Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Politika

PREMIJER POZIVA SVE DA SE MOBILIŠU ZA SPAS SRBIJE

VUČIĆ: Pomozite svi, i vi što me ne volite!

Autor: RTS | 30.12.2014 - 09:13:00h | Komentara: 23

Premijer Aleksandar Vučić izjavio je za RTS da bez podrške građana Vlada ne bi imala snage da sprovede velike reforme. Vlada radi odgovorno i marljivo, a ključna politička filozofija je podizanje ekonomije na zdrave noge, kaže Vučić.

I Japanci prepoznali Vučićev trud

Aleksandar Vučić | Foto: Dušan Milenković

Predsednik Vlade Srbije kaže da je zadovoljan radom Vlade, svojim timom i poziva druge ljude, čak i političke neistomišljenike, da daju svoj doprinos jer, kako kaže, imamo istorijsku šansu da nešto promenimo.
- Pozivam ljude koji drugačije misle pa i one koji lično mene ne mogu da podnesu, da nam se priključe, da od Srbije napravimo modernu i pristojnu zemlju - istakao je premijer u emisiji "Oko" na RTS-u.
Vučić navodi da je Vlada radila marljivo i posvećeno i da je pouzdan partner, što potvrđuje i pozitivna ocena MMF-a za srpski budžet za 2015. godinu.
- Ključno pitanje je zašto smo izabrali ovaj put. Da nismo, imali bismo iste rezultate kao u Grčkoj iako mislim da je Samaras bio odličan premijer jer je Grčku izveo na pravi put - navodi Vučić.
Premijer kaže da je najvažnije u Srbiji razviti preduzetnički duh, jer bez razvoja privatnog sektora nema ukupnog društvenog i državnog razvoja.
- Privatni sektor iziskuje da radite. Moramo da podstaknemo vredne ljude. Moramo da naučimo ljude da će država pomoći na različite način, da razgovaramo i sa bankama - navodi Vučić.

MUKE SA SPORTOM

Premijer Vučić kaže da je jedino rešenje za situaciju u srpskom sportu privatizacija, ali da on nema snage da se bori sa tim.

"To je moj problem i nemoćan sam da to rešim. Sam sam kada je to u pitanju, a njima ne sme niko ništa da kaže. Svi se plaše ko će da šta kaže. Pretpostavljam da se plaše navijača", ističe premijer.

Vučić kaže da je i za Zvezdu i za Partizan bilo ponuda, a da su za Partizan bili zainteresovani i nemački klubovi.

Govoreći o prodaji Železare, Vučić ističe da je to preduzeće kičma industrijske Srbije danas i da vredi više nego ono što možemo u poljoprivredi da uradimo i izvezemo.
Podseća da je kraj tendera za Železeru 5. ili 6. januar i da će se tek tada izvesnije znati šta će biti dalje.
- Lično sam održao 31 sastanak vezan za Železaru. Bliži se kraj i videćete brojne rezultate - kaže Vučić.
Prema njegovim rečima, ne organizuje se nikakvo slavlje, "ali ako to bude uspešno, nadam se da EU neće da nam pravi probleme" i dodaje da će u tom slučaju pozvati građane Srbije na slavlje.
Govoreći o hemijskom kompleksu, Vučić navodi da je sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom o tome razgovarao nekoliko puta, i da je blizu rešenja.
BEZ SMANJIVANJA PLATA I PENZIJA
Premijer ističe da plate i penzije u Srbiji više neće biti smanjivane i apeluje na građane da se strpe još dve godine, jer će tada moći da vide prve pozitivne rezultate.
Prema njegovim rečima, tada će građani moći da analiziraju šta su donele mere fiskalne konsolidacije koje Vlada sprovodi.
- Videćete na šta će Srbija ličiti za pet godina, a videćete i na šta će ličiti zemlje koje nisu imale hrabrosti da istrpe političke pritiske i kritike - ističe Vučić.
Govoreći o stranim investicijama, premijer je naglasio da nikada neće odustati da investitorima nudi subvencije kakve im niko neće ponuditi u zemljama regiona samo da bi investirali u Srbiju, iako ćemo, kako je rekao, tu imati problem sa EU.
Srbija jeste zemlja nedovoljno razvijenog kapitalizma u kojoj, nažalost, nije prihvaćena tržišna privreda u pravom smislu te reči.

SPOLJNA POLITIKA

Govoreći o ukrajinskoj krizi i mogućem ultimatumu Srbiji da uvede sankcije Rusiji, premijer navodi da danas niko ne razgovara jezikom ultimatuma.

- Svi znaju da je Srbija stub stabilnosti i da bi se tim činom porušio taj stub - naglašava Vučić.
Prema njegovim rečima, stabilnost je za Srbiju najvažnije pitanje, pa će zbog toga svi, kao i do sada, štititi interese Srbije.
- Od stranih diplomata niste čuli da sam fin i dobar kad drugačije pričaju, ni oni sa Istoka i ni sa Zapada. To je moj posao i ništa me drugo ne interesuje. Građani me za to skupo plaćaju - naglašava Vučić.
- Najveći strah nisu pretnje ukrajinskim scenarijom, one iz unutrašnje politike. Ne brine me to, uopšte. Brine me činjenica da ne možemo da utičemo na sukobe u Ukrajini, a veoma se plašim početka proleća i kraja zime i šta će se dalje zbivati - ističe premijer Vučić.
Premijer kaže da bi voleo da Nemačka, Francuska i Italija budu Srbiji ono što je Nemačka bila Hrvatskoj za ulazak u Evropsku uniju, "a pokušaćemo da to bude i Velika Britanija".
- Položaj Srbije je ojačan upravo zato što su te države veoma snažno branile interese Srbije i kada je trebalo da nam se uruče demarši o raznim pitanjima – jedna od tih zemalja je uvek stala uz Srbiju - poručuje Vučić.

Teški razgovori:  Vučić i Nikolić

Vučić i Nikolić | Foto: Dušan Milenković

PRIJATELJ NIKOLIĆ
Premijer Vučić ističe da ima dobre odnose sa predsednikom Srbije Tomislavom Nikolićem, kao i da, dok god je u Vladi, ministar spoljnih poslova Ivica Dačić ima njegovo poverenje.
Vučić navodi da su njegovi odnosi s Nikolićem dobri, da razgovaraju o svim problemima, da ne moraju uvek isto da misle, ali da su prijatelji i da ga veoma pogađaju kampanje koje se vode "protiv njega (Nikolića) i njegove porodice".
Na pitanje da li može da ga zaštiti od tih napada, Vučić pita kako to može da uradi kada je i njegovog brata "izubijala policija", a onda se "neki smeju i kažu gde mu je lična karta".
- Neka nas udaraju, mi smo tu da primamo udarce, naše je da brinemo o Srbiji - ističe Vučić i primećuje da se sada priča i o tome kako mu je brat bio u Mionici.
Kako kaže, nije brata postavio ni na kakvo visoko mesto niti je ikakav funkcioner, kao što je lider DS-a postavio svoju sestru u ambasadu u Italiji iako nije znala italijanski jezik.
Na pitanje o poverenju Ivici Dačiću, Vučić ističe da SNS ima lagodnu većinu u parlamentu i dodaje da dok je Ivica Dačić u Vladi – znači da uživa njegovo poverenje.
- Ako u Vladi ne bude – značiće da više ne uživa to poverenje - kaže Vučić.
Premijer Vučić najoštrije osuđuje napad na odbornika DS-a u Mionici tokom održavanja prevremenih lokalnih izbora i poručuje da to više nikada ne sme da se ponovi.
- Kao predsednik Vlade to neću dozvoliti i za to neko mora da odgovara. To nikada i nigde ne sme da se dogodi - kaže Vučić i dodaje da je zbog toga trebalo još juče oštrije reagovati.

NAPORAN RAD

- I Ruzvelt je jednom rekao da postoje uvek oni koji kritikuju, oni koji svuda nalaze manu, koji kažu da bi uvek uradili bolje od vas. Ali slava pripada onima koji greše, koji naprave mnogo grešaka, ali koji mnogo rade - podseća premijer.
Prema Vučićevim rečima, njegova lična satisfakcija je u odgovornosti, ozbiljnosti i radu i dodaje da ga praznici ne zanimaju.
- Mene zanima kakav rezultat možemo da ostavimo na kraju. Taj luteranski pristup – da ne tražite oproštaj za grehove i da se trudite i svojim radom pokažete šta možete da promenite - navodi Vučić.

DOBRA CENA ZA TELEKOM

Vučić je naveo da će uskoro biti raspisan tender za privatizacionog savetnika za prodaju Telekoma.

Očekuje da država dobije značajno veću cenu i to za 20 do 30 odsto više nego što je to bio slučaj kada je prethodno ponuđen na prodaju. 

Navodi da novac od prodaje Telekoma nije uračunat u budžet, i da će biti potrošen u dogovoru sa MMF-om.

Govoreći o kritikama za ekonomske reforme koje Vlada sprovodi, a koje dolaze unutar granica Srbije, premijer navodi da je to uvek tako jer "uvek oni koji su sa strane, poput MMF-a, imaju širu i bolju sliku onoga što se radi".

- Prema zvaničnim podacima, nezaposlenost je pala za 6,88 odsto, što je 54.581 čovek manje na birou - kaže premijer.

Predsednik Vlade napominje da i MMF traži da se reše pitanja preduzeća u restrukturiranju, kako bi ekonomiju podigli na zdrave noge i da je to "ključna filozofija srpske politike".

Poslednji komentari
  • nikola Vreme: 30.12.2014 10:03h

    kako?kada javna preduzeca i dalje drze monopol kao naprimer JKP Pogr.usluge Begrad.Ovaj tajkun( konsiljere) sto pokrade luku N.Sad dobio jos dve fotelje.Rascisti monopol Tajkuna i JKP u Bgd ,Notara, daj slobodu medija,sredi skolstvi i imaces podrsku.

  • marko Vreme: 30.12.2014 10:09h

    I 2012 si govorio da se strpimo još dve godine, a i pre pola godine je bilo još dve, verovatno ako opstaneš na vlasti, ne do Bog, i kroz deset godina, ukoliko neko preostane u živutu, biće još dve godine.Nije moguće da si ranije postao tako senilan ili misliš da je ovaj narod izgubio razum i pamet.

  • penzionerka Vreme: 30.12.2014 10:19h

    Nista mu ne verujem,a ovo sta rade sa penzionerima je necuveno.Najbogatiji nisu osetili nista,vidim da nam dragom Predsedniku nikad bolje nije bilo.Bahatost i onako obracanje ne prilici premijeru.Nismo mi stoka .

  • ana Vreme: 30.12.2014 10:44h

    Pomazu ti Toma i Dragica sta ces vise.

  • Nina R Vreme: 30.12.2014 10:48h

    Napredak Srbije ogleda se izmedju ostalog i u sposobnosti ostvarivanja dobrih odnosa sa sto vecim brojem zemalja i predstaviti nasu zemlju kao pogodnu za ulaganje potencijalnim investitorima.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP