Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Politika

INTERVJU ZA CNN

Vučić: Srbija je faktor stabilnosti na Balkanu!

Autor: Tanjug | 04.08.2014 - 23:15:00h | Komentara: 0

Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je večeras za CNN da je Srbija faktor stabilnosti i da će to i ostati, što je odlična vest za ceo svet, da Srbija jeste na putu ka Evropskoj uniji, ali ne namećemo sankcije Rusiji, što znači da moramo da štitimo našu ekonomsku i političku budućnost.

U najavi uključenja Vučića u emisiji poznate novinarke Kristijane Amanpur, navodi se da je Veliki rat bio rat koji je trebalo da stavi tačku na sve ratne situacije u svetu, ali da stotinu godina kasnije tenzije u Evropi ponovo rastu, posebno izmedju Rusije i Zapada, i da je jedna zemlja koja je bliska stranama Srbija - "Saveznik Kremlja koji čeka da se pridruži EU".

Aleksandar Vučić

Aleksandar Vučić | Foto: FoNet

 "Zapravo, imamo svoj politički stav koji nije neutralnost. Mi poštujemo i podravamo teritorijalni integritet i suverenitet Ukrajine, uključujući Krim kao sastavni deo te države. Ali u pravu ste, mi nismo nametnuli nikakve sankcije Rusiji, zbog mnogih političkih, ekonomskih, istorijskih i drugih razloga. Danas je Srbija veoma vaan faktor stabilnosti u regionu i nadamo se da ćemo uspeti da zadrimo stabilnost u Srbiji i da ćemo imati dovoljno šansi da se postaramo za naš ekonomski razvoj", rekao je Vuvčić.

Na konstataciju da je ekonomski razvoj izuzetno značajan za Evropsku uniju, a da je Srbija istovremeno ekonomski veoma bliska i Rusiji, posebno zbog izgradnje Južnog toka, pitanje za premijera Vučića je bilo koliko će to biti teško i za razgovore o ulasku u Evropsku uniju, na šta je Vučić rekao da smo razgovarali sa našim evropskim prijateljima.
"Kao što znate imao sam priliku da razgovaram sa kancelarkom Merkel, premijerom Francuske Manuelom Valsom, a o ovim pitanjima diskutovali smo i sa Manuelom Barozom i komesarom Štefanom Fileom. Naravno, imamo interese o kojima treba da se staramo, moramo da vodimo računa o našim građanima", naveo je predsednik srpske vlade.
On je podvukao da istovremeno moramo da harmonizujemo naš pravni sistem sa pravnim sistemom Evropske unije.
"Činimo sve da bismo usvojili sve deklaracije i rezolucije koje je Evropska unija već usvojila. Ima malih razlika u mišljenju, ne kada je u pitanju Ukrajina, već kada je u pitanju nametanje sankcija Rusiji. Nadam se da će ljudi u Evropi shvatiti specifičnu situaciju u kojoj se Srbija danas nalazi, posebno zbog te potrebe koju sam na početku naglasio, da mi moramo da budemo stabilni u budućnosti", kazao je Vučić.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP