema ZUB.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP