Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Politika

EVO ŠTA KAŽU GRAĐANI SRBIJE

Vučić treba da ide u Srebrenicu

Autor: Tanjug | 26.06.2015 - 12:47:00h | Komentara: 15

Premijer Aleksandar Vučić bi trebalo da prisustvuje komemoraciji žrtvama zločina u Srebrenici, smatra 64 odsto ispitanih gradjana Srbije, pokazalo je istraživanje koje je sprovela Agencija Faktor plus.

Srebrenica

Srebrenica | Foto: Profimedia.rs

Prema tom istraživanju, 38 odsto ispitanika reklo je da bi premijer Vučić trebalo da prisustvuje komemoraciji povodom 20-te godišnjice zločina u Srebrenici 11. jula, jer bi time dalje podstakao proces međunacionalnog pomirenja izmedju Srba i Bošnjaka i otvorio prostor za dobrosusedske odnose Srbije i BiH.

Njih 26 odsto, doduše, smatra da bi premijer trebalo da otputuje u Srebrenicu, ukoliko mu ne bude uskraćeno gostoprimstvo, dok 21 odsto njih smatra da Vučić ne treba da prisustvuje toj komemoraciji jer nema sličnih poteza sa bošnjačke strane.

Stav po tom pitanju nema 15 odsto ispitanih građana.
Inače, građani Srbije osuđuju srebrenički masakr, ne smatraju ga zločinom genocida, ali istovremeno prepoznaju dobru nameru u gestu premijera da putuje u Srebrenicu, pokazalo je istraživanje Faktora plus koje je predstavljeno na konferenciji za novinare.

Više od polovine ispitanika, 54 odsto, osuđuje masovni zločin iz jula 1995. u Srebrenici, 28 odsto je reklo ne, jer nije bilo zločina, dok je 18 odsto njih navelo da nema stav o tom pitanju.

Pema istraživanju, 70 odsto ispitanika je reklo da ne smatra da je zločin u Srebrenici zločin genocida, jer ne veruje presudama Haškog tribunala i Međunarodnog suda pravde, dok je 21 odsto njih reklo da veruje, jer je to potvrđeno tim institucijama.

''Građanstvo Srbije dosledno osuđuje srebrenički masakr, ne smtra ga zločinom genocida, ali istovremeno prepoznaje dobru nameru u gestu premijera da putuje u Srebrenicu. Doduše građanstvo bi moglo da razume i podrži odlazak premijera u Srebrenicu samo ako bi mu tamo bilo ukazano gostoprimstvo'', rekao je politički analitičar Dejan Vuk Stanković.
On je obijasnio da je istraživanje rađeno pre odluke švajcarskih vlasti da izruče ratnog komandanta muslimana Srebrenice Nasera Orića BiH i konferencije za medije koju je sinoć tim povodom održao premijer Vučić.

Na pitanje da li će, po njihovom mišljenju, predložena rezolucija o Srebrenici u Savetu bezbednosti UN uticati na status Republike Srpske, 40 odsto je reklo da neće, jer RS je zasnovana na Dejtonskom sporazumu, koji je važeći i teško se menja.
Međutim, 36 odsto je reklo da hoće, i to negativno, dok je 20 odsto ispitanika navelo da nema stav.
Istraživanje je obavljeno putem telefona od 18. do 25. juna, a učestvovalo je 1.250 ispitanika.
Poslednji komentari
  • penzioner Vreme: 26.06.2015 12:59h

    Da ode i da tamo ostane!

  • CIRINELA Vreme: 26.06.2015 13:13h

    Notorna laž. Po ko zna koji put Faktor plus i novinarstvo u službi zabadnih muljatora. Sudeći po komentarima na forumima jedva 10% da treba.

  • Nenad Vreme: 26.06.2015 13:20h

    Bas bih voleo da vidim te gradjane koji podrzavaju odlazak premijera u Srebrenicu. Da li ima nameru neko od bosanskih zvaničnika da sidja u Bratunac i druga srpska sela u kojima je poubijano i sve sto je srpsko i sve sto je hodalo, da li neko ima nameru da oda pocast trudnicama, onima kojima su oci vadjene od strane Nasera Orilca? Podrzavam Vucica jer je premijer ove zemlje ali odlazak u Srebrenicu NIKADA. Tamo je bilo zlocina ali ne i genocida, dobar deo je izmisljen i preuvelican a sve to pod rezijom zapada. Postujte nase zrtve da bi ih i drugi postovali i nemojte da saginjete glave nad tudjim grobovima jer niko glavu nije pognuo ni pred nasim. Srbija ponosna zemlja

  • Mrmo Vreme: 26.06.2015 13:30h

    Ta anketa je čista laž. Gde ste je vršili u prostorijama LDP-a?

  • Mil@n Vreme: 26.06.2015 14:25h

    Koga lažete !!!

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP