Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Politika

BEZ ZAVRŠNIH DOGOVORA U BRISELU

Vučić: Po nekim pitanjima smo bliži dogovoru, po nekim pitanjima smo i dalje daleko!

Autor: I. N. | 23.06.2015 - 19:46:00h | Komentara: 0

Još jedna runda dijaloga u Briselu završena je bez konkretnih dogovora. Razgovori na nivou premijera biće nastavljeni sledeće sedmice.

Aleksandar Vučić 13.6.2015.

Aleksandar Vučić | Foto: Tanjug/Rade Prelić

Tokom današnjeg dijaloga u Briselu, predstavnici Beograda i Prištine potpisali su memorandum o razumevanju u vezi sa osiguranjem vozila.

Premijer Aleksandar Vučić, pak, kaže da nema izgleda da danas budu postignuti konačni dogovori o Zajednici srpskih opština, telekomunikacijama, "Parku mira" u Mitrovici, kao ni o energetici.

 - Šest od 15 tačaka iz Briselskog sporazuma odnosi se na ZSO i na tome smo dugo vremena institirali, a danas smo imali najduže, ozbiljne i teške razgovore po tom pitanju i postignut je određeni napredak - rekao je Vučić.

Prema njegovim rečima, prištinska delegacija pokušala je da spor oko energetike iskoristi da pokrene pitanje imovine, čemu se srpska strana protivi.


 - Mi u stvari nismo ragovarali o energetici, već o njihovom pokušaju da potezom pera preuzmu kompletnu imovinu, naročito kada je reč o trafo stanici Valač, o Gazivodama i kompletnom sistemu dalekovoda koji je vezan apsolutno za Kraljevo i nema veze sa kosovskim energetskim sistemom - dodao je Vučić.


Suština je, kako je rekao, bila u pitanjima imovine, a onda su "neki pokušali da nam drže politička predavanja kako smo i šta izgubili 90-ih godina i nisam siguran da je tu bilo napretka".

- Oni smatraju da je to najbolji način da reše pitanje imovine. Onda su neki počeli da nam drže i politička predavanja kako i šta smo izgubili devedesetih, tako da nisam siguran da je bilo tu velikog napretka.

Upitan za razgovore o telekomunikacijama, premijer je kazao da je cilj Srbije da omogući kosovskim Srbima da plaćaju iste tarife kao ranije i ne koriste pozivni broj.

- Telekomunikacije, ima napretka, ali uvek imamo slične probleme - rekao je premijer.

Razgovaralo se i o "Parku mira" u Kosovskoj Mitrovici i ponovo je bilo problema oko mosta.

- Albanci insistiraju, iako imaju dva mosta levo i desno od mitrovičkog mosta, da i to bude most sa punim saobraćajem za kamione i automobile. Mi insistiramo na ruralnom i prostornom planiranju i da to bude pešačka zona. Ne bismo nikome branili da dođe u Mitrovicu, kao što rekoh ima još dva mosta - rekao je Vučić.

On kaže da su po nekim pitanjima bliži dogovoru, dok su po nekim pitanjima i dalje daleko.

  - Mogu da kažem da smo danas nešto uradili i stavili do znanja jedni drugim sa čim se ne slažemo. Možemo da prihvatimo ono što nije protivno interesima našeg naroda i moramo da sagledamo celinu. Moramo da se borimo da dobijemo najbolja moguća rešenja a ne da kažemo narodu da smo nešto prihvatili samo zbog otvaranja pregovaračkih poglavlja -  rekao je premijer.

S obzirom na to da je nastavak pregovora najverovatniji narednog ponedeljka, Vučić je pomenuo da je dogovor da se detalji o Zajednici srpskih opština ne iznose, te da se on da će o tom pitanju ipak biti postignut dogovor.
 

- Nadam se da ćemo tu moći da postignemo dogovor. To ne zavisi samo od naše strane, treba još mnogo pitanja da bude rešeno.

Mogerini: Napredak u svim pitanjima
Napredak u pregovorima Beograda i Prištine postignut je u svim pitanjima o kojima se danas razgovaralo, saopštila je večeras visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Federika Mogerini. "U razgovorima smo se usresredili na preostala pitanja primene (sporazuma) u energetici, telekomunikacijama, uspostavljanju Zajednice srpskih opština na Kosovu i oko slobode kretanja na mostu u Mitrovici. Dobar napredak postignut je po svim pitanjima", navodi se u saopštenju.

Dodaje se da će timovi Beograda i Prištine nastaviti da rade na ovim pitanjima i dalje večeras, a sastanaka će biti i uskoro, u narednim danima, kako bi se došlo do konačnog dogovora.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP