Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Politika

RADI ŠTO SE MORA

Vučiću ni seča plata ne smanjuje rejting!

Autor: Blic | 20.09.2014 - 20:48:00h | Komentara: 4

Mere štednje koje je predstavio Aleksandar Vučić, iako ih je najavljivao kao bolne “zbog kojih će ga mnogi mrzeti”, neće se odraziti na njegov rejting, bar ne uskoro, smatraju sagovornici „Blica”.

Iako su  reforme teške,  ekonomisti  ocenjuju da je  premijer bio blag:  Aleksandar  Vučić

Aleksandar Vučić | Foto: Aleksandar Levajković

- Vučić je majstor medijskog fabrikovanja politike i tako će i ostati. Sve je bilo dobro pripremljeno. Tako su gradirane priče o merama da je većina, oni koji su očekivali dvocifreno smanjenje plata i penzija, odahnula. Napravljen je i otklon prema najsiromašnijima koji se neće buniti - kaže za “Blic” Zoran Stojiljković, profesor FPN.

Dobra medijska priprema

- Čak i kada bi se oni koji su sada pogođeni merama bunili, bili bi suočeni s masovnom ravnodušnošću. Jednostavno, izbegnuto je jednovremeno stvaranje kritične mase pogođenih. Otpuštanja su najavljena u drugom krugu, i to najviše u sektoru Kori Udovički. Dobar je tajming iznošenja mera, dobra priprema, ali ako ne bude investicija i rasta proizvodnje, moraće da se pribegne daljim merama. Zasad je kupljeno nekoliko meseci - ocenjuje Zoran Stojiljković.

On konstatuje da je Srbija dvotrećinski siromašno društvo, a da su siromašni ostali nepogođeni ili minimalno pogođeni.
Da će rejting premijera i vladajuće koalicije ostati neokrnjen, smatra i Srećko Mihailović, sociolog i istraživač javnog mnjenja.

- Kao što racionalni razlozi nisu uticali na izgradnju rejtinga, neće uticati ni na opadanje. Vučić i dalje ima veliku marginu za delovanje. Iako javno izražava bojazan da bi mere mogle da ga koštaju rejtinga, valjda da bi naglasio svoju hrabrost, ne verujem da će Vučiću rejting opasti - kaže Mihailović za “Blic”.
U prognozama je oprezniji Đorđe Vuković, programski direktor Cesida.
- Ne možemo ništa reći dok ne prođu dva-tri meseca, ne vidimo efekte i napravimo istraživanje o tome da li su građani razumeli smisao mera ili ne. Možda će čak i oni kojima su plate smanjene za to vreme utvrditi da je to dugoročno dobro za njih i podržati mere - kaže Vuković za “Blic”.

Poslednji komentari
  • Dobrivoje crnotravac Vreme: 20.09.2014 22:58h

    Nekako svi zaboraviše pa i Premijer - mislim da je i to u njgovoj nadležnosti o ogromnom broju NEPOTREBNO zaposlenih u javnom sektoru. Prema podacima bivšeg Min. finansija Gos. L. Krstića evo to se ,,vuče " već godinu dana, neverivatna cifra u tako maloj državi od oko 700. 000 ,,zaposlenih" u pomenutom sektoru. I kako reče čovek apsolutno nepotrebno ili višak je140.00 njih, a kada su višak oni ništa i ne rade i džabe primaju ne tako male plate. Kada će oni da odu???. Kori najavljuje 2015 u što sumnjam. Pretpostavljam da Premijer neće da povećava nezaposlenost, ali veća verovatnoća je što ranije zaposlene u vreme ere Tadića i njegovih predhodnika, po nekakvom zakonu nema prava da otpusti, a bogami i za ovaj dosadašji mandat, vrhuške itekako se ,,uguralo" ne mali broj činovnika čak se pominje cifra od preko 70.000. (OD NARODA NEMOŽE SE NIŠTA SAKRITI). Sada i do aprila imaju arapske pare, a posle, ako hoće evropske, UČINIĆE ONO ŠTO JE POMEUTOG DATUMA Gos. Krstić predložio.

  • grada Vreme: 21.09.2014 00:05h

    Da li on sam sebe laze ili ga vi lazete!?

  • Desko Vreme: 21.09.2014 09:46h

    Ko je izmislio taj lažni rejting ? Gde je sprovođen ? Ajde bežite bre plačenici !

  • Tatjana Vreme: 21.09.2014 11:55h

    A koliko je zaposlio SNS kad je dosao na vlast! Koja idiotska radna mesta su otvorili!Sto se tice rejtinga premijera,jos te kako mu opada!

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP