Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Politika

ČEKA SE MAJ

Vučić rekonstruiše Vladu krajem aprila, SPS prelazi u opoziciju?

Autor: Novosti | 14.01.2015 - 08:09:00h | Komentara: 9

Premijer Aleksandar Vučić sprema se za opsežnu rekonstrukciju Vlade krajem aprila, a postoje izgledi da njegov kabinet u maj zakorači bez socijalista! - saznaju "Novosti".

Vučić za Božić ceo dan radio udarnički

Aleksandar Vučić  | Foto: RAS Đorđe Kojadinović

Kako prenose naši izvori, Vučić ozbiljno razmatra da se najavljeno "veliko spremanje" u Nemanjinoj 11 ne završi samo personalnim promenama, koje su izvesne, nego i prekompozicijom političkih snaga u koaliciji.

A kako sada stvari stoje, izlaznim vratima su najbliži Dačić i njegovi partijski drugovi. Prema informacijama dobro obaveštenih izvora "Novosti", to bi bila najznačajnija promena u Vučićevom kabinetu, a premijer je odlučan da osnaži svoj tim uoči krupnih izazova koji očekuju državu - od Kosova, sprovođenja reformi, pa do konsolidacije domaće ekonomije.

Razlog za ovakav krupan potez moglo bi da bude i uverenje vrha SNS da njihov lider nije imao iskrenu podršku SPS za krupne promene u društvu, a Dačiću se, kako čujemo, zamera i što je često ostavljao Vučića na vetrometini. Pogotovo kada je Zapad premijera uzimao na zub.

Ipak, velika nepoznanica je koja stranka iz opozicije bi zauzela mesto SPS u izvršnoj vlasti, a vrlo lako može da se desi i da naprednjaci sami nastave mandat Vlade koja baš krajem aprila slavi prvu godišnjicu od polaganja zakletve.

Ivice,  uzmi sve  što ti premijer  pruža:  Dačić i Vučić

Dačić i Vučić | Foto: Oliver Bunić

 
PREMIJER NAJAVIO POVLAČENjE?


Visoki funkcioneri naprednjaka strahuju čak i da bi njihov lider mogao da se povuče sa čela Vlade! Sagovornik iz vrha SNS-a preneo nam je da je to na direktan način Vučić saopštio i EU. Podsetimo, premijer je u odgovoru Maji Kocijančić poručio da on ne želi da bude lutka na povocu EU i da je spreman i da im se "skloni sa puta", jer ima mnogo onih koji "čekaju da ulogu potrčka i poslušnika istog sekunda preuzmu."

Kao moguća zamena za SPS pominjala se SDS Borisa Tadića, ali je ta opcija za sada "na ledu" bez obzira na to što se bivši predsednik diskretno Vučiću preporučivao za partnera. Njegov transfer u vladu otežava i to što Tadić nije propuštao priliku da se pridruži zapadnim silama, kada god je nastajao šum između njih i premijera.

Poslednji slučaj je njegova izjava da je Vučićeva reakcija "preterana" kada je reč o premijerovom poslednjem sukobu sa administracijom iz Brisela. Takođe, Tadić je nedavno kazao i da bi se, za razliku od aktuelne vlasti, ogradio od Šešeljevih izjava upućenih Hrvatima.

Da nešto ne štima u savezu i da su mogući lomovi, nagovestio je i potpredsednik SNS Nebojša Stefanović, koji je prozvao socijaliste da nisu branili premijera koji je bio meta kritika portparolke EU Maje Kocijančić.

- Više puta sam upozoravao premijera na to da će u borbama ostajati sam, bez podrške koalicionog partnera. I tokom odbrane budžeta, reformske poteze Vlade zastupali su samo članovi koalicije oko SNS, dok su ministri iz SPS ostali po strani - smatra Stefanović, koji je i pre formiranja Vlade bio protiv ulaska SPS u vladajuću koaliciju.

O novim potresima u Nemanjinoj socijalisti u ponedeljak nisu hteli da se izjašnjavaju, niti su želeli javno da komentarišu optužbe Stefanovića na njihov račun.

Politički analitičar Đorđe Vukadinović objašnjava za "Novosti" da postoje ozbiljne razlike u koaliciji i da nesuglasice izbijaju na površinu - nekada kao varnice a nekada kao erupcija lave.

Uprkos demantijima koji češće stižu od SPS-a, nego SNS-a, jasno je da koalicione ljubavi nema. Ali, svi dosadašnji sukobi su pokazali da, ipak, nema kraja saradnje, jer se ona zasniva na ličnom odnosu Vučića i Dačića. Tek kada se on naruši, koalicija će prestati da postoji - objašnjava Vukadinović

Druga teorija je, smatra Vukadinović, da Vučić ocenjuje da je bolje da Dačića ima kao partnera, nego kao protivnika, dok lider socijalista veruje da mu je lakše da povremeno bude šikaniran u vlasti nego opozicija na ulici, i pod nekim istragama.

Vukadinović dodaje da teorijski gledano ima smisla da se koalicioni partneri međusobno štite, ali podseća da ni naprednjaci nisu branili Dačića kada je on bio premijer.

Vlada Srbije / Foto: Aleksandar Dimitrijević

Vlada Srbije / Foto: Aleksandar Dimitrijević

Dačić: Rekonstrukcija Vlade zavisi od premijera

Potpredsednik vlade i šef diplomatije Ivica Dačić izjavio je sinoć da od premijera Aleksandra Vučića zavisi da li će biti obavljena rekonstrukcija Vlade.


Dačić je u intervjuu televiziji N1, upitan o najavljenoj rekonstrukciji Vlade, odgovorio da će to zavisiti od procene premijera, kakvo je "prolazno vreme" pojedinih ministara.


On je naglasio da nije na njemu da odlučuje da li će u eventualnoj rekonstruisanoj Vladi biti i bivši predsednik Srbije Boris Tadić, ali da neće imati problem da sa Tadićem saradjuje ukoliko udje u Vladu ili ukoliko i van Vlade bude obavljao neki posao za državu i gradjane.


Dačić je rekao da ne zna da li će 2017. biti kandidat za predsednika Srbije.
On je medjutim, naglasio da je siguran da će njegova Socijalistička partija Srbije imati kandidata. Osim, kako je pojasnio, ukoliko se ne dogovori o zajedničkom kandidatu sa Srpskom naprednom strankom.

KAKO SU SEVALE VARNICE

* POSLANIK Aleksandar Jovičić nazvao je Dačića i člana GO SPS Branka Ružića okorelim kriminalcima

* POTPREDSEDNICA Vlade Zorana Mihajlović poručila je direktoru "Srbijagasa" Dušanu Bajatoviću da ne radi dobro, a on je nju provocirao pitanjima kada će biti završen Žeželjev most

* MINISTAR policije Nebojša Stefanović je odmah posle izbora bio protiv koalicije sa SPS

* RUŽIĆ je prozivao vlast zbog ukidanja emisije "Utisak nedelje"

* MINISTARKA Jadranka Joksimović je poručila da Dačić odstupa od državne politike zbog izjave o podeli Kosova.

Poslednji komentari
  • slobodan Vreme: 14.01.2015 09:42h

    Pitanje dali ce docekati maj na vlasti?Smanjenje plata i penzija dolaze mu glave......

  • Nebojsa KL Vreme: 14.01.2015 16:02h

    bilo je i vreme...ionako nista ne doprinose radu vlade i borbi za dobrobit Srbije!

  • Mila NS Vreme: 14.01.2015 16:04h

    Imam poverenja u Vucica da ce uraditi ono sto je najbolje za Srbiju....Ako misli da cemo popraviti stanje u zemlji bez dotcnih onda neka tako i bude,ja se slazem!

  • ZuziZu Vreme: 14.01.2015 16:33h

    Iskreno govoreći, socijalisti opstaju na političkoj sceni Srbije samo zahvaljujući penzionerima i nostalgičarima za vremenom komunizma. Iskompromitovani su kao stranka odavno, ali vešto menjaju pravac kako im odgovara. Da je poput svojih demokratskih prethodnika, Vučić bi automatski postavio članove svoje stranke na sve bitne funkcije, međutim, on je objektivno pružio šansu svima, pa i socijalistima, u onim oblastima za koje je smatrao da mogu kvalitetno vršiti svoju dužnost, zahvaljujući, pre svega, iskustvu koje poseduju, e sad, kako su se oni na dodeljenim pozicijama pokazali, to se vidi, sasvim sam sigurna da će premijer racionalno i po pravdi i zasluzi rekonstruisati Vladu Srbije, prvenstveno braneći interese građana naše zemlje.

  • slobodan Vreme: 15.01.2015 18:07h

    PRVO vucic TREBA sebe da REKONSTRUISE....da podnese vostavku odmah....oipustosio je zaposlene i PENZIONERE...to mu se ne moze oiprostoti annece ni USTAVNI SUD..,steceno pravo moglo je samo biti rekonstruisano referendumomn a ne vkadom ...ili pojedincima...ZALOSNO!

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP