Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Politika

ODLUČAN

Vučić: Turska tvrdi da Erdogan ono nije rekao, i ja želim da im verujem!
Dodik: Rekao je, to predstavlja opasne namere!

Autor: Tanjug | 14.07.2014 - 13:40:00h | Komentara: 1

Premijer Srbije Aleksandar Vucić izjavio je danas da Srbija poštuje Dejtonski sporazum i svoj srpski narod i da želi da veruje da izjava o turskim brodovima u Neumu nije data "kao što su me danas uveravali predstavnici te zemlje".

Set zakona od sledeće  nedelje u Skupštini:  Aleksandar Vučić

Aleksandar Vučić | Foto: Oliver Bunić

Vučić je na konferenciji za novinare nakon sastanka sa predsednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom rekao da je danas razgovarao sa ambasadorom Turske koji ga je uveravao da izjava predsednika Turske Erdogana o brodovima te zemlje u Neumu nije data i da on želi da veruje da to nije rečeno.

Srbija želi dobre odnose sa Turskom, dodao je, ali želi i Tursku i ostale da zamoli i da im kaže da takve stvari nisu prosto nikome u interesu, jer "Srbija mora da vodi računa o stabilnosti i ne može da gleda u nebo ukoliko bi bilo ko na bilo koji način urušavao regionalnu stabilnost".

"Mi u miru i kroz poltiičke procese gledamo da rešavamo probleme i molimo za punu pažnju svih aktera na Zapadnom Balkanu", poručio je Vučić i dodao da ne treba da se gleda ne u prošlost nego u budućnost.

Dejtonski sporazum trebada se poštuje, ponovio je premijer i ocenio da Srbija to i čini, poštujući istovtemeno svoj srpski narod, te podsetio da RS nema vojsku pa stoga ne može da ugrozi bilo koga.

Vučić jer dodao i da je Srbija po međunarodnom pravu spremna da štiti svoj narod kako u Srbiji tako i negove interese svuda u svetu.

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas da je uveren da je premijer Turske Redžep Tajipa Erdogan zaista izgovorio pretnju prema kojoj će "svako onaj ko dirne Bošnjake imati posla sa 100 miliona Turaka te da neće biti čudno ako turski brodovi uplove u Neum".

Milorad  Dodik

Milorad Dodik | Foto: RAS

 
"Uveren sam da je Erdogan to rekao", izjavio je Dodik na konferenciji za novinare u Vladi Srbije nakon sastanka sa srpskim premijerom Aleksandrom Vučićem, koji je juče inicirao Dodik.


On je podsetio da je Turska predstavnica Islamske organizacije i da je članica Saveta za implementaciju mira u BiH, te da je upravo zato taj savet izgubio snagu a njegove odluke nemaju autoritet u Republici Srpskoj.


Dodik je rekao da Turska ima svoj vojni kontigent u BiH i da stoga izjava poput Erdoganove predstavlja "opasne namere" tim pre što je politika turske navijačka i da ona bezpogovorno brani bošnjačka uverenja ne mareći za stavove drugih naroda koji žive u BiH.


"Turska nije pobornik BiH izgrađene na Dejtonskom sporazumu i verujem da je ta izjava data. Turska je moćna zemlja i može da manipuliše sa jeste ili nije. Ja verujem da je data u obliku kako je preneta, a sada su sami shvatili da je to opasna igra reči i sami su je pokušali povući", rekao je Dodik.
Predsednik RS je podsetio i da je ministar spoljnih poslova Turske Ahmet Davutlogu u Sarajevu slično govorio, da je nakon toga to negirao iako je taj njegov govor snimljen.


"Ako žele da nas uvere onda je dematni trebalo da dodje sa nivoa šefa kabineta premijera Turske ili bar sa nivoa ministra inostranih poslova", rekao je Dodik dodavši da je ponašanje ambasada Turske u Srajevu i Beogradu obično mešetarenje.

Poslednji komentari
  • opa Vreme: 14.07.2014 14:22h

    dodik ko te tero da se se mesas u konflit izraela i palestine konju jedan

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP