Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Politika

PREMIJER O PRITISCIMA KOJE TRPI SRBIJA

Vučić: Spreman sam da pognem glavu u Srebrenici

Autor: Alo.rs | 19.06.2015 - 13:03:00h | Komentara: 8

Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je spreman da oda počast nevinim srebreničkim žrtvama, kako bi 99 odsto Srba koji nisu počinili zločin mogli da idu uspravne glave. Rezoluciju o Srebrenici nećemo podržati.

Aleksandar Vučić

Aleksandar Vučić | Foto: Tanjug/Marko Đoković

Premijer Srbije Aleksandra Vučića održao je konferenciju za štampu  na kojoj je objasnio u kakvoj je teškoj političkoj situaciji zemlja.

- Od najtežih poplava i teških sukoba u Ukrajini, do sve većih problema na

Balkanu, naši zadaci se usložavaju - rekao je Vučić i dodao da smo pored svega uspeli u ekonomskim reformama, a da je naš deficit 17,6  milijardi dinara.

- Svi ekonomski uspesi koje nam priznaje ceo svet, a to ćete moći da pitate i Angelu Merkel, da bi bili nastavljeni, potrebna je stabilnost u celom regionu - rekao je Vučić i dodao da se stvari komplikuju.

- Kada u obzir uzmemo hapšenja Orića i Haradinaja izgleda čudno kako se to sve zbiva pred nastavak razgovora sa kosovskom stranom i pred obeležavanje Srebrenice - kaže Vučić i ukazuje da nam susedi ne olakšavaju i podsetio na ideju Mađara da dignu žičani zid prema Srbiji.

- Kada se skupi na desetine ovakvih problema pitanje je da li možemo da se izborimo sa njima. Odgovor je - možemo - rekao je Vučić.

Haradinaj

Poternica za Haradinajem je raspisana zbog zločina kada je napadnuta romska kolona 2004. godine - odgovorio je premijer na pitanje slovenačkih novinara.

- Naš cilj i zadatak je 23. juni, jer će tada biti sve oči uprte u nas, jer tada nastavljamo pregovore sa Prištinom. Ali, za tango je potrebno dvoje. Ne znam da li ćemo postići dogovor, ali biće to dežak dan, a nadam se da ćemo se vratiti sa dobrim rezultatima - rekao je on i podsetio da nam od toga zavisi otvaranje poglavlja u pregovorima sa EU ali i finansijski prosperitet.

- Tako dolazimo do Srebrenice. Zamoliću Bošnjake da me posebno saslušaju. Ovo je platforma koja je dogovorena u Vladi Srbije, ali i sa predsednikom Srbije Tomislavom Nikolićem- objasnio je Vučić.

- U Srebrenici se dogodio težak, jeziv zločin i Srbi kao narod koji je mnogo, najviše stradao, da bi pokazao svoju veličinu, mora da pokaže da poštuje tuđu patnju i bol. Zato mi moramo više nego bilo ko da razumemo tuđu bol, i to ne zato što nam to kažu stranci. Mi moramo više da pokažemo da poštujemo muke, patnju, bol. Ako hoćete da razumemo mržnju mnogih Bošnjaka prema nama, moramo to da uradimo - rekao je Vučić.

Ne tražimo veta od Rusa

Vlada Srbije nije donela oduku da od Ruske Federacije traži d auloži pravo veta u UN na donošenje rezolucije o Srebrenici.

- Često smo bili na različitim stranama mi i Bošnjaci. Nekada su jedni stradali više, nekada drugi. Hoćemo li da se prebrojavamo pa da opet ulazimo u ratove? Dokle ćemo da se mrzimo? - pitao je  Vučić.

- To je veliki i strašan zločin i zato smatram da je trebalo da se radi na pomirenju. Rezolucije sa strane nisu donele pomirenje, naprotiv. Zato srpska Vlada ne može da podrži Rezoluciju koja je predložena. Spreman sam da pognem i sagnem svoju glavu da pokažem kakav odnos imamo prema nevinim srebreničkim žrtvima da bi 99,9 odsto Srba, koji nisu počinili taj zločin, moglo da ide uspravne glave. Spreman sam da odam počast muslimanskim i bošnjačkim žrtvama u Srebrenici - rekao je Vučić.

Usvajanje rezolucije imalo bi velike pravne i političke posledice po Srbiju, rekao je Vučić.

Premijer Srbije nije mogao da precizira da li će ići u Srebrenicu. On je naveo da to zavisi od domaćina, a za sada oprečne informacije dolaze iz BiH.

- Ja sam ovim izrazio svoju spremnost da odem tamo i pognem glavu, a od njih i njihove procene zavisi da li tamo treba i da dođem - rekao je Vučić.

Govoreći o hapšenju Haradinaja Vučić je, odgovarajući na pitanje novinara sa Kosova, rekao da mu je to hapšenje neobično jer se dogodilo neposredno pred nastavak pregovora sa Pritinom, dok je Haradinaj godinama pre toga nesmetano putovao, a da niko nije aktivirao poternicu i uhapsio ga.

Što se tiče hapšenja Orića, Vučić je izjavio da Srbija ne može da odustane od gonjenja čoveka koji je stravične zločine počinio nad Srbima, a potom je pročitao svedočenja ljudi koji su stradali od njegove ruke.

Na pitanje šta bi moglo da zapne na pregovorima u Briselu, premijer je odgovorio da su sve četiri tačke o kojima će biti reči vrlo teške.

- Srbija poštuje integritet i suverenitet BiH. Od odnosa Srba i Bošnjaka zavisi stabilnost regiona. Međutim, mi volimo RS i to ne krijemo. Politika Vlade Srbije je politika mira i stabilnosti, za nas i druge narode. To nije politika dodvoravanja, i niko ne može u tom smislu da na mene vrši pritisak - odgovorio je Vučić na pitanje da li očekuje pritisak Angele Merkel da se distancira od RS.

- Ukoliko Grčka bankrotira, Srbija će imati velike probleme. Stručni timovi će time da se bave od ponedeljka, a tome ću se posvetiti i ja - rekao je premijer osvrćući se na probleme koji su nastali sa grčkim dugom.

Vučić je izjavio i da očekuje povećanje plata i penzija, s obzirom da smo u prvih šest meseci uštedeli 77 milijardi dinara, kao i da će razgovori sa MMF-om o tome biti nastavljeni u avgustu.


- Naša ušteda na šestomesečnom nivou je u odnosu na ono što je bio plan 77 milijardi dinara ili 630 miliona evra. Naša povećanja koja bi išla bila bi u visini 120 ili 130 miliona evra i za to fiskalni prostor, ukoliko se ne vara, sa lakoćom imamo i pritome toliki fisalni prihod tek očekujemo od akciza za struju. Tako da imamo veoma širok fiskalni prostor - rekao je Vučić.


On je kazao da je posao Fisklanog saveta da uvek budu strogi i da kažu kako su nezadovolji.

- Imamo do sada najveću razliku u bruto domaćem PDV-u u junu, 2,5 milijardi nam je veći bruto domaći PDV u odnosu na jun 2014 - rekao je premijer dodajući da očekuje pozitivan rast već u ovoj godini uprkos merama fiskalne konsolidacije.


Kako kaže, vlada će u avgustu da krene u razgovore sa MMF-om tako da ne ugrozimo sporazum s tom međunarodnom finansijskom institucijom.


- Ali smatramo i da bi nam i povećanje potrošnje i veća nada i zadovoljstvo naših građana značilo u ekonomskim reformama - istakao je Vučić.

Poslednji komentari
  • dr Vreme: 19.06.2015 13:28h

    Da si kojim slučajem opozicija a da to radi Tadić ili neko drugi, ne bi od vas i vašeg kukanja mogli da živimo. Zar misliš gosp. Vučiću da je ono što si ti ili neko u tvoje ime smislio ispravno. Ja verujem da nije, mnogo su oni srba pobili i ni trunka kajanja ni bošnjaka ni međunarodne zajednice nema.

  • 5ar Vreme: 19.06.2015 13:50h

    Nema potrebe! Naprotiv.

  • MIODRAG Vreme: 19.06.2015 14:19h

    Odobravam Vucicev stav o ylocinu Orica i potrebe dab mu nas sud sudi.Politicki i dryavnicki je prihvatljivo iyrayiti postovanje prema nevinim yrtvama Bosnjaka i osuda onih koji su uradili od strane nasih snaga.Reyolucija UN ako je ne promene odbaciti.Bliyi su nam komsije koji yive u nasem okruyenju nego svi ovi stranc koji se navodno brinu ya nas.

  • branko1 Vreme: 19.06.2015 17:17h

    Čekao sam da se ogradiš Vučiću od termina "genocide",ali to ne čuh.Što bi ti,zašto I u ime kojih Srba poginjao glavu.Bilo je zločina,obosttranih svaki rat ih donosi,treba ih osuditi najžešće,ali zašto pognuti glavu I trpeti uvrede I napade za ono što Srbija nije uradila.Uradila je grupa zlikovaca,huligana,besprizornih I biće strogo kažnjeni,ali ne damo da konsekvence snosi cela Srbija.Zato,ako je pomen svih nevino stradalih idi,ako je ucena I njihov "genocide"koji oni naturaju NE.Žao mi je svakog čoveka,žene,starca,deteta nevino stradalog,ali ne igram kako drugi sviraju Vučiću.Snishodljivost,ljigavost,i pljvanje po sebi ne donosi pomirenje,nego dostojanstvo I iskrenost

  • dusan Vreme: 19.06.2015 17:47h

    gospodo draga zahvaljujem na obavestenju jako ste profesionalni za razliku od drugih stanpanih medija , samo mi nije jasno sta u mom tekstu nije u skladu sa pravilima mislim da sam izneo cistu istinu steta sto niste objavili komentar ali vi ste u prednosti i na vama je da ga pustite ili blokirate .veliki pozdrav od mene .

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP