Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Politika

PRVI POTREDSEDNIK VLADE U POSETI KOSOVU

Vučića dočekali plakatima:"Dobrodošao na srpsko Kosovo"! (VIDEO)

Autor: Ag. | 12.05.2013 - 10:56:00h | Komentara: 19

Prvi potpredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić stigao je na Kosovo i Metohiju gde je u razgovoru sa predstavnicima Srba sa severa Kosova rekao kako je stanje u pokrajini briga cele nacije, kao i da će "kroz muke briselskog sporazuma proći zajedno" i dodao da kod njih primećuje promenu stava, ali da večeras ne očekuje kraj dogovora.

Aleksandar Vučić

Aleksandar Vučić | Foto: FoNet

Prvi potpredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić obratio se danas popodne odbornicima srpskih opština sa severa Kosova i Metohije porukom da briselski sporazum podrazumeva bolne i teške stvari, ali da će ih proći zajedno.

Aleksandar Vučić: Zajedno kroz muke sporazuma

Aleksandar Vučić: Zajedno kroz muke sporazuma | Foto: Oliver Bunić

Vučić: Notorna je laž da sam se hvalio briselskim sporazumom


"Notorna je laž da sam se bilo kada hvalio briselskim sporazumom. Svaki dan govorim da je to težak sporazum, koji nosi mnogo problema za srpski narod, ali koji je bio jedini mogući u datom trenutku", rekao je Vučić.

Vučić: Kosovo je briga cele Srbije

Vučić: Kosovo je briga cele Srbije | Foto: Oliver Bunić


"Unapred kažem, biće još teških i bolnih stvari, muka kroz koje ćemo morati, uveren sam, da prodjemo zajedno", poručio je Vučić odbornicima sa severa Kosova.

Vicepremijer na Kosovu

Vicepremijer na Kosovu | Foto: Oliver Bunić


Sastanak sa odbornicima je otvoren za javnost, a Vučić s njima razgovara direktno, oni postavljaju pitanja, a on odgovara.


Jedno od pitanja ticalo se dokumenata za Srbe na Kosovu, koje je Vučić označio kao jedno od težih, oko kojeg će se još lomiti koplja.

Vučić nekoliko puta prekidao govor zbog provokacija

Vučić nekoliko puta prekidao govor zbog provokacija | Foto: Oliver Bunić

 
On je podsetio da je u okviru sporazuma o integrisanom upravljanju prelazima (IBM) uvažen zahtev za naše registracije.


"Srbija želi da sa svojim narodom i predstvanicima svog naroda ne samo da razmišlja, već i da deluje u budućnosti. Srbija nema drugi narod. Nadam se da u usijanim glavama ima dovoljno onih koji razumeju da nemaju mogućnost da menjaju Srbiju, posebno Vladu, imajući u vidu raspored političkih snaga", rekao je Vučić.

Kosovo

Kosovo | Foto: Saša Maričić

Prvi potpredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić večeras je oko 21.30 sati napustio Kosovsku Mitrovicu, gde je imao višečasovni sastanak sa odbornicima četiri opštine sa severa Kosova.


Prilikom odlaska Vučića iz zgrade Fakulteta tehničkih nauka, gde je održan sastanak, nije bilo nikakvih incidenata.


Za razliku od njegovog dolaska, ispred zgrade nije bilo veće grupe ljudi.
Prvi potpredsednik Vlade Srbije na Kosovo je stigao jutros oko 10 sati.

Od Jarinja, do Leposavića, na pedesetak mesta su izlepljeni plakati sa Vučićevom slikom, ispod koje piše: "Dobrodošao na srpsko Kosovo".
Ispred Hrama svetog Vasilija Ostroškog u Leposaviću veliki broj građana dočekao je prvog potpredsednika Vlade i pozdravio ga aplauzom.
Planirano je da Vučić u Leposaviću razgovara sa vladikom Teodosijem, a u Kosovskoj Mitrovici će se, od 16 sati sastati sa odbornicima četiri skupštine opštine sa severa  Kosova.

Vučić: Razumem zabrinutost Srba sa severa Kosova

Vučić: Razumem zabrinutost Srba sa severa Kosova | Foto: Oliver Bunić

- Tako sam miran i relaksiran zbog svog odlaska na Kosovo, radujem se činjenici da će bar deo ljudi da sluša ono što govorim - izjavio je za Politiku prvi potpredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić i predvideo da neki odbornici neće slušati, ali je uveren da će narod na Kosovu i Metohiji to slušati.

- Za razliku od većine političara koji su imali vremena da pale džamije i ambasade po Beogradu ili da sede u svojim kabinetima, ja sam bio na Kosovu i Metohiji i nemam čega da se stidim. Naprotiv, ponosim se što sam bio uz svoj narod kao što sam i danas - naglasio je Vučić.

- Ako neki na ovo što smo uradili drugačije gledaju - dodao je Vučić - Ja im ne zameram, ali neću da dozvolim da se neistinama služe oni koji su uradili mnogo toga lošeg za svoj narod, a danas bi nama da drže patriotske pridike".

Miroslav Mišković

Miroslav Mišković | Foto: N. Marković

- Danas ja moram da trpim zbog napada Miškovića po različitim novinama - ukazao je Vučić i konstatovao da sve plaća Miroslav Mišković, a plaćaju i neki drugi, neki iz opozicije, neki iz Vlade, "i misle da ja to ne znam. I sve to moram da istrpim i istrpeću. Ali mi imamo važnog posla do 28. juna -  rekao je Vučić.

On je istakao i da poštuje Koštunicu, ali ne poštuje neke druge ljude oko njega koji misle da mogu da koriste takvu vrstu politike. Njima je Vučić poručio da bi trebalo dobro da razmisle kako i šta rade i kako se ponašaju.

Prvi potpredsednik Vlade Srbije poručio je danas u Leposaviću da briselski sporazum nije savršen, ali da sa njim ne treba plašiti narod i da će država biti uz Srbe na Kosovu.
Prema njegovim rečima, sporazum je ono što se moglo najviše učiniti u ovom vremenu, a Srbija čini što je moguće i činiće to i ubuduće u korist svog naroda.
- Srbija jeste uz svoj narod, neće ga ostavljati i gleda u budućnost - rekao je Vučić u izjavi posle sastanka sa episkopom raško-prizrenskim Teodosijem.
 

- Ponekad donosimo odluke koje su teške, ali država ne može bez svog naroda, a ni narod ne može bez svoje države - naglasio je on.
On je istakao da je došao na Kosovo i Metohiju ne da bi se pravdao, već da razgovara o budućnosti sa ljudima, o tome kako će država biti uz njih u budućnosti i šta treba činiti.


Govoreći o briselskom sporazumu Vučić je naglasio da taj sporazum nije  previše dobar, već je rezultat onoga do čega se moglo doći.
On je istakao i da narod želi da razuveri u laži koje mu serviraju, kako je rekao, oni koji vole samo svoje džepove.

- Neću da ubeđujem u laži i neistine u koje ga ubeđuju neki drugi, koji ne vole Kosovo i Metohiju, već vole svoje džepove - rekao je Vučić.
Iako su ga upozoravali da rizikuje dolaskom na Kosovu, Vučić naglašava da onaj koji govori istinu ne rizikuje ništa, već samo onaj koji obmanjuje i laže svoj narod.
Episkop raško-prizrenski Teodosije, nakon razgovora sa Vučićem, rekao je da činjenica da su danas Vlada i SPC na prostoru Kosova i Metohije za Srbe u pokrajini ohrabrenje i znak da su jedno biće, da ne mogu jedni bez drugih i da će tako biti i u budućnosti.
Prema njegovim rečima, bitna je podrška Vlade Srbije za opastanak Srba na Kosovu.

Vladika Teodosije je povodom briselskog sporazuma ocenio da je učinjeno što je bilo moguće u trenutku i vremenu u kojem živimo, i da su neki želeli više, ali da ako "imate pacijenta koji je u poodmakloj bolesti, traži se da se učini što više za njega“.
On je, takođe, ukazao da ne treba biti malodušan i da ovaj sporazum nije kraj.

Vučić i predsednici opština dogovorili zajedničko delovanje

Prvi potpredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas posle sastanka sa predsednicima opština sa severa Kosova da je postignut dogovor o koordinisanju budućih akcija i zajedničkom delovanju.

Vučić je, pre zajedničkog ručka, objasnio da je sa predsednicima opština razgovarao iako ne dele ista uverenja, da su se dogovorili da koordinišu buduće akcije i da zajednički deluju.
 

"Naš narod na Kosovu i Metohiji veruje u državu, a mi niti hoćemo, niti možemo da menjamo svoj narod", rekao je Vučić i dodao da će vlada raditi u naboljem interesu ne samo Srbije, odnosno cenralne Srbije, već i u interesu naroda na Kosovu i Metohiji.


"Tamo gde se naši stavovi budu razlikovali uvek ćemo tražiti zajednički jezik", poručio je Vučić.

Posle sastanka s Vučićem predsednik opštine Zvečan Dragiša Milović, potvrđujući da je postignut dogovor o nastavku saradnje, rekao je: "nemamo rezervnu državu i moramo zajedno".

Poslednji komentari
  • NEBOJSA Vreme: 12.05.2013 11:49h

    Srbi sa Kosva i Metohije su mnogo propatilikao narod i ne treba vrsiti pritisak na njih da budu za ovaj sporazum koji je potpisan u BRISELU , ako taj na njihovu stetu . Dobro sto je vicepremijer VUCIC dosao na KiM da porazgovara sa tim narodom koji se dole nalazi i da se ispostuje njihova odluka bez obzira da li su za ili protiv sporazuma . Zato dajem punu podrsku mom narodu koji se nalazi na KiM i postovacu svaku odluku koju donesu .

  • umag Vreme: 12.05.2013 12:55h

    Mi smo ponosni što ga je Srbija prepoznala i izabrala..

  • zuma Vreme: 12.05.2013 12:57h

    Vučić je za 11 meseci digao Srbiju na noge,hvala mu na tome...

  • buje Vreme: 12.05.2013 12:58h

    Vučić je svojim zalaganjem i požrtvovanošču dokazao koliko mu je stalo do napretka i budućnosti svog građanstva...

  • sicilija Vreme: 12.05.2013 12:59h

    Poturivši svoju grbaču za njihove interese ovo je ništa šta je sve i kako je trealo da ga dočekaju...

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP