Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Politika

PREMIJER ODRŽAO VANREDNU KONFERENCIJU ZA NOVINARE

Vučić: Zbog jednog zločinca ne menjamo politiku

Autor: Alo.rs | 25.06.2015 - 19:59:00h | Komentara: 6

Predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić održao je vanrednu konferenciju za novinare. Počeo je sa dobrim ekonomskim temema, a na kraju je podelio jabuke novinarima. Osvrnuo se na slučaj Orić i rekao da se radi o političkoj odluci. On je demantovao glasine da je sve već dogovoreno u Briselu.

Aleksandar Vučić

Aleksandar Vučić | Foto: Tanjug/Marko Đoković

Predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić održao je vanrednu konferenciju za novinare.
Premijer je na početku konferencije rekao da je doneo korpu jabuka, zdravih, srpskih, kako bi ih podelio novinarima.

On je rekao da smo prošli prvi krug borda MMF-a bez revizije i dodao da je to veliki uspeh.

- Deficit je posle pola godine niži od 1,7 odsto BDP-a, što je zdravije od mnogih u EU - rekao je Vučić.

- Odluka o puštanju Nasera Orića je politička. To je mučna, ali poučna odluka za Srbiju. Izvukli smo pouku: pitanje ratnih zločina nije uvek pitanje pravde nego politike. Morate da vodite odgovarajuću politiku, da biste imali pravedne odluke. Nemamo iluzija da će postupak protiv Orića u BiH biti nastavljen - rekao je Vučić i zapitao ko će da vrati pobijene Srbe. 

On je rekao da Srbija treba da bude ponosna jer goni svoje zločince.

- Želim da odem na svako mesto gde su se zločini dogodili i o tome govorim. Zašto drugi to ne smeju? To je pitanje za njih, a ne za nas. Budućnost Srbije je da pobeđujemo nepravdu našim uspesima i našom snagom - rekao je Vučić.

On je odgovarajući na pitanja novinara rekao da će odluku da li će ići na obeležavanje godišnjice Srebrenice doneti pred tu manifestaciju..

- Mi smo danas ostvarili veliki uspeh u ekonomskom smislu. Znači, našim radom možemo da pobedimo sve. To ne znači da ćemo da dozvolimo da nam zemlju i narod neko ponižava. I danas sam čuo pridike iz regiona. Treba da ćutimo na vaše pretnje? Nećemo. Srbija želi mir i stabilnost u regionu. Naša politika se neće promeniti posle ovog teškog događaja za naš narod. To je zato što gledamo u budućnost. Moju ruku Bošnjaci nisu prihvatili. Krenuli su sa pretnjama, "nemoj da dođeš", "ne garantujemo ti sigurnost". Reč nisam rekao na te primitivne pretnje. Hteo sam da odem, da napravim crtu pokažem razliku između njih i nas. Sad kažu pušten je Orić, dođi, možemo da ti garantujemo bezbednost. Ne trebaju mi vaše garancije. Zbog jednog zločinca ne menjamo politiku prema Bošnjacima - rekao je Vučić.

Vučić se potom osvrnuo na pregovore koji su vođeni u Briselu.

- Od nas niste čuli ni reč o toku pregovora, a onda se pojavila informacija da smo se dogovorili o telekomunikacijama i mostu na Ibru. Govorili smo samo o energetici, a razgovori su stali kada sam rekao da neću da čujem da nam uzmu ono ušta su građani Srbije ulagali. Možda će da potpišu, ali kad mene smene - rekao je Vučić.

Na konstataciju novinara da će se, ako ode u Srebrenicu, možda sresti sa Orićem, Vučić je rekao "videćemo šta će biti".

- Temu mosta na Ibru su izmislili, valjda da bi vršili dalje pritisak na Srbe. Nastavićemo da razgovaramo s Albancima, ali što mi budemo jači, jedinstveniji, utoliko će poštovanje prema nama biti veće - rekao je premijer.

On je dodao da očekuje napredak na evropskom putu, na kome ćemo sačuvati svoj obraz. 

- Zahvalan sam građanima Srbije što smo postigli značajne rezultate. Kasa Srbije je konačno zdrava kao ova srpska, seljačka jabuka - rekao je Vučić. 

- Ne znam šta će gospođa Merkel da traži, a nema šanse da ispunimo sve što nam traže u Briselu, da sve prepišemo Kosovu. Ja to neću da potpišem i to otvoreno kažem. Moj posao je da brinem o narodu i imovini Srbije i to ću i da radim. Nardo vidi koliko radimo i koliko se borimo - rekao je Vučić. On je kritikovao "jednog opozicionog lidera" koji ne zna šta je bruto nacionalni dohodak, a kritikuje rad Vlade.

Premijer je potom po stavkama pročitao zamerke opozicije i demantovao njihove tvrdnje, tačku po tačku. On je naveo da je bolje da MMF i druge svetske bankarske institucije ocenjuju njegov rad, nego srpska opozicija.

Na pitanje šta će sve biti teme sutrašnjeg sastanka sa Miloradom Dodikom Vučić je rekao da ima mnogo tema za sutrašnju zajedničku sednicu Vlade.

- Imamo mnogo tema za ekonomsku saradnju. Srbija je spremna  da pomogne RS ako joj bude trebala pomoć. Pričali smo danas o slučaju Orić, Dodik je veoma ogorčen zbog toga - rekao je Vučić.

- Neki su mi rekli u Briselu pre neki dan, ćuti Vučiću izgubili ste rat 1999. uzmi to što ti se pruža i idi kući. Ne pristajem na to i zato sam ponosan što smo uhapsili 12 Srba koji su počinili zločine u Srebrenici - rekao je premijer.

On je odgovorio i na pitanje zašto nije siguran da li će otići u Srebrenici:

- Pružio sam ruku pre neki dan i oni su je odbili, ali ja zbog toga neću menjati politiku. moramo otvoreno da razgovaramo. Zato nisam odgovarao ni Ćamilu Durakoviću, gradonačelniku Srebrenice, ni na brojne kampanje, ali nisam dobio odgovor na pitanje ko je Srbima kopao oči. Samo od mene zavisi da li ću u Srebrenicu. Prejudiciram da će odluka biti pozitivna - doneću najbolju odluku za srpski i bošnjački narod - rekao je Vučić i dodao da je spreman i da podnese da ga neko pljune ili udari, dodavši da je spreman da se brani.

- Bošnjaci treba da budu svesni da moraju da žive sa Srbima - rekao je premijer i dodao da smo do sada samo mrtve razmenjivali, a nikada žive zarobljenike.

- Moju odluku očekujte između 6. i 9. a odluka će biti moja, a ne doneta pod pritiskom spolja. niko mi od stranaca neće određivati šta ću da radim - završio je premijer, a potom sa korpom jabuka krenuo po sali da posluži novinare.

Poslednji komentari
  • Aco Vreme: 25.06.2015 17:09h

    Dokle više, i čemu ta obraćanja?

  • walter Vreme: 25.06.2015 18:55h

    Verovatno da pametuje nesto za Orica umesto da vidi kako resiti problem sa madjarima ili da spreci poskupljenja struju on mlati praznu slamu oko orica kog je hag oslobodio ma strasno!!!

  • caruga Vreme: 25.06.2015 19:14h

    Moguce je da ce izvrsiti rekonstrukciju vlade ili odustajanje od puta u evropsku uniju.

  • caruga Vreme: 25.06.2015 19:20h

    Izgleda mi ozbiljna situacija I sigurnost drzave Srbije. Mozda ce traziti referendum u vezi vrlo bitnih stvari za Srbiju.

  • caruga Vreme: 25.06.2015 19:25h

    Izgleda da odustajemo od EU ili ce predloziti referendum jer covek vise ne moze psihicki da izdrzi sve te silne pritiske od fasisticke EU.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP