Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Politika

POSETA

Vučić u Zagrebu: Vi se ponosite "Olujom", a mi zbog nje tugujemo!

Autor: A. O. - Tanjug | 29.04.2013 - 14:20:00h | Komentara: 5

Prvi potpredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić započeo je jednodnevnu posetu Zagrebu sastankom sa potpredsednicom i ministarkom spoljnih i evropskih poslova Vesnom Pusić i tom prilkiom postignuta je saglasnost da Srbija treba u junu da dobije datum za otpočinjanje pregovora o priključenju Evropskoj uniji.

Vicepremijer Vučić je rekao da je članstvo u EU strateški cilj Srbije i da i srpsko rukovodstvo očekuje da datum za otpočinjanje pregovora za članstvo u EU bude dobijen u junu.

Aleksandar Vučić i Vesna Pusić

Aleksandar Vučić i Vesna Pusić | Foto: Damir Senčar

Pusićeva je na zajedničkoj konferenciji za novinare nakon razgovora sa Vučićem istakla da Hrvatska podržava put Srbije prema EU integracijama.
- Hrvatska stoji na stanovištu da je apsolutno neophodno da Srbija u junu dobije datum za otpočinjanje pregovora za članstvo u Evropskoj uniji – rekla je Pusićeva.

Na pitanja novinara o eventualnim povlačejima tužbi za genocid Hrvatske protiv Srbije, Pusić je rekla da je to veoma važno pitanje za Hrvatsku, kao i da je bitno rešavanje pitanje nestalih i navela da je na tom planu napravljen “određen pomak”, te da to otvara mogućnost razgovora i o tom važnom pitanju.

Aleksandar Vučić

Aleksandar Vučić | Foto: Lana Silvar Dominić


Odgovarajući na pitanje o tužbi, Vučić je takođe rekao rekao da to pitanje nije lako, ali da je Srbija otvorena za razgovor i da je uveren da će se doći do zajedničkog rešenja

- Saradnja nam je na niskom nivou i ovo je dobra prilika da je podignemo na nivo koji mi imamo sa drugim zemljama bivše Jugoslavije, zato što za to postoji puno potencijala – naglasio je Kotromanović.
U okviru prve zvanične posete Hrvatskoj, vicepremijer će razgovarati i sa potpredsednikom Vlade Hrvatske i budućim komesarom zaštite potrošača u EU Nevenom Mimicom.

Vučić je po dolasku u Zagreb sinoć izjavio da je državni vrh Srbije potpuno jedinstven oko budućih odnosa s Hrvatskom i istakao da očekuje dobru saradnju predsednika Srbije i Hrvatske, Tomislava Nikolića i Josipovića.

Aleksandar Vučić i Vesna Pusić

Aleksandar Vučić i Vesna Pusić | Foto: FoNet

- Vi se ponosite “Olujom”, a mi Srbi zbog “Oluje” tugujemo. Potpuno je jasno da mi imamo različite poglede na prošlost i sasvim je jasno da oko toga ne možemo da postignemo dogovor, međutim racionalan i pragmatičan pristup u stvaranju budućih odnosa između Srbije i Hrvatske, značajan je za budućnost obe zemlje i oba naroda. Naši politički i ekonomski odnosi u budućnosti mogu biti od većeg poverenja, moraju biti iskreniji nego što je bio slučaj do danas – rekao je prvipotredsednik Vlade Srbije.

Aleksandar Vučić i Vesna Pusić

Aleksandar Vučić i Vesna Pusić

On je dodao da očekuje da predsednik Nikolić 30. juna bude u Zagrebu na proslavi ulaska Hrvatske u EU.

Upitan da li bi se posle izvinjenja predsednika Srbije Bosni i Hercegovini izjasnio o mogućem izvinjenju Hrvatskoj, Vučić je rekao da je to stvar za neke velike ljude, a ne za njega, da je prethodni predsednik to već činio, ali da on lično smatra da je mnogo važnije konkretnim delima, ekonomskom saradnjom i većom privrednom aktivnošću pokazati napredak u međusobnim odnosima.

Vučić će se, kako je najavljeno, potom odvojeno sastati sa predsednikom i premijerom Hrvatske, Ivom Josipovićem i Zoranom Milanovićem.
 

Poslednji komentari
  • x-men Vreme: 29.04.2013 18:42h

    Eh sad se svima zasladilo da cuju i vide srbe kako se izvinjavaju.....a kada ce Srbija cuti izvinjenje.

  • knin Vreme: 29.04.2013 21:53h

    Vi tugujete zbog oluje, sve vam suze idu niz ledja...

  • anazg Vreme: 30.04.2013 11:38h

    hoćete čuti za čim ja tugujem..tugujem za bratom ubijenim sa 16g. da,kao civil,.ne kao vojnik..jer vam se našao na putu, tugujem kad vidim grad Vukovar kojeg ste sravnili,pobili ljude u bolnici u Vuk., tugujem za onim leševima koje smo našli kad smo ušli opet u Vuk, tugujem za još nekoliko gradova koje ste popalili i sravnili...da vidim kako bi Vama bilo da smo po Srbiji to mi radili, da sada po Srbiji nalazite grobnice sa ubijenom djecom,ženama...i to ne metkom,već nožem presječenog vrata...pa mi recite kome da se ispričam...vama, što me niste uspjeli ubit...budite sretni da vas itko hoće,šta vi možete nekom dat,kakve mi to koristi imamo od vas...niste nam potrebni ni u čemu a opet pokušavamo uspostavit suživot...hoćete više shvatit da vas nitko nije napao, već da ste slali svoje plaćenike u tuđu zemlju da u bujaju

  • Драгомир Vreme: 01.05.2013 17:42h

    АНАЗГ,потписујем сваку твоју реч!Ми кукавни срби из мајке Србије смо били робови црногораца и прекодринских срба!Целу власт су они држали!Дошли су са Титом и ојадили нас да горе није могло.Онда нас је преузео црногорац Милошевић са братијом и наставио да хара Србијом.Продавнице нису имале ни паучину!БИЛО КИЛО ХЛЕБА ПОЛА МИЛИЈАРДЕ!На силу су србијанци ишли да ратују док су прекодрински срби дезертирали још када се начуло да може бити рата тамо?ШТО БИХ ЈА ИШАО ДА РАТУЈЕМ ПРОТИВ ВАС ПОКАТОЛИЧЕНИХ СРБА КОЈИ СЕБЕ НАЗИВАТЕ ХРВАТИМА?Чак нисте ни наше комшије.Па ми имамо у околишу Београда избегле који се декларишу као хрвати.Нико их никада није ни мрко погледао.Побегли су јер се нису слагали са политиком мађара Фрање Туђмана.

  • Tomislav Vreme: 03.05.2013 03:09h

    Polomi se jadan od tugovanja.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP