Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Politika

SASTANAK

Vučić: Putin u Beogradu do kraja godine, večeras ugovor o Južnom toku (VIDEO)

Autor: Agencije | 08.07.2014 - 20:35:00h | Komentara: 1

Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas u Moskvi da će predsednik Rusije Vladimir Putin posetiti Beograd do kraja godine, što, kako je rekao, svedoči o dobrim odnosima dve zemlje. Aleksandar Vučić izjavio je da će Ugovor o Južnom toku biti potpisan večeras u Beogradu.

"Ugovor o Južnom toku će biti potpisan za pola sata. Potpisuju ga tri strane, Bajatović i kopredsednici", rekao je Vučić za Radio-televiziju Srbije.
Istakao je i da je Srbija medju poslednjim zemljama koja potpisuje taj ugovor, naglašivši da je izrazio zahvalnost ruskoj strani jer "mislim da imamo možda i nabolje uslove u odnosu na sve druge zemlje".

Vučić i Putin

Vučić i Putin

 Na pitanje kakvu reakciju očekuje u Briselu zbog potpisivanja ugovora, Vučić je odgovorio: "Normalnu".



Vučić je naglasio da do rešenja svih spornih momenata i do dogovora o Južnom toku ne bi dolo bez angažovanja, u dobroj volji, predsednika Rusije.
Kako je objasnio, Srbija nije mogla da uzme običan kredit za Južni tok, jer bi podigla visinu javnog duga i deficit, te je tražen subordinisani kredit.

To znači, objasnio je, da se taj kredit ne isplaćuje u novcu, već kroz dividende za tranzit gasa, a uz to je kamata sa prvobitnih osam odsto smanjena na 4,25 odsto: "Mi ćemo danas ili sutra potpisati Ugovor. Očekujem da bi pre kraja godine mogli da krenu radovi".

Prema njegovim rečima, 50 odsto građevinskih radova i 40 odsto drugih radova u okviru projekta gasovoda izvodiće srpske kompanije, tako da će srpske firme imati oko 350 miliona evra da rade i da, kako je primetio, naprave veliki posao.
Vučić je rekao da se srpska strana izborila da projektom rukovode dva kodirektora, srpski i ruski, i da sedište bude u Beogradu.

Vučić je kazao da je veoma zadovoljan rezultatima posete i srdačnošću domaćina, dodajući da je veoma zahvalan ruskoj strani za razumevanje za probleme u Srbiji.

Srpski premijer naveo je da je sa Putinom razgovarao o ekonomskoj, političkoj i svakoj drugoj saradnji dve drave.

- Putin je prihvatio moj poziv za posetu i veoma brzo, pre kraja godine, biće u Beogradu. To, čini mi se, dovoljno govori o međusobnom uvažavanju i saradnji koju Srbija ima sa Rusijom - primetio je predsednik srpske vlade.
On je ocenio da su rezultati razgovora s ruskim državnim vrhom dobri za Srbiju i njene građane.
Putin je na početku sastanka potvrdio da Rusija namerava da ojača odnose sa Srbijom, pre svega u ekonomsko-trgovinskoj sferi.
Vučić je, na ruskom jeziku, zahvalio Putinu na podršci i saradnji Rusije sa našom zemljom i izrazio očekivanje da će ključno pitanje - ugovor o Južnom toku - biti realizovano posle njihovog današnjeg susreta.
- Nadam se da smo završili najvažniji ugovor oko Južnog toka - kazao je Vučić.

Putin je rekao da Moskva ne samo da pažljivo prati šta se događa u Srbiji, već i pokušava da učestvuje u razvoju trgovinsko- ekonomskih odnosa.

- Imamo dobre projekte ali i još velikih mogućnosti - kazao je Putin.  
Poslednji komentari
  • brat zex Vreme: 09.07.2014 06:25h

    Svaka cast, dobre vesti uvek prijaju.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP