Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Politika

PREMIJER RAZGOVARAO SA SUZAN RAJS

Vučić: Srbija može da računa na podršku SAD

Autor: I. N. /Tanjug | 03.06.2015 - 19:32:00h | Komentara: 1

Premijer Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas u Beloj kući sa savetnicom predsednika SAD za nacionalnu bezbednost Suzan Rajs, a posle sastanka je poručio da Srbija može da računa na podršku Sjedinjenih Država.

Aleksandar Vučić

Aleksandar Vučić | Foto: Oliver Bunić

- Imali smo dobar, rekao bih veoma koristan i ozbiljan razgovor o budućnosti Srbije i njenom evropskom putu i gospođa Rajs je izrazila veoma visoko mišljenje o našim političkim reformama. Srbija će moći da računa na podršku SAD. Kada imate podršku Amerike, onda mnoge stvari budu neuporedivo lakše, rekao je premijer Vučić za RTS.

Premijer kaže da će SAD pružiti podršku Srbiji i u evropskim integracijama.

- Mislim da će signal iz Vašingtona Evropskoj uniji, biti signal za otvaranje prvih poglavlja. Suzan je na našem razgovoru nedvosmisleno potvrdila podršku Srbiji na evropskom putu, dodao je Vučić.

Vučić se nakon sastanka sa Rajsovom oglasio i na Tviteru.

Premijer je rekao da je savetnici američkog predsednika za nacionalnu bezbednost Suzan Rajs preneo da je očuvanje mira i pune stabilnost u regionu prioriterni zadatak Srbije i naglasio da je to "ono što SAD i te kako podražavaju".
Vučić je u obraćanju novinarima nakon razgovora sa Rajsovom istakao da se razgovaralo i odnosima koje Srbija ima u regionu, sa Albanijom, BiH, Hrvatskom, Republikom Srpskom i naveo da je govorio i o posetama Sarajevu i Tirani i njihovim rezultatima.


- Istakao sam čvrstu opredeljenost Srbije da utiče na očuvanje mira i stabilnosti u regionu potpuno uveren da je to jedini put napred za sve zemlje zapadnog Balkana, rekao je premijer Srbije.


Kako je rekao, u narednih godinu dana biće velikih izazova za sve zemlje Zapadnog Balkana i zbog teške ekonomske situacije i brojnih političkih problema sa kojima će svi u regionu da se suočavaju.


Biće, kako je rekao, mnogo važnih datuma iz savremene istorije koji se obeležavaju "bilo da tugujemo, bilo da se neki raduju" i kao primer naveo akciju Oluja što Srbi, kako je naveo, ne mogu da prihvate kao radostan događaj.
- Ali u svemu tome moramo da sačuvamo mir i punu stabilnost i to je prioritetni zadatak Srbije i to je ono što SAD i te kako podržavaju, ocenio je Vučić.


On je precizirao da je izneo "nedvosmilen stav Srbije" a to je poštovanje teritorijalnog integriteta i suvereniteta BiH i očuvanje Republike Srpske kao entiteta u okviru BiH.


- Mislim da to je jedini put kojim možemo da sačuvamo punu stabilnost i u Srpskoj i u BiH. I to je dobro za sve na zapadnom Balkanu i takvu politiku će Srbija nastaviti da vodi, naglasio je sprski premijer.


Na pitanje da li se razgovaralo i o Makedoniji Vučić je rekao da je i to bila tema, i da je istakao da je veoma zadovoljan i ponosan "na činjenicu da Srbija ni na koji način nije uticala na stvaranje ili produbljivanje krize u Makedoniji". On je dodao da Srbija Makedoniju smatra prijateljskim susedom i da će uvek imati takav odnos te da ni na koji način ne želi da se meša u unutrašnje stvari Makedonije.
- Mislim da je to jedan fer, korektan i veoma pošten pristup, zaključio je Vučić.

Premijer boravi u višednevnoj poseti SAD u okviru koje je juče razgovarao sa predstavnicima velikih američkih kompanija kao što su Dženeral Ilektrik, Majkrosoft, Friport i druge.


Premijer Srbije će imati i političke razgovore sa američkim zvaničnicima, a posetiće i Univerzitet Džons Hopkins, gde će imati izlaganje.

Poslednji komentari
  • Dr Iggyy Vreme: 03.06.2015 21:56h

    Imaćemo podršku kao i do sada, ali ne pominjite 1999. godinu. Dobro bi bilo da Vučić bude obazriv!

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP