Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Politika

NESLAGANJA NA RELACIJI PREMIJER PREDSEDNIK

Vučić: Srbija podržava integritet BiH

Autor: Danas | 24.06.2014 - 08:52:00h | Komentara: 1

Vlada Srbije na najjasniji način sprovodi politiku podrške i poštovanja integriteta i teritorijalnog suvereniteta Bosne i Hercegovine, i tu nema nikakve promene ni odstupanja, rekao je za Danas premijer Srbije Aleksandar Vučić, komentarišući izjavu predsednika Republike Tomislava Nikolića da „BiH teško može da opstane“.

Aleksandar Vučić i Tomislav Nikolić / Foto: Oliver Bunić

Aleksandar Vučić i Tomislav Nikolić / Foto: Oliver Bunić

Na pitanje našeg lista da li su izjave predsednika Nikolića o BiH i poruke koje šalje u suprotnosti sa politikom koju zastupa Vlada, odnosno on kao premijer, Vučić je rekao: „Ja sam govorio ono što je politika Vlade Srbije i to je ono što Vlada i sprovodi“ .
„Vlada Srbije nije menjala politiku prema Bosni i Hercegovini. Ono što sam ja govorio u vezi sa očuvanjem teritorijalnog integriteta i suvereniteta BiH je jasna politika Vlade, a to je, ponavljam, podrška i poštovanje teritorijalnog integriteta BiH, uz, razume se, očuvanje entitetske posebnosti Republike Srpske unutar BiH. To je politika Vlade Srbije i ona je potpuno jasna i precizna“, kategoričan je premijer Vučić u izjavi za Danas.
„Sigurno je da je izjava predsednika Tomislava Nikolića još jedno u nizu odstupanja od spoljne politike Vlade Srbije. Nesumnjivo je reč o iskakanju, koje ide nasuprot Vlade i samog premijera Aleksandra Vučića, koji je, kao što je poznato, prvu posetu nakon preuzimanja premijerske funkcije ostvario u Sarajevu. To dokazuje da se jaz između predsednika i premijera sve više povećava i zaoštrava“, istakao je za Danas Vatroslav Vekarić, spoljnopolitički analitičar.
Na pitanje kako komentariše spekulacije da su ovakvi suprotni stavovi Nikolića i Vučića u vezi s pitanjem odnosa prema BiH zapravo namerni i dogovoreni, kako bi zvanični Beograd „sedeo na više stolica“, Vekarić je uveren da ta metodologija ovde nije primenjiva.
„Reč je o dva različita pristupa i uverenja. Kod Nikolića, rekao bih, reč je o ideološkoj „ograničenosti“. Nije potrebno dokazivati da je politika Srbije prema BiH gotovo isto toliko važna koliko i Kosovo, i da od pristupa tom problemu zavisi evropska budućnost Srbije“, zaključio je Vatroslav Vekarić, nekadašnji diplomata i bivši direktor Instituta za međunarodnu politiku i privredu.
 

Šta je rekao Tomislav Nikolić

Predsednik Nikolić je u ponedeljak, u intervjuu za Radio-televiziju Republike Srpske, istakao da on ne može da „bude ni zaslužan ni kriv za ono što se dešava u BiH“. „Uloga Srbije je da bude garant Dejtonskog sporazuma, a to znači da očuva Republiku Srpsku. Ja ne mogu učiniti ništa da opstane BiH, ako to BiH ne želi. Ali, recite mi da li se za ovih 20 godina ikakav lepak pojavio da poveže BiH? Mislim da to ne postoji uopšte! Došlo je do daljeg razdvajanja stanovništva“, kazao je Nikolić gostujući u emisiji „Aktuelno“.

Poslednji komentari
  • Teach Vreme: 25.12.2014 01:48h

    Koliko se ovaj covek sastajo sa funkcionerima drugih drzava za ovo kratko vreme od kada je pobedio na izborima, toliko njegovi prethodnici ni za vreme cele svoje vladavine. To je dokaz da radi i da zeli da postavi Srbiju kao stub stavilnosti. Osetili su to zemljama regiona, zato dolaze jedan po jedan. Svaka cast, premijeru!

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP