Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Politika

ODLUČAN

Vučić: Sporazum sprečava stvaranje velike Albanije, ne jurišajmo više u poraze!

Autor: Tanjug | 12.05.2013 - 21:42:00h | Komentara: 3

Prvi potpredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić poručio je večeras da Srbija ne sme više da juriša u poraze, da srpski narod na Kosovu ima jednu vladu i jednu državu i da je to odgovor svima koji bi da Sitnica, Lab i Ibar ponovo teku mutne i krvave.

Obraćajući se odbornicima četiri opštine sa severa Kosova vicepremijer je rekao da je briselski sporazum najpametniji način da se spreči stvaranje velike Albanije, da je garant sprovođenja sporazuma Evropska unija, te ponovio da Srbija nije i neće priznati nezavisnost Kosova.

Aleksandar Vučić: Zajedno kroz muke sporazuma

Aleksandar Vučić: Zajedno kroz muke sporazuma | Foto: Oliver Bunić

"Mogao bih da navedem mnogo razloga protiv sporazuma, ali postoji jedan važan i veliki razlog za sporazum, a to je da je jedini način da Srbija opstane, da postoji i da ostanemo ujedinjeni u rešavanju pitanja naše budućnosti", kazao je Vučić nakon sastanka u Kosovskoj Mitrovici.

Naš narod na KiM ne sme da dozvoli više ni jedan jedini poraz, kazao je Vučić i dodao da taj narod ima jednu vladu i jednu državu.

"Biće izbori, biće prilike da možda promenite, biće prilike da možda izaberete nekog boljeg, ali plašim se da u Beogradu nemate nikog više, niti nekog ko vas više voli i poštuje i vodi računa o vama", rekao je Vučić odbornicima u Kosovskoj Mitrovici.

Naveo je da moramo da shvatimo da više nikada nećemo pobediti i da neće više biti ostvareni naši maksimalistički ciljevi, ali da isto tako neće više biti ostvareni ni maksimalistički ciljevi Albanaca.

"Nikada, zato su i oni nezadovoljni i zato su i oni koji su ih podržavali, nezadovoljni", kazao je Vučić poručivši odbornicima da nema šta da im zameri, te da mu je drago što je od njih mogao da čuje šta misle, jer će moći da im kaže o čemu će vlada da vodi računa u vezi sa impalementacijom.

Na pitanje odbornika o obrazovanju Vučić je kazao da će ti planovi i programi biti srpski i da će "naša deca učiti o Karađorđu i Milošu".

"To će biti finasirano iz Beograda, i to će biti transparentno", istakao je Vučić i dodao da su albanski zahtevi bili da taj novac ide preko kosovske centralne banke, alia da je naš tim to odbio i rekao da će ići preko neke komercijalne banke.

Govoreći o diplomama, on je ponovio da će na njima biti pečati onih koji student završi, odnosno ako završi neki fakultet Beogradskog univerziteta biće njegov, ili ako završi Prištinskog koji je izmešten u Kosovskoj Mitrovici imati pečat tog univerziteta.

"Kao garant sporazuma, pitali ste ko će biti, to će biti EU, ako do sprovođenja sporazuma dođe", kazao je Vučić i dodao da nema druge odbrane Kosova i Metohije i Srba u pokrajini osim one u koju su uključeni Srbija, Moskva, Brisel i Vašington.

Srbja nije i neće priznati nezavisnost Kosova ni posredno ni neposredno, istakao je prvi potpredsednik Vlade Srbije i pozvao odbornike da razmisle koje su posledice neprihvatanja briselskog sporazuma.

Vučić: Kosovo je briga cele Srbije

Vučić: Kosovo je briga cele Srbije | Foto: Oliver Bunić

"Ne verujem da smo kao nacija podeljeni na Srbe kojima je KiM glavna briga i one kojima je poslednja briga. Nema razlike među nama kada je u pitanju značaj srpskih interesa, vašeg opstanka i budućnosti,"- rekao je Vučić.
Neću vas lagati neće biti lako, poručio je Vučić dodajući da večeras od odbornika osim iskaza rodoljublja nije čuo mnogo realnosti. Uvek je bolje pregovarati sa bilo kim. Pregovarati sa Albancima nego ratovati, kazao je on.
Na primedbu odbornika da briselski sporazum nije u skladu sa zakonima i Ustavom, Vučić je rekao da će o tome ocenu da da Ustavni sud Srbije i da će svaka odluku tog suda biti poštovana.

"Bolje od ovoga Srbija nije mogla. Naša zemlja je iscrpljena, ekonomski razorena, deca odlaze u inostranstvo iz svakog dela Srbije, svake godine gubimo po jedan grad, jedan sever Kosova. Ovo je prilika da jednostavno postanemo samo isti kao i svi drugi, da imamo jednaku šansu da budemo pristojna zemlja,"- rekao je Vučić.

On je istakao da ni jednu odluku srpski državni vrh nije doneo pod pritiskom datuma i da je njihov kriterijum jaka Srbija, ekonomski snažna, demokratski ustrojena, sa prijateljima u svetu i vojno osposobljena što je garant i vaše bezbednosti i opstanka.

Ako Srbija danas odbije da udje u budućnost mora biti svesna da niko tu budućnost neće doneti ni pokloniti, rekao je Vučić naglasivši da nema unapred nesrećnih naroda ima samo naroda koji shvataju vreme u kojem žive i obaveze koje treba da preduzmu.
Poslednji komentari
  • Slobodan P Vreme: 13.05.2013 08:58h

    Ko je Srbin I Srpskoga roda, a vera mu u Brisel sve manja, neka znade da olako nosi voda, što je slamka samotna I tanja. Ko srbuje iz svog kabineta, o Kosovu priča prazne price, nek se seti svog vremena sveta, srce se čuva, njemu se ne kliče. Ako Vučić novu nadu daje, istinu nam govoriu u lice, nada mora da živi I traje, dosta nam je vase ogre mice. Kada gubiš sve što beše tvoje, kad se daviš u živome blatu, ne smeš uezt nadu dece svoje, za reč Srpsku na Kosovu datu. Danas vrati deo svog gubitka, jednog dana vratiće se sve, uzmi deo iz Briselskog svitka, jedna je Srbija, ne postoje dve.

  • darko sd Vreme: 13.05.2013 18:37h

    Ustav je prekrsen i tacka .Dole Vlada .

  • mika Vreme: 14.05.2013 13:50h

    vučić je učinuo sve što se miglo učiniti za srbe na kosovu. bolje im je da budu zahvalai, jel tokom predhodnih godina nisu imali apsolutno nikakvu podrušku vlade...vlada ide pravim putem, neka samo istraju na tome...

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP