Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Politika

ŠTA ČEKA PREMIJERA U MOSKVI

Vučić traži od Putina da digne nogu sa gasa!

Autor: Ekipa Alo! | 07.07.2014 - 19:15:00h | Komentara: 4

Premijer Srbije Aleksandar Vučić i predsednik Rusije Vladimir Putin razgovaraće sutra u Moskvi, između ostalog, i o svojevrsnoj gasnoj krizi koja opterećuje odnose dve zemlje, saznaje „Alo!“ od izvora iz vrha srpske delegacije.

Aleksandar Vučić

Aleksandar Vučić | Foto: Božidar Petrović

 S jedne strane, biće reči o načinu vraćanja srpskog duga Rusiji za gas koji iznosi oko 300 miliona evra, a s druge strane, o mogućnostima izmene, kako kažu izvori „Alo!“, „po Srbiju katastrofalno nepovoljnog energetskog sporazuma“, koji su 2008. godine aminovali tadašnji predsednik i premijer Srbije Boris Tadić i Vojislav Koštunica.

Koliko je taj sporazum nepovoljan po našu zemlju, vidi se iz dokumenata u koje je „Alo!“ ekskluzivno imao uvid, a koji otkrivaju da je, primera radi, eksploatacija srpskog gasa u prvih pet meseci 2014. godine Ruse koštala oko 3,5 dinara po kubnom metru, da bi taj isti gas kasnije prodavali srpskim potrošačima po ceni od oko 25 dinara po kubnom metru.

Zvecka oružjem: Putin

Vladimir Putin | Foto: AP

 Dakle, pomenuti energetski sporazum omogućio je ruskoj strani da po kubiku gasa ostvaruje oko sedam puta veću zaradu od ulaganja. Taj model doneo im je u prvih pet meseci ove godine zaradu na nafti i gasu u Srbiji veću od 454 miliona dolara, odnosno oko 330 miliona evra, što je više od ukupnog iznosa koji Srbija duguje Rusiji za isporučeni gas.

- Premijer Vučić svestan je delikatne situacije u koju je Srbija dospela zbog ukrajinske krize. Putinu će preneti jasnu poruku da je put u Evropsku uniju jedini put Srbije, ali da Srbija zbog toga neće uvoditi nikakve sankcije Rusiji. Vučić ne ide tamo da zastupa ni interese Brisela ni interese Moskve, već interese Srbije. U Moskvu odlazimo s velikim optimizmom, jer je Srbija danas neuporedivo važnija zemlja, i za EU i za Rusiju, nego što je to bila ranije - kaže izvor „Alo!“ iz srpske delegacije.
Tokom susreta Vučića sa ruskim zvaničnicima razgovaraće se i o predsedavanju Srbije OEBS-u, izgradnji gasovoda „Južni tok“, kao i o unapređenju i proširenju Sporazuma o slobodnoj trgovini između Srbije i Rusije.

Vučić će pričati na ruskom!

Premijer Vučić zvaničnu posetu Moskvi počinje danas sastankom sa ruskim premijerom Dmitrijem Medvedevim, dok će se sa predsednikom Putinom sastati sutra. Kako „Alo!“ saznaje, Vučić će se na zajedničkoj konferenciji za novinare sa Medevdevim prvi put javnosti obratiti na ruskom jeziku!
Poslednji komentari
  • hehe Vreme: 08.07.2014 00:09h

    :-(|)

  • dejan Vreme: 08.07.2014 01:05h

    Dobro, nepovoljan Ugovor po Srbiju, iz 2008, a jel ima sad da idu u cuzu i taj Kostunica, i taj Tadic, sto su oni tako nedodirljivi?...

  • Patriota Vreme: 08.07.2014 09:36h

    Bravo za ALO. Proverite Banatski dvor gde se skladisti gas, koliko je kostao Srbiju a koliko su Rusi platili. Proverite i Sogaz, osiguravajuce drustvo i pogledajte ko upravlja. Sve Bajatovic zna.. Kostunica i Tadic netreba nikada vise da dodu na vlast, a to vazi i za SPS. Nadam se da ce doci vreme i da se preispita Ugovor o NISu, i kako smo izgubili vecinski paket u Jugorosgasu. Jedan od ucesnika u toj Aferi je danas glavni kadrovik u SNS i direktor najunosnije firme, i Kertez bi mu pozavideo. Tako je to kada neznalice upravljaju drzavom i privredom. Narod se opasuljio!. Nikad nije kasno da krenemo uzlaznom linijom. Ako sve ovo budete proveravali, virecete da se desetak imena pojavljuje u svim ovim firmama zadnjih 15-20 godina. NJih treba smeniti za sva vremana.

  • Aleksandra Vreme: 08.07.2014 17:26h

    Ko malo vise poznaje istoriju, zna da su nam Rusi samo bili i uvek bili samo neprijatelji. Najveci!

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP